Παρασκευή, Ιουλίου 24

Γ. Τράγκας: Με εντολές Μητσοτάκη και φίλων του πληθαίνουν τα … λασπόλουτρα!

crashonline.gr
Κάποτε στη «Βραδυνή» του Τζώρτζη Αθανασιάδη μάθαμε ότι ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ θεάθηκε νύχτα σε κέντρο της Θεσσαλονίκης να πίνει ένα ποτό με ωραία βορειοελλαδίτισσα. Παντρεμένος άνθρωπος με παιδιά. Κάποιοι συνάδελφοι σκέφτηκαν – ψιθύρισαν ότι είναι ωραίο, σκανδαλιστικό θέμα, ο εντοπισμός του σοβαρού υπουργού σε σεπαρέ καμπαρέ της συμπρωτεύουσας
με «πεταλούδα». Πριν ακόμη ο πειρασμός γίνει μελάνι και γραφή και πάει στις λινοτυπικές και μετά στο πιεστήριο, ο εκδότης της εφημερίδας, ο δολοφονημένος Τζώρτζης Αθανασιάδης ( ο άνθρωπος που μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω δημοσιογράφος) μας είπε ορθά κοφτά: « χτυπήματα σε πολιτικούς κάτω από τη μέση απαγορεύονται».
Εκείνη την εποχή υπήρχε μεγαλύτερη σοβαρότητα, διαφορετική ποιότητα ηθικής αντίληψης και πιο ουσιαστική δημοσιογραφία. Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός αποφάσισε να με πάρει στο τηλέφωνο ( WhatsApp) το θέμα αφορούσε τις επιθέσεις που δεχόταν η κα Μαρέβα Μητσοτάκη από ορισμένα έντυπα. Εργαζόμουν στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και ουδέποτε (ακολουθώντας παλιούς κανόνες) συγκρούστηκα με συζύγους πρωθυπουργών, με εξαίρεση τη φίλη μου, κα Δήμητρα Παπανδρέου.
Οι πράσινες κυβερνήσεις (όπως συνέβη αργότερα και με τις γαλάζιες) είχαν εγκαταστήσει όλες τις φορολογικές υπηρεσίες μέσα στο γραφείο μου. Είχαν κατασκηνώσει όλοι οι αρμόδιοι εφοριακοί. Μιλάμε για κλιμάκια. Έμαθα τα μικρά ονόματά τους και τις ιστορίες των οικογενειών τους. Οι άνθρωποι εκτελούσαν πολιτικές οδηγίες. Επί πατρός Μητσοτάκη δεν μπορούσα να περάσω το κατώφλι της τράπεζας. Άναβαν παντού κόκκινα φώτα. Εθεωρείτο επικίνδυνο να κάνει κάποιος μαζί μου δουλειά. Επί Σημίτη οι επιχειρηματίες μου έλεγαν να κόβω κάποιο τιμολόγιο, χωρίς όμως να βάζω αντίστοιχη διαφήμιση στις εφημερίδες μου, για να μην δεχθούν την οργή του καθεστώτος. Αργότερα, δεν θυμάμαι πόσες φορές πήγα σε δίκες για ασήμαντες ή σημαντικές αφορμές. Ακόμα και για κατασκευή μικρής σκάλας σε εξοχική κατοικία μου. Επτά ολόκληρα χρόνια καταδίωκαν τη σύζυγό μου για να αποδείξει ότι είχε λεφτά να αγοράσει το σπίτι που… της έγραψα!!!
Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ σχέσεις και επαφές μαζί μου. Ουδέποτε μου έχει δώσει συνέντευξη. Αντίθετα, όλα τα μέλη της οικογενείας του, οι γονείς του, η αδελφή του, ο ανιψιός του – δήμαρχος της Αθήνας, μου έχουν παραχωρήσει πολλές και σημαντικές πολιτικές συνεντεύξεις. Η πρώτη φορά που θέλησε να με δει, ήταν όταν με χρειάστηκε για να υπερασπιστώ τη σύζυγό του. Συνοδευόμενος από στέλεχος των Παραπολιτικών, πήγα σε ένα γραφείο του στο Παγκράτι. Εκεί δεν έμεινα πολύ. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά του εξήγησα τον κανόνα του Τζώρτζη Αθανασιάδη. Της παλιάς καραμανλικής «Βραδυνής». Δηλαδή, ότι εμείς δεν καταφέρουμε «χτυπήματα κάτω από τη μέση».
Δυστυχώς, ο ίδιος ή κάποιοι φίλοι του δεν έχουν ούτε τους ίδιους κανόνες, ούτε την ίδια ηθική αντίληψη. Έτσι, λασπολογούν εναντίον μελών της οικογένειάς μου. Π.χ. διάβασα ένα λασπογράφημα εναντίον της συζύγου μου, όπως και ένα τοξικό κείμενο για τον μικρότερο γιό μου. Φυσικά, δεν έψαξα πολύ στο μυαλό μου για να αντιληφθώ ποιοι δίνουν τις οδηγίες για τη σκηνοθεσία και την παρουσίαση αυτών των δήθεν «αποκαλυπτικών» κειμένων. Είναι γνωστά χαλκεία παραπληροφόρησης και λασπολογίας. Τα χρησιμοποιεί το Μαξίμου και εκείνα με τη σειρά τους ρίχνουν σάπια ψάρια που ξεβράζονται στην Πειραϊκή, σε σκουλήκια χωρίς παρελθόν, χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον! Όσοι ζούνε στη δυσοσμία, πνίγονται στο τέλος από τη βρόμα τους και μετά σπεύδουν να ζητήσουν στήριξη, όταν αυτοί δέχονται χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Οι φίλοι του πρωθυπουργού, οι Γερμανοί , όταν αναφέρονται σε τέτοια ατμόσφαιρα, χρησιμοποιούν τη φράση «verschmutzte Luft». Σημαίνει μολυσμένος αέρας. Επί των ημερών του Μητσοτάκη, επικρατεί δυσοσμία στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Σε όλη τη διάρκεια του μνημονίου, της οικονομικής κατοχής, είχαμε λύματα και τοξίνες. Όπως θα έλεγε ο στρατηγός του Βοναπάρτη εκεί στο Βατερλό: «merde». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να με καλέσει να υπερασπιστώ τη σύζυγό του. Λίγο αργότερα έσπευσε να δώσει εντολή άμεσης απομάκρυνσής μου από δύο μέσα ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, οι φίλοι του φροντίζουν να επιτίθενται εναντίον της οικογενείας μου. Οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει το επίπεδο ηθικής ή αξιών του πρωθυπουργού ή των φίλων του που βλέπουν τα πράγματα έτσι. Εγώ, πάντως λόγω πείρας, θέλω να προειδοποιήσω, ότι όλα αυτά δεν είναι μόνο βρόμικα αλλά ανόητα, άνευ ουσίας και αντιπαραγωγικά σε μία περίοδο που η φτώχεια διευρύνει τις ανισότητες και αποσταθεροποιεί τα πάντα. Φυσικά όταν ανοίγουν το στόμα τους ή γράφουν κάποιοι, ο αέρας μολύνεται και το κείμενο δεν το γράφει χέρι αλλά όπως είπε, ο εκδότης της εφημερίδας “Αθήναι” Γεώργιος Πωπ, το κείμενο το έγραψε: «πους τις».
*Το άρθρο του Γ. Τράγκα δημοσιεύεται στην “Δημοκρατία” (22/07/2020)