Τετάρτη, Αυγούστου 12

Στο "κόκκινο" η Αττική ---Είδες ο τουρισμός;;;

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας, έπειτα από τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αυτών που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας ακόμη 196 νέες περιπτώσεις Covid- 19. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία όμως προκαλεί το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός αυτών στην Αττική, καθώς μέσα σε μία ημέρα έφτασαν τα 82. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρκετοί νοσούντες είναι νεαρής ηλικίας, ενώ η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες, πιθανότατα να οφείλεται στην επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά προς την Αθήνα.

Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι προς το τέλος του μήνα ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι και πάλι υψηλός, καθώς οι περισσότεροι αδειούχοι θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, προς το τέλος Αυγούστου.
Τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία, πολλοί θεωρούσαν πως λόγω του καιρού, ο κορωνοϊός δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, παρατηρείται ότι στα μέσα Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει σε ύψη που δεν είχαμε δει ούτε την περίοδο της καραντίνας.
Νοσούν αρκετοί νεοί
Σύμφωνα με τον καθηγήτη Λοιμωξιολογίας κ. Νίκο Σύψα, οι επιδημιολόγοι ανησυχούν με το ποσοστό κρουσμάτων που παρατηρείται σε νεαρή ηλικίας άτομα, ενώ οι διασωληνωμένοι το τελευταίο διάστημα δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Συγκεκριμένα ο ίδιος είπε ότι: «Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική καθώς διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό το μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων που δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην έχουμε περαιτέρω άνοδο αυτών....».
Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού αυτή την περίοδο και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Το θέμα είναι ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις. Υπάρχει χαλαρότητα. Ισως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων....».
Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι ότι ένα στα δύο κρούσματα (ποσοστό 45%) αφορά άτομα ηλικίας 0 έως 39 χρόνων. Επίσης, ανάμεσα στους 26 διασωληνωμένους, είναι και 11 άτομα ηλικίας 40 έως 64 χρόνων.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, τον Αύγουστο έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία έναντι του αριθμού των ατόμων που νοσηλεύτηκαν τον μήνα Ιούλιο. Συγκεκριμένα, 162 άτομα βρίσκονται στα νοσοκομεία, έναντι 111 που ήταν μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα. Επίσης, έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις που έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, καθώς έχουν φτάσει τις 26 έναντι 12 που ήταν στην αρχή του μήνα Αυγούστου.
Ο χάρτης των 196 κρουσμάτων
    20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
    6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
    82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
    42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
    4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
    1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
    2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
    2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
    2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
    2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
    1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
    2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
    1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
    2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
    1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
    1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
    2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
    7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
    1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
    2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
    2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
    1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
    4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
    5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
    1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Ανακοινώνουμε 196 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.
Συνολικά 1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένo θάνατο και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

.zougla.gr/