Σάββατο, Αυγούστου 29

Η μοναξιά του Κυριάκου, η “ευρωπαϊκή” Airbus και το διπλό παιγνίδι Τραμπ

Η Ευρώπη άξια της μοίρας της
Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μία ανυπόληπτη, δουλική και υποκρίτρια Ε.Ε.

Πως είναι δυνατόν ο Ερντογάν να μην χλευάζει την Ευρώπη για τη κατάντια της; Δεν είναι δυσνόητο πλέον το γεγονός ότι ο Τούρκος ονειρεύεται μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζει μία ανυπόληπτη, δουλική και υποκρίτρια Ε.Ε. ενώ έχει εξασφαλίσει και την στήριξη του Τραμπ.
Aπό τον Βασίλη Μπόνιο
Όλα όσα εξελίσσονται μπροστά μας κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και πιο γενναίες τις αποφάσεις του, όπως η επέκταση στα 12 μίλια.

Το λέμε αυτό γιατί την ίδια ώρα που η Ευρώπη απειλεί δήθεν με κυρώσεις τον Ερντογάν η ευρωπαική Airbus παρέχει μεταγωγικά αεροσκάφη στον Ερντογάν ώστε να μεταφέρει ανεμπόδιστα στη Λιβύη στρατιωτικό υλικό αλλά και ανθρώπινο  με τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη, τα Airbus Α400Μ.
Δεν είναι δυνατόν οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαικών χωρών να μη γνωρίζουν αυτό το αλισβερίσι το οποίο για μία ακόμη φορά βάζει στο κάδρο τη Γερμανία.

Η Airbus S.A.S. είναι ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών. Έδρα της εταιρίας είναι η Τουλούζη, ενώ επίσης εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Αμβούργο. Είναι θυγατρική της EADS και απασχολεί 55.000 υπαλληλους.
Μεγάλη έρευνα πέντε κορυφαίων ειδησεογραφικών μέσων φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για το «σπάσιμο» του εμπάργκο όπλων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στρατιωτικό υλικό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό μεταφέρονται ανεμπόδιστα από την Τουρκία στη Λιβύη με τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη, τα Airbus Α400Μ.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της  έρευνας του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD) του Μονάχου, του περιοδικού Stern, του Γραφείου Ερευνών Lighthouse Reports και άλλων μαζικών μέσων ενημέρωσης. 
Το ARD Μονάχου, το Stern και άλλοι ευρωπαίοι συνεργάτες από το Arte (Γαλλία) έως την El Diario (Ισπανία) αξιολόγησαν τα στοιχεία μαζί με το ολλανδικό ερευνητικό κέντρο «Lighthouse Reports» στο πλαίσιο της ερευνητικής συμμαχίας #EUArms.
Ο όμιλος, του οποίου το τμήμα εξοπλισμών εδρεύει στο Ότομπρουν κοντά στο Μόναχο, συντηρεί μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου A400M επί τόπου στην Τουρκία παρά τα εμπάργκο όπλων και έτσι τα διατηρεί σε κατάσταση λειτουργίας για τις αποστολές της στη Λιβύη.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη τους τουλάχιστον δώδεκα φορές από τα τέλη Ιουνίου. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των ιστοσελίδων παρακολούθησης πτήσεων αεροσκαφών.  Το ARD Μονάχου, το Stern και άλλοι ευρωπαίοι συνεργάτες από το Arte (Γαλλία) έως την El Diario (Ισπανία) αξιολόγησαν τα στοιχεία μαζί με το ολλανδικό ερευνητικό κέντρο «Lighthouse Reports» στο πλαίσιο της ερευνητικής συμμαχίας #EUArms.
Το αεροσκάφος A400M κατασκευάζεται εν μέρει στη Γερμανία και μπορεί να μεταφέρει έως 37 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού ή περισσότερους από εκατό στρατιώτες. Αρκετοί υπάλληλοι της Airbus δηλώνουν στα προφίλ τους στην πύλη εργασίας Linkedin ότι συντηρούν αυτό το αεροσκάφος στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Καιζερί (Kayseri). Αυτό συμπίπτει με μια παρουσίαση ενός Γερμανού μάνατζερ της Airbus από το έτος 2019. Σύμφωνα με αυτήν την παρουσίαση, ο όμιλος Αirbus παρέχει στην Τουρκία προσωπικό για τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου A400M. Το αντίστοιχο συμβόλαιο διαρκεί έως το 2023, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτό είναι προβληματικό, διότι η Τουρκία  καταστρατηγεί τακτικά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη μεταφέροντας πολεμοφόδια στους συμμάχους της. Τα Ηνωμένα Έθνη το διαπιστώνουν στα τέλη του 2019 σε επίσημη έκθεση τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου η Γερμανία θα είναι μέλος μέχρι το τέλος του έτους. Πράγματι, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη Α400Μ για τη μεταφορά σημαντικών πολεμικών εφοδίων στην Λιβύη. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα άρθρο στον ιστότοπο του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την εκπαίδευση μελλοντικών Λίβυων στρατιωτών στην Τουρκία. Το φωτογραφικό υλικό περιέχει μια φωτογραφία της άφιξης των δοκίμων. Στο βάθος διακρίνεται ένα αεροσκάφος A400M.
Ένα βίντεο που ελήφθη στο αεροδρόμιο Γκαζιαντέπ (Gaziantep) της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, δείχνει μια ομάδα ανθρώπων ντυμένη με σκούρα ρούχα στην ράμπα φορτοεκφόρτωσης ενός A400M. Το αεροδρόμιο θεωρείται κόμβος για Σύριους μισθοφόρους που μεταφέρονται στη Λιβύη από την Τουρκία. Λίγο μετά τη δημοσίευση του βίντεο στο Instagram στις 9 Ιουλίου, ένα σκάφος A400M απογειώθηκε από το Γκαζιαντέπ και προσγειώθηκε στη Μισράτα της Λιβύης, όπως φαίνεται στις ιστοσελίδες παρακολούθησης πτήσεων.
Η Airbus δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις πτήσεις του A400M προς τη Λιβύη, επιβεβαίωσε όμως, μετά από σχετικό ερώτημα του ARD και του Stern, τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη βάση του Καϊζερί. Τα αεροσκάφη A400M θα συνεχίσουν να συντηρούνται εκεί, σύμφωνα με τη κεντρική διεύθυνση του τμήματος εξοπλισμών Airbus Defense & Space. Επιπλέον, η Τουρκία θα λάβει σε δύο χρόνια το δέκατο αεροσκάφος Α400 όπως έχει προγραμματιστεί .
Ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Οικονομικών και Ελέγχου των Εξαγωγών Άρνολντ Βάλραφ, κάνει λόγο για το «Absurdistan» αναφερόμενος στις δραστηριότητες συντήρησης της Airbus για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Εάν η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο της Λιβύης, αυτή η τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να σταματήσει, λέει ο πρώην επικεφαλής της ανώτατης αρχής ελέγχου εξαγωγών της Γερμανίας. Ο Βάλραφ απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει.
Τον Ιανουάριο, η γερμανική κυβέρνηση φιλοξένησε ένα διεθνές συνέδριο, η σημαντικότερη επιτυχία του οποίου ήταν η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Τον Μάιο, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) αποφάσισε την συμμετοχή στην αποστολή «Irini» («Ειρήνη») της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την επιβολή του εμπάργκο – μεταξύ άλλων με ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος του τύπου Orion. Μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πρότεινε κυρώσεις για εταιρείες που συνεχίζουν να συμμετέχουν στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Για τις πτήσεις του Α400Μ προς τη Λιβύη όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι « δεν γνωρίζει τίποτε πέραν των πληροφοριών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον τύπο», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Υπουργείο Άμυνας έστειλε την ίδια απάντηση σε σχετικό ερώτημα. Μία δυνατότητα υπάρχει όμως για το θέμα αυτό, να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση της Άγκυρας, διότι ο συμβαλλόμενος εταίρος της Airbus για το μεταγωγικό αεροσκάφος A400M δεν είναι η Τουρκία, αλλά ο διεθνής οργανισμός προμηθειών Occar της Βόννης. Αυτός οργάνωσε την αγορά αεροσκαφών για επτά χώρες του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Τουρκίας – και τώρα είναι ο αρμόδιος για τη συντήρηση. Η υπουργός Άμυνας, η χριστιανοδημοκράτης (CDU)  Άνεγκρετ Κrαμπ-Κάρενμπάουερ μετέχει στο ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του Occar, στο εποπτικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο οργανισμός δηλώνει μόνο ότι δεν διαθέτει «καμία πληροφορία» σχετικά με τη χρήση του A400M από την Τουρκία.
Στο μεταξύ σε ανάρτησή του στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει τις θαλάσσιες ασκήσεις με το ναυτικό συμμαχικών χωρών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, η τουρκική φρεγάτα TCG BARBAROS και η κορβέτα BURGAZADA έχουν διεξαγάγει θαλάσσιες ασκήσεις με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS WINSTON S.CHURCHILL στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου.


I