Δευτέρα, Ιουλίου 20

Nordic Monitor: Στημένο το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 από τον Ερντογάν - Ποιος είναι ο άνθρωπος-κλειδί

Nordic Monitor: Στημένο το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 από τον Ερντογάν - Ποιος είναι ο άνθρωπος-κλειδί
Λέγεται Σαντίκ Οστούν και είναι αξιωματικός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος φέρεται να έδρασε κατόπιν προσωπικών εντολών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να ετοιμάσει το αποτυχημένο και από την αρχή καταδικασμένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Τον Σαντίκ Οστούν κατονομάζει ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ως τον ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος σε άρθρο του στο Nordic Monitor, στόχος του Ερντογάν ήταν να συντριβεί η αντιπολίτευση και ειδικά το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν, ενώ το "στημένο", όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πραξικόπημα έγινε για να δικαιολογηθούν οι μαζικές διώξεις και εντέλει ο Ερντογάν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας.
"Ο κατάσκοπος που διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη βοήθησε να ενορχηστρώσει μια απόπειρα ψεύτικου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 για να στηρίξει το καταδικασμένο καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημιουργήσει την αντιπολίτευση για μαζικές διώξεις", αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος αναφέρει στην έρευνα του Nordic Monitor:
"Ο Σαντίν Ουστούν υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), έπαιξε βασικό ρόλο στην οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011 και αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία για να διεξάγει πολιτικές επιχειρήσεις εξ ονόματος του Προέδρου Ερντογάν".
Σε αυτό το σημείο αποκαλύπτει πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος:
"Βοήθησε να σχεδιάσει το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με πραξικόπημα, πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων υπό τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης και κατηγόρησε ότι ο εχθρός του Ερντογάν, το ανυποψίαστο κίνημα του Γκιουλέν, ήταν συνωμότης πραξικοπήματος".

Πώς ένα λάθος του πρόδωσε τη δράση του

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του Nordic Monitor, "Ο ρόλος του Ουστούν στην ψεύτικη στρατιωτική προσπάθεια να εκδιώξει τον Ερντογάν, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν μυστικός, εκτέθηκε όταν υπέπεσε σε ένα μεγάλο λάθος".
Αυτό το λάθος ήταν πως ο Ουστούν κατονόμασε τον στρατηγό, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Ακιν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, εκεί που έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση.
Όμως, αποδείχθηκε πως ο στρατηγός βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του, που απέχει 4-5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, και έπαιζε με τα εγγόνια του τις κρίσιμες εκείνες ώρες.
Επίσης, ο Οζτούρκ δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα Γκιουλέν, ενώ δεν γνώριζε καν τι εξελισσόταν εκείνη τη νύχτα. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, ο Ουστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος στις 23:17’ στις 15 Ιουλίου. Στην επικοινωνία αυτή τον ενημέρωσε ότι ένα πραξικόπημα βρισκόταν εν εξελίξει και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο ηγέτης του.
Περίπου 20 λεπτά μετά την κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ να πάει επειγόντως στη βάση, όπως και έγινε. Όταν πήγε, ο Οτζουρκ βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα. Του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να παραδοθούν.

Στάλθηκε στην Αυστραλία για να αποφύγει την εξέταση

Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καθεστώς Ερντογάν έστειλε τον Ουστούν στην Αυστραλία με διπλωματική ιδιότητα για να αποφύγει την εξέταση από τους δικηγόρους εκατοντάδων κατηγορουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα, οι οποίοι ζητούσαν να εμφανιστεί ως μάρτυρας.
Δεν κατέθεσε ποτέ παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και την εμπλοκή του σε παραπάνω από 60 υποθέσεις. Δεν κλήθηκε καν να καταθέσει ούτε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr