Τετάρτη, Ιουλίου 29

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δεν θα γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο!

Ερντογάν: Το Δεκαπενταύγουστο θα μπορεί να γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, 28.07.2020, πως οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία
Σουμελά, στην Τραπεζούντα, δεν θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της προστασίας του κλήρου και των πιστών από την πανδημία του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει το εξής:

«Διά του παρόντος ανακοινούται ότι, λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου.

Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας.

Τη 28η Ιουλίου 2020».

Ερντογάν: Το Δεκαπενταύγουστο θα μπορεί να γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
Νωρίτερα χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της Μονής. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων».

«Αν εμείς ήμασταν ένα έθνος που κατέστρεφε τα σύμβολα των άλλων θρησκειών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε στη θέση αυτού του μοναστηριού που βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και πέντε αιώνες δεν θα υπήρχε τίποτα.

Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην Ανατολία. Εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να ισοπεδώσουμε και να καταστρέψουμε, θελήσαμε να τα κρατήσουμε ζωντανά», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

ΑΠΟΡΙΑ: Τι μεσολάβησε ώστε να βγάλει την ανακοίνωση το Πατριαρχείο ή μήπως ο Ερντογάν δεν γνώριζε τις αποφάσεις των υγειονομικών αρχών της χώρας του;