Τετάρτη, Ιουλίου 22

Η λέξη που απαγορεύεται να πεις σε κάποιον που είναι αγχωμένος

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το άγχος επηρεάζει τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, το κάθε λεπτό. Και πλέον οι ειδικοί μας λένε πως υπάρχει μια λέξη που απαγορεύεται να πεις σε κάποιον που είναι αγχωμένος γιατί απλά δεν μπορείς να τον βοηθήσεις.
Βάλε τον εαυτό σου στη θέση αυτού του «κάποιου». Από το να σηκωθείς από το κρεβάτι και να νιώθεις πως έχεις να ανέβεις ένα βουνό ή απλά η καρδιά σου να ξεκινήσει να χτυπά δυνατά και χωρίς λόγο. Πώς να βοηθήσεις κάποιον με άγχος;

Υπάρχει τρόπος και υπάρχει μια λέξη που απαγορεύεται να πεις σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αν ο φίλος σου ή η αδερφή σου θέλει μια συμβουλή, τότε πρέπει να είσαι προσεκτικός με αυτό που θα πεις. «Γιατί δεν κάνεις απλώς λίγη γυμναστική», «γιατί απλώς δεν κοιμάσαι λίγο», «γιατί απλώς δεν παίρνεις μερικές βαθιές ανάσες»… όλες αυτές οι συμβουλές απαγορεύονται για έναν λόγο.
Περιέχουν τη λέξη «απλώς». Αυτή τη λέξη απαγορεύεται να τη χρησιμοποιείς γιατί τίποτα δεν είναι απλό για έναν άνθρωπο με αγχώδεις διαταραχές. Μια απλή πράξη για σένα, μια απλή κίνηση ή συμπεριφορά δεν είναι απλή για κάποιον με άγχος, λένε οι ειδικοί.
Για πολλούς ανθρώπους με άγχος και κατάθλιψη, οι καθημερινές συνήθειες είναι μια πρόκληση, εξηγούν οι επιστήμονες, όσο κι αν εσύ δεν μπορείς να το αντιληφθείς γιατί δεν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση.
Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές γεμίζουν με έντονες σκέψεις που καταναλώνουν όλη τους την ενέργεια και την προσοχή και δεν μπορούν να κάνουν focus ακόμη και σε απλά πράγματα.
Οι λέξεις, λοιπόν, που χρησιμοποιείς είναι πιο σημαντικές από όσο νομίζεις και μπορεί να επηρεάσουν κάποιον σημαντικά.
Σκέψου ότι δεν θα έλεγες ποτέ «απλώς ξεπέρνα το σπασμένο πόδι» ή «απλώς ξεπέρνα το χειρουργείο που μόλις έκανες».
Η συμβουλή σου είναι εξαιρετικά σημαντική απλώς μπορείς να τη διατυπώσεις με διαφορετικό τρόπο. Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι δίπλα στον άλλον, να τον ακούς και να του λες πόσο νοιάζεσαι. Εναλλακτικά, μπορείς να πεις «γνωρίζω πως είναι δύσκολο, αλλά για σκέψου να …» και βρες κάτι θετικό και εφικτό να προτείνεις.
Όσα λες είναι πολύ σημαντικό πρώτα να τα φιλτράρεις γιατί μπορεί να βλάψεις κάποιον άθελά σου.
ΠΗΓΗ