Τρίτη, Αυγούστου 25

Γαϊδουράγκαθο: Εκτός από το συκώτι προστατεύει και ολόκληρο τον οργανισμό

Γαϊδουράγκαθο: Εκτός από το συκώτι προστατεύει και ολόκληρο τον οργανισμό

Αν έχετε ξεβοτανίσει ποτέ τον κήπο σας από τα ζιζάνια, ίσως γνωρίζετε το γαϊδουράγκαθο. Αν και δεν είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό φυτό που μάλλον δεν θα θέλετε να συμπεριλάβετε σε μια ανθοδέσμη λουλουδιών, τα ποικίλα και ισχυρά θεραπευτικά του οφέλη αντισταθμίζουν την όχι και τόσο θελκτική του όψη.
Το γαϊδουράγκαθο, του οποίου η βοτανική ονομασία είναι “Silybum marianum” είναι ένα κοινό ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών (Αsteraceae) και αποτελεί μια φυτική άμυνα ενάντια στις καθημερινές τοξίνες.

Καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, σε φιλόξενα κλίματα και έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική φυσική θεραπεία για πάνω από 2.000 χρόνια. Ως βότανο, το πρωτοαναφέρει ο Θεόφραστος τον 4ο αιώνα π.Χ. ο οποίος το ονομάζει “Πτέρνιξ” ενώ το ξανασυναντάμε στο έργο του Διοσκουρίδη “Περί Ύλης Ιατρικής” σαν επουλωτικό των πληγών.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε ότι ένα μείγμα χυμού από γαϊδουράγκαθο με μέλι είναι θεραπευτικό της χολής. Πήρε την ονομασία του από τα αγκαθωτά φύλλα του. Σύμφωνα με την σαξωνική παράδοση, τα λευκά, σαν φλέβες σημάδια στα φύλλα του, είναι οι στάλες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας που έπεσαν πάνω του όταν θήλαζε τον Ιησού και γι’ αυτό πήρε το αγγλικό του όνομα milk thistle (γαλατοαγκάθι) ή Mary thistle.
Είναι το εθνικό έμβλημα της Σκωτίας και άλλοι αποδίδουν το όνομά του στο ξεχωριστό γαλακτώδες λευκό υγρό που παράγεται από τα φύλλα του φυτού όταν συνθλίβονται. Οι σπόροι και τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ως εκχύλισμα, τσάι ή υπό μορφή σκόνης. Οι σπόροι μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμοί.
Όπως όλα τα φαρμακευτικά φυτά, το γαϊδουράγκαθο περιέχει περισσότερα από ένα μόνο δραστικό συστατικό. Το σημαντικότερο όμως είναι η φλαβονοειδής σιλυμαρίνη, η οποία αποτελείται από μια ομάδα ενώσεων όπως η σιλυβίνη Α και Β, η σιλυδιαμίνη και η σιλυδριστίνη.
Αυτές οι ουσίες προκαλούν αλλαγές στη μεμβράνη των ηπατικών κυττάρων που καθιστούν δυσκολότερη την είσοδο ξένων ουσιών στα κύτταρα, προστατεύοντας έτσι το ήπαρ από τις τοξίνες. Επιπλέον, η σιλυμαρίνη διαθέτει αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Φαίνεται επίσης ότι βελτιώνει την ικανότητα του ήπατος να αναγεννιέται.

Σιλυμαρίνη: Η ισχυρότερη προστατευτική ουσία που γνωρίζουμε για το συκώτι 

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή κυρίως, το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου θεωρείται ότι προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες. Ως εκ τούτου, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία των ηπατικών ασθενειών και για την αποτοξίνωση του ήπατος.

Γιατί είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση του ήπατος; 

Οι άλλες ευεργετικές επιδράσεις του στο σώμα περιλαμβάνουν την προώθηση της παραγωγής ενζύμων και χολής, βελτιώνοντας έτσι την πέψη. Το πιο σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με ηπατίτιδα (λόγω τοξικής ηπατικής βλάβης ή ιικής μόλυνσης) και κίρρωση του ήπατος (λόγω κατάχρησης αλκοόλ ή μακροχρόνιας ηπατίτιδας).
Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο για δηλητηρίαση από μανιτάρια. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει προστασία στο συκώτι από βλάβες που προκαλούνται από χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, υπερφόρτωση σιδήρου και ψυχοτρόπα φάρμακα.
Γαϊδουράγκαθο: Αποτοξινώνει από φάρμακα και χημειοθεραπείες 
Εκτός από την υγεία του ήπατος και την προστασία από τον καρκίνο, έχει πολλά υποσχόμενες ιδιότητες:

Υγεία των νεφρών

Τονώνει την κυτταρική αναγέννηση στα νεφρά και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο ακόμη και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Τροφές και βότανα που θωρακίζουν και προστατεύουν τα νεφρά 

Υγεία της καρδιάς

Το γαϊδουράγκαθο φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της ωφέλιμης HDL χοληστερόλης και να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Η σιλυμαρίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τροφές για υγιή καρδιά και καθαρές αρτηρίες μέχρι τα γεράματα 

Διαβήτης 

Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη, όσοι έλαβαν σιλυμαρίνη για τέσσερις μήνες εμφάνισαν βελτιώσεις στο γλυκαιμικό τους προφίλ, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της γλυκόζης αίματος νηστείας, της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.
Για περισσότερα Γαϊδουράγκαθο-Σιλυμαρίνη: Ισχυρή δράση κατά του διαβήτη  

Υγεία του εγκεφάλου

Φαίνεται ότι έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να είναι ευεργετικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο του Parkinson. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν επίσης ότι η σιλυμαρίνη μπορεί να καταστείλει τον σχηματισμό αμυλοειδούς βήτα-πρωτεΐνης (μια τοξική πρωτεΐνη που συνδέεται με το Alzheimer), βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.
Νευροεκφυλιστικές ασθένειες~Ποιοί παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση και ποιοί την προλαμβάνουν 

Πέτρες στη χολή 

Η χοληδόχος κύστη μας λειτουργεί συνεργατικά με το συκώτι μας, επεξεργάζοντας τις τοξίνες και τα θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται στο σώμα μας, μέσω της τροφής, του αέρα και του νερού.
Μαζί με το συκώτι και τα νεφρά, βοηθά στο φιλτράρισμα των βλαβερών ουσιών, αποτρέποντας παράλληλα τη δημιουργία πετρών. Το γαϊδουράγκαθο προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη, καθαρίζοντας το σώμα από τα μεταβολικά απόβλητα, βελτιώνοντας τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, του σπλήνα και των νεφρών.
Χολόλιθοι: Πως σχηματίζονται και πως να τους διαλύσετε φυσικά 
εν τω μεταξύ: Συκώτι και χολολιθίαση: Σύνδεση με διαταραχές Εγκεφάλου-Νευρικού συστήματος

Αποτρέπει τις αιμορροΐδες

Η κατανάλωση εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου παρέχει ανακούφιση από το πρήξιμο και αποτρέπει την εξάπλωσή τους.
Αιμορροΐδες: Τι τις προκαλεί και πως θεραπεύονται 

Βελτιώνει το δέρμα

Ως αντιοξειδωτικό, παρέχει μια φυσική λάμψη και κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο γεμάτη και υγιής. Έχει την ικανότητα να αναπληρώνει νεκρά κύτταρα και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση, καταπολεμώντας την εμφάνιση ρυτίδων, σκούρων κηλίδων και αποχρωματισμών.
Ποιοι παράγοντες γερνούν το δέρμα και πως αντιμετωπίζονται 

Απώλεια βάρους 

Το φυσικό αυτό βότανο ρυθμίζει αποτελεσματικά το μέγεθος των λιποκυττάρων του σώματος, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την απώλεια βάρους. Η σιλυμαρίνη, παρέχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που χρησιμοποιείται για τη μείωση του φλεγμονώδους ήπατος και των λιπωδών κυττάρων που έχουν τα παχύσαρκα άτομα.
Επίσης, με την αφαίρεση επιβλαβών τοξινών από το σώμα το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου αυξάνεται η συνολική διαδικασία μεταβολισμού του λίπους που είναι σημαντική για την απώλεια βάρους.
Παχυσαρκία: Γιατί το σώμα πεινάει ακατάπαυστα 
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: www.itrofi.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Και βέβαια το γαϊδουράγκαθο βελτιώνει την υγιεία μας και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας, καθώς Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι  
Αξίζει, λοιπόν, έστω και για κάποιους μήνες τον χρόνο να το λαμβάνουμε συστηματικά συνιστάται δε, σε μορφή κάψουλας προκειμένου να ελέγχουμε τα mg των δραστικών του ουσιών.
Δυστυχώς, η σιλυμαρίνη δεν είναι ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό και έτσι το γαϊδουράγκαθο ως ρόφημα δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις κάψουλες.
Η Silymarin συνήθως ανέρχεται μόνο σε 1 έως 4 τοις εκατό του συνολικού φυτού αλλά οι υψηλής συγκέντρωσης κάψουλες είναι τυποποιημένες για να περιέχουν 80% τοις εκατό σιλυμαρίνης και τα άλλα δραστικά συστατικά.
Διαθέτω εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό γαϊδουράγκαθο ως συμπλήρωμα διατροφής, ώστε να εξασφαλίσετε όλες τις παραπάνω δράσεις του στο έπακρο. 
Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com
Δείτε ακόμη: Καθαρίστε το αίμα και προστατέψτε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο 
Γαϊδουράγκαθο το τέλειο αποτοξινωτικό της φύσης
Οι αντικαρκινικές και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου 
Γαϊδουράγκαθο, ο άγγελος της υγείας μας! 
Γαϊδουράγκαθο Milk Thistle – Ιδιότητες 
Γαϊδουράγκαθο περιορίζει τις βλάβες, αποτοξινώνει & αναπλάθει το συκώτι