Τετάρτη, Ιουλίου 1

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΕΓΙΝΕ “ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ”! ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ!! – ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

1
Πρώτο θέμα αποτελεί τις τελευταίες μέρες σε όλη την Αθήνα ο Μεγάλος Περίπατος, που οραματίστηκε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Ο Μεγάλος Περίπατος και οι συζητήσεις γύρω από το έργο έχουν «φουντώσει» τις τελευταίες ώρες, μετά και την τοποθέτηση των ζαρντινιερών και των παγκακίων στο Σύνταγμα.

Οι χρήστες στο Twitter μιλούν πλέον για #Μεγάλο_Περίγελο, βάζοντας στο «στόχαστρό» τους τη συνολική εικόνα – σε σχέση με τις μακέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν την έναρξη των παρεμβάσεων – το κυκλοφοριακό χάος, το κόστος των κατασκευών (κυρίως ζαρντινιέρες και παγκάκια) και το κόστος για την αγορά των φυτών / δέντρων.
Οι παρεμβάσεις για την υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου» ξεκίνησαν ακριβώς δύο εβδομάδες πριν με τη Πανεπιστημίου να στενεύει κατά το ήμισυ από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου έως το ύψος της οδού Αιόλου και τη πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας. Η υλοποίηση αυτών ακριβώς των παρεμβάσεων δημιούργησε κυκλοφοριακό χάος, το οποίο λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο καθώς δεν είχε προβλεφθεί ενημέρωση των οδηγών για την υλοποίηση των έργων, με αποτέλεσμα τα εισερχόμενα οχήματα στο κέντρο της Αθήνας να βρεθούν για αρκετή ώρα σχεδόν ακινητοποιημένα.
Αναμενόμενο ήταν επίσης γιατί δεν είχε προβλεφθεί ισχυροποίηση του δικτύου των Μέσων Μαζικών Μεταφορών, προϋπόθεση βασική για την σωστή υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου» κι όλων των αντίστοιχων παρεμβάσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

1.108.165,80 ευρώ για «Προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID – 19» και 897.689,32 ευρώ για «Προμήθεια αντιολισθηρών επιχρισμάτων και υλικών σήμανσης για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου, για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID – 19».
Οι τιμές που προβλέπει ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκαν από την απόλυτη πλειοψηφία του κόσμου ως ιδιαιτέρως υψηλές, ειδικά σε ό,τι αφορά στις κατασκευές ζαρντινιερών και παγκακίων. Κι αν ο προϋπολογισμός έχει προβλέψει την υψηλότερη τιμή για κάθε κατασκευή, στο τέλος παρατηρούμε ότι η διαφορά ήταν μικρή.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τιμές του προϋπολογισμού για τις ζαρντινιέρες και τα παγκάκια και τις τιμές που τελικά αγοράστηκαν:
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ
570 ζαρντινιέρες (150Χ50Χ50) 550 ευρώ 506,55 ευρώ
22 ζαρντινιέρες (300Χ300Χ100) 5.000 ευρώ 4.605,00 ευρώ
3 ζαρντινιέρες (Φ3500) 4.000 ευρώ 3.684,00 ευρώ
2 ζαρντινιέρες (Φ2500) 3.700 ευρώ 3.407,70 ευρώ
41 ζαρντινιέρες (Φ1500) 1.600 ευρώ 1.473,60 ευρώ
5 παγκάκια με ζαρντινιέρα 5.700 ευρώ 5.249,70 ευρώ
50 ποδηλατοστάτες inox σπιράλ 390 ευρώ 359,19 ευρώ
100 παγκάκια με φωτισμό 990 ευρώ 911,79 ευρώ
Η ΠΕΕΓΕΠ καταγγέλει «φωτογραφικό» διαγωνισμό 
Ο Δήμος Αθηναίων προκήρυξε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό το βράδυ της Τετάρτης (27/5) και συγκεκριμένα στις 22:44 (21:30 αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων), με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟ ΟΥ COVID – 19’’».
Το περίεργο του διαγωνισμού είναι ότι πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 11:00, δηλαδή 2 εργάσιμες μέρες μετά τη σχετική πρόσκληση, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένες κι αυστηρές προδιαγραφές και για τις διαστάσεις και για το υλικό των κατασκευών.
Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου έστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στο υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία καταγγέλλει τον διαγωνισμό για τους όρους του, τονίζει πως υπήρχε εξ αρχής «προεπιλεγμένος διάδοχος» και ζητά «την ακύρωσή του και Επαναπροκήρυξη του με νόμιμο τρόπο και όχι νομιμοφανή τρόπο».
Χαμός στο Twitter
Ο «Μεγάλος Περίπατος» μετατράπηκε σήμερα από τους χρήστες στο Twitter σε #Μεγάλο_Περίγελο, σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω, δημιουργώντας σχετικό hashtag στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση των trends.





Ο «Μεγάλος Περίπατος» μετατράπηκε σήμερα από τους χρήστες στο Twitter σε #Μεγάλο_Περίγελο, σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω, δημιουργώντας σχετικό hashtag στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση των trends.