Τρίτη, Αυγούστου 4

ΗΠΑ: Μπλόκο στην απελευθέρωση 750 εκατ. μεταλλαγμένων κουνουπιών λόγω COVID-19

Ναι! Υπάρχουν και μεταλλαγμένα κουνούπια και μάλιστα η πολυεθνική που έχει την πατέντα θα απελευθέρωνε 750 εκατομμύρια στη Φλόριντα, αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι. Οι πιέσεις των κατοίκων και των επιστημόνων, αλλά και η πανδημία του COVID-19, απέτρεψε, προς το παρόν, το εφιαλτικό πείραμα.

Την απόφαση αναβολής έλαβε στις 22 Ιουλίου, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των κουνουπών στην περιοχή Φλόριντα Κις, ένα αρχιπέλαγος από 1700 κοραλλιογενή νησάκια τα οποία εκτείνονται νότια και νοτιοδυτικά της Φλόριντα και είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές των ΗΠΑ.

Μια απόφαση που ελήφθη μετά από τον πενταετή αγώνα των κατοίκων της περιοχής αλλά και επιστημόνων που τελικά κατάφεραν να ανατρέψουν την άδεια που είχε δώσει στην πολυεθνική η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της αρμόδιας επιτροπής για τον έλεγχο των κουνουπιών, με την απόφασή τους αναγνώρισαν ότι η απελευθέρωση των κουνουπιών στη μέση της πανδημίας COVID-19 επιδεινώνει τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που εξέφρασαν τα μέλη της κοινότητας αλλά και οι επιστήμονες.

Τι είναι τα μεταλλαγμένα κουνούπια

Τα κουνούπια αυτά φέρουν ένα γονίδιο που προκαλεί πρόωρο θάνατο στους απογόνους με σκοπό όπως θεωρούσαν οι εμπνευστές των μεταλλαγμένων κουνουπιών τη διασταύρωσή τους με θηλυκά φυσικά κουνούπια ώστε να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός τους και να περιοριστούν μολυσματικές ασθένειες που μεταφέρονται με τα κουνούπια όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Η πολυεθνική, μάλιστα, διαφήμιζε το προϊόν της ως απόλυτα επιτυχημένο, υποστηρίζοντας ότι σε αντίστοιχο πείραμα στην πολιτεία Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το αποτέλεσμα ήταν, όπως υποστήριζαν, να μειωθεί κατά 80% ο πληθυσμός του γνωστού και ως «κουνούπι τίγρης», το οποίο μεταδίδει στον άνθρωπο τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό. Μόνο που η αλήθεια ήταν πολύ μακριά από αυτή την είδηση…

Η κατάρριψη των ισχυρισμών της εταιρείας

Οι ισχυρισμοί της εταιρείας ότι τα μεταλλαγμένα κουνούπια τους διέπρεψαν στη Βραζιλία, προκάλεσαν την οργή επιστημονικών ομάδων οι οποίες επεσήμαναν ότι ότι τα μεταλλαγμένα κουνούπια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υβριδικά άγρια κουνούπια, τα οποία θα επιδεινώσουν την εξάπλωση ασθενειών και τα οποία μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στα εντομοκτόνα από τα αρχικά άγρια έντομα.

Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστηκαν και δυο μελέτες Αμερικανών επιστημόνων που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας. Συγκεκριμένα από ερευνητές του εργαστηρίου Powell του Πανεπιστημίου Yale, οι οποίοι μετά από επιτόπιες έρευνες στο Σάο Πάολο επιβεβαίωσαν τους αρχικούς φόβους των επιστημόνων ότι τα γονίδια που δημιουργήθηκαν από τα κουνούπια είχαν εξαπλωθεί σε άγριους πληθυσμούς κουνουπιών. Την ίδια άποψη διατύπωσε και δεύτερη ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η οποία αμφισβήτησε τα αποτελέσματα του πειράματος της εταιρείας προβάλλοντας επιστημονικά αλλά και ηθικά επιχειρήματα.

από zoon
teleytaiaexodos.