Σάββατο, Αυγούστου 29

ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η Ε.Ε--Δεν αναμένονται κυρώσεις στην Τουρκία από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Άτυπη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη γερμανική πρωτεύουσα με ένα πλατύ φάσμα θεμάτων. Μέρκελ και Στόλτενμπεργκ δηλώνουν μεγάλη ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο Βερολίνο συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ. Στις συναντήσεις αυτές συζητιούνται κυρίως ζητήματα στρατηγικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ χωρίς να αποκλείονται επίκαιρα ζητήματα της επικαιρότητας.
Πρώτο σημαντικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης που ξεκινά το απόγευμα είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία και πιθανές αντιδράσεις της ΕΕ.

Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Το δεύτερο θέμα αφορά την Τουρκία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών οι ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα "διεξοδικά" για τις σχέσεις "στο σύνολό τους" ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία όπως επίσης και για το ποια στρατηγική σχέση θέλει να έχει η ΕΕ με αυτή τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες συνομιλίες του στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Αναμένεται ότι ο επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει εναλλακτικές δυνατότητες για μέτρα κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επ’ αυτού δεν πρόκειται να παρθεί κάποια απόφαση επειδή η συνάντηση έχει άτυπο χαρακτήρα. Πέραν αυτού, το Βερολίνο θεωρεί ότι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκία σε αυτή τη φάση θα τορπίλιζαν την όποια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την στάση της Ελλάδας θα ενημερώσει τους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντάται το μεσημέρι με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ανησυχίες Μέρκελ-Στόλτενμπεργκ

Προηγουμένως ο κ. Στόλτενμπεργκ συνομίλησε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σε σύντομες δηλώσεις τους οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. "Η Γερμανία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση" επεσήμανε η καγκελάριος και ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει με τον κ. Στόλτενμπεργκ περαιτέρω ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επανέλαβε επί της ουσίας αυτά που δήλωσε χθες και στη άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Απευθυνόμενος στην Αθήνα και την Άγκυρα ζήτησε την επίλυση της κρίσης "στο πνεύμα της συμμαχίας, της αλληλεγγύης και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Διάλογος και αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον όλων", τόνισε.
Την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την περίπτωση του ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι όπως και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική απάντηση της ΕΕ.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle