Πέμπτη, Αυγούστου 27

Κρύα ή χλιαρά ποτά; Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας έχει την απάντηση

Κρύα ή χλιαρά ποτά; Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας έχει την απάντηση
Μια συχνή ερώτηση που έχω ακούσει τελευταία είναι αν είναι καλύτερα τα κρύα ή τα ζεστά/χλιαρά ροφήματα για να δροσιζόμαστε. Ενώ μπορεί να σκέφτεστε ότι η θερμοκρασία δεν παίζει ρόλο στην δίψα, ή ότι τα κρύα  είναι καλύτερα, η αλήθεια είναι ότι τα πιο ζεστά και χλιαρά  είναι καλύτερα. Υπάρχει, βεβαίως, επιστημονική εξήγηση για αυτό.

Συγκεκριμένα, το κρύο νερό και γενικότερα τα κρύα ροφήματα μπορεί να σας δίνουν μια γρήγορη αίσθηση δροσιάς και να μειώνουν την δίψα, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Το σώμα μας προσπαθεί πάντα να διατηρεί την θερμοκρασία του κοντά στους 36,5 βαθμούς και για να το κάνει αυτό έχει ένα πολύ ανεπτυγμένο «θερμοστάτη» ο οποίος μετράει την εσωτερική θερμοκρασία του. Ενώ λοιπόν έξω κάνει πολλή ζέστη, η απότομη πτώση στην θερμοκρασία του στομαχιού από το κρύο ρόφημα  προκαλεί έναν μίνι πανικό στο σώμα το οποίο νομίζει ότι ξαφνικά έπιασε κρύο και αρχίζει την παραγωγή θερμότητας για να το αντιμετωπίσει.
Ουσιαστικά, αυτό που κάνετε πίνοντας κρύα υγρά είναι ότι μειώνετε προσωρινά την θερμοκρασία σας, αλλά μετά την ανεβάζετε ακόμα περισσότερο από ό,τι στην αρχή. Αυτό με την σειρά του σας κάνει να ζεσταίνεστε και να διψάτε περισσότερο.
Κάπου εδώ μπορεί να αναρωτιέστε αν προσπαθώ να σας πείσω να πάρετε ζεστό τσάι στην παραλία και ενώ θεωρητικά η επιστήμη μας λέει ότι αυτό είναι μια καλή επιλογή, δεν θα σας το προτείνω! Αυτό όμως που θα σας προτείνω είναι η μέση λύση: τα χλιαρά ροφήματα. Εξοπλιστείτε με ένα θερμός, βάλτε μέσα το αγαπημένο σας τσάι ή χυμό και πιείτε το σε μια μέση θερμοκρασία, την οποία το σώμα σας θα αποδεχτεί πιο ήρεμα.

Οτιδήποτε κοντά στους 20 βαθμούς είναι μια χαρά, οπότε το θερμός που είπαμε, ή μια θερμονωτική τσάντα, είναι ιδανικοί τρόποι να μεταφέρετε τις «προμήθειες» σας. Είναι και ένας καλός τρόπος να κάνετε οικονομία στην παραλία!
Τώρα μπορεί να αναρωτιέστε αν ισχύει και το ίδιο για τα φαγητά και η απάντηση είναι όχι. Τα φαγητά μένουν στο στόμα μας αρκετή ώρα για να ανέβει γρήγορα η θερμοκρασία τους πριν φτάσουν στο στομάχι. Ακόμα και το παγωτό, υποθέτοντας ότι το τρώτε με έναν φυσιολογικό ρυθμό, μέχρι να φτάσει στο στομάχι έχει αποκτήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία. Οπότε τα φρέσκα φρούτα (και ναι το παγωτό) θεωρητικά το παγωτό είναι ένας καλός τρόπος να δροσιστείτε!
Καλές διακοπές σε όλες και όλους και μην ξεχνάτε ότι οι διακοπές δεν είναι για δίαιτες και περιορισμούς. Χαρείτε τον ελεύθερο χρόνο σας, φάτε ελεύθερα και από Σεπτέμβριο θα επιστρέψουμε όλοι πιο δυναμικά!

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas


govastileto.gr