Δευτέρα, Ιουλίου 27

Στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Στις καλένδες οδηγείται το αποκαλούμενο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Κατ εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα που προβλέπει την τιμωρία του αδικήματος της απιστίας μόνο μετά από μήνυση, έπαψε η ποινική δίωξη για τους συνολικά 35 κατηγορουμένους στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων από το ΤΤ την περίοδο 2008 -2010.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι μετά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρεία PQΗ δεν κατέθεσε σχετική δίωξη. Έτσι παύθηκε η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων τόσο για το αδίκημα της απιστίας όσο και για αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που θεωρείται απόρροια της απιστίας.
Ωστόσο θα συνεχιστεί η διαδικασία στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας, για το αδίκημα της απάτης.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε , οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.
Η άποψη της προέδρου , που μειοψήφισε , ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης .
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου όσον αφορά το αδίκημα της απάτης και όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό.
Για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλλιπίδης , στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.α
Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.
Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμφθηκαν να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούσαν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μεταξύ των προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ,πλην του κ. Φιλλιπίδη είναι στελέχη του ΤΤ την επίμαχη περίοδο, όπως η κ. Αναστασία Σακελαρίου που διατέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς , Λαυρέντης Λαυρεντιάδης , Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.zougla.gr