Πέμπτη, Αυγούστου 20

Τουρισμός: Χάνουμε 15 δισ. ευρώ, αλλά… κερδίσαμε κρούσματα!

 
sofokleousin.gr
Δραματικές είναι οι συνέπειες της τουριστικής πολιτικής που εφάρμοσε φέτος η κυβέρνηση εν μέσω κορονοϊού, καθώς εκείνο που κατάφερε είναι οι απώλειες εισπράξεων ύψους 15 δισ. ευρώ, από ξένους επισκέπτες αλλά και το ρεκόρ κρουσμάτων, που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα.
Το άνοιγμα των συνόρων ανεξέλεγκτα σε όλους τους ξένους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν τη χώρα, με τη διενέργεια μόνο δειγματοληπτικών τεστ, αποδεικνύεται καταστροφικό, καθώς το όφελος για την οικονομία είναι ελάχιστο και ταυτόχρονα ο κορονοϊός
έχει μεταδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα όπως αποδεικνύουν τα εκατοντάδες κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά.
Αρχικά η απόφαση ήταν να έρχονται μόνο τουρίστες με αρνητικά τεστ, αλλά άσκησε πιέσεις η TUI, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να περιοριστούν μόνο σε δειγματοληπτικό επίπεδο.
Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, 269, ενώ οι επιδημιολόγοι φοβούνται για τη συνέχεια.
Σημειώνεται πως τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι τα επιβεβαιωμένα, ενώ τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα, όπως σημειώνουν επιδημιολόγοι. Το ανησυχητικό είναι πως ο ιός έχει μεταδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα, σε πόλεις και χωριά και ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχεται και θα φέρει και τη γρίπη, η εξέλιξη αυτή προκαλεί εφιαλτικές ανησυχίες.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε χθες ότι δεν φταίνε οι τουρίστες για τα αυξημένα κρούσματα, καθώς από αυτούς προέρχεται μόνο το 17% ενώ το 83% είναι εγχώρια. Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού. Οι έλεγχοι στους ξένους επισκέπτες είναι δειγματοληπτικοί και όχι καθολικοί.
Η δεύτερη παρατήρηση, που διαψεύδει τον υφυπουργό, είναι τα τουριστικά μέρη της χώρας που είναι πόλος έλξης ξένων τουριστών, τα οποία πλέον έχουν από τα μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία, όπως αποδεικνύεται και από τον τελευταίο χάρτη του ΕΟΔΥ.

Οι απώλειες στον τουρισμό

Η εικόνα στον τουρισμό είναι αποκαρδιωτική, καθώς παρά το άνοιγμα των συνόρων, τα ξενοδοχεία που λειτουργούν –γιατί υπάρχουν και ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν- είναι μισοάδεια.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι πολλά ξενοδοχεία κινήθηκαν με εσωτερικό τουρισμό, χάριν και του κοινωνικού τουρισμού και των επιταγών τουρισμού, αλλά το ζητούμενο για την τουριστική πολιτική είναι η προσέλκυση ξένων επισκεπτών, ώστε να έρθει «ξένο χρήμα».
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσου, τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα μας, θα κινηθούν μεταξύ 3 και 3,5 δισ. ευρώ από 18,5 δισ. το 2019.
Αυτό σημαίνει απώλειες της τάξης των 15 δισ. ευρώ, για τον τουριστικό κλάδο και το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο δεν αναπληρώνεται με επιδόματα και αναστολές πληρωμής φορολογικών και τραπεζικών υποχρεώσεων. Η μείωση των εσόδων ανέρχεται στο 81% - 84%, ενώ το πλήγμα στο ΑΕΠ φτάνει στο 8%.
Επίσης, οι ξενοδόχοι των νησιωτικών περιοχών, όπως Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδος και Κυκλάδες ζουν τις τελευταίες μέρες με το άγχος των αποφάσεων της Βρετανικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκεινται ανακοινώσεις σχετικά με τις νέες χώρες που εντάσσονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» και σε αυτές θα ενταχθεί και η Ελλάδα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, κατά το τελευταίο δίμηνο.
Αυτό θα σημαίνει ότι οι Βρετανοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, θα πρέπει μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία, να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα σημάνει πλήθος ακυρώσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες πακέτων διακοπών, που έχουν κλειστεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.
 .msn.com