Τρίτη, Αυγούστου 18

Καταγγελία για μεθοδευμένη απόκρυψη των κρουσμάτων στα νησιά

 
Σοβαρά ερωτήματα και έντονο προβληματισμό προκαλεί η παρέμβαση του Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση ο οποίος ξεκάθαρα καταγγέλλει πως η κυβέρνηση μεθόδευσε από τα μέσα Ιουλίου την πλημμελή ενημέρωση της κοινωνίας για την πραγματική κατάσταση στα νησιά ως προς τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων Covid-19.
Κατηγορεί δε την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ για εκούσια απόκρυψη του αριθμού των προσβεβλημένων από τον κορωνοϊό ιδιαίτερα όσον αφορά την Πάρο και την Αντίπαρο. Η Ζούγκλα είχε εγκαίρως προειδοποιήσει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στην Πάρο και πώς υπήρχαν στοιχεία που θεμελίωναν την υποψία πώς αποκρυβόταν συνειδητά ο ακριβής αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί.

Το δημοσίευμα της Ζούγκλας της 7ης Αυγούστου με τίτλο «Θρίλερ με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων» αναφέρει πώς επικρατούσε από τότε κομφούζιο στην Πάρο και την Αντίπαρο σχετικά με τους ακριβείς αριθμούς κρουσμάτων αλλά και την αξιόπιστη ιχνηλάτηση των πολιτών που είχαν διαγνωσθεί πώς προσεβλήθησαν από τον covid-19. Όσον αφορά την Πάρο, το δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι κυριαρχούσε  αμφιβολία, έντονος προβληματισμός και αγωνία ως προς την ακριβή αποτύπωση του αριθμού των κρουσμάτων και την προέλευση τους.
Διαβάστε το δημοσίευμα του zougla.gr:
Θρίλερ με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων

Προκειμένου να θεμελιώσει την κατηγορία του ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφο του ΕΟΔΥ προς Περιφέρειες δια του οποίου τους απαγορεύει την δημοσίευση πληροφοριών περί της πορείας της πανδημίας και περί κρουσμάτων στις περιοχές αρμοδιότητας τους.
Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει πώς μόνον αυτός έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη της δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν την πανδημία.
Δείτε το έγγραφο του ΕΟΔΥ:


Η δήλωση Ραγκούση
Διαβάστε τώρα την δήλωση του Γιάννη Ραγκούση για το έγγραφο αυτό :
«Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας για τον κορωνοϊό στην Πάρο και την Αντίπαρο, καθώς και μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι τελικά η απόκρυψη των στοιχείων για τα κρούσματα του ιού στα νησιά ήταν κεντρικά σχεδιασμένη από τα μέσα Ιουλίου», αναφέρει σε σημερινή του γραπτή δήλωση ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ραγκούσης.
«Συγκεκριμένα, με το έγγραφο που επισυνάπτεται, από τις 16 Ιουλίου, επιβλήθηκε στις μονάδες υγείας των νησιών να σταματήσουν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τα κρούσματα κορωνοϊού, αναφέροντας πως η αρμοδιότητα για την ενημέρωση για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID 19 ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΔΥ» συνεχίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι επομενως «η ενημέρωση για το τι θα εξελισσόταν σε κάθε νησί, θα συνεχιζόταν αποκλειστικά από τον ΕΟΔΥ», «όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ».
«Στην πράξη, από εκείνη την ημέρα και μετά, σταμάτησε κάθε ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών για τα κρούσματα που μόνον εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυξάνονταν υπέρμετρα», υπογραμμίζει ο Γ. Ραγκούσης.
«Ποτέ και κανείς δεν προειδοποίησε, είτε με το 112, είτε με επίσημες ανακοινώσεις. Ποτέ και κανείς επίσημα δεν πληροφόρησε τους τοπικούς πληθυσμούς για την έξαρση της νόσου, παρά μόνο όταν ήρθε η ώρα να επιβληθούν τα έκτακτα μέτρα -εκ των υστέρων- κι αφού η μόλυνση ανθρώπων είχε πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις. Ποτέ και κανείς δεν έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να λάβουν κι αυτοί από πλευράς τους, αυξημένα μέτρα για την προστασία της υγείας τους», τονίζει και καταλήγει :
«Έτσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αφέθηκαν από την κυβέρνηση -συνειδητά και σχεδιασμένα-να συνεχίζουν ανυποψίαστοι κι αμέριμνοι τις διακοπές και τις δουλειές τους, μη γνωρίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία τους καθώς και η υγεία των οικείων τους με τους οποίους έρχονταν σε επαφή. Πλέον, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης».
«Ομολογία της κυβέρνησης για την απόφασή της να αποκρύπτει τα κρούσματα ανά νησί»
Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ο Γιάννης Ραγκούσης είχε δημοσιοποιήσει την καταγγελία του. Συγκεκριμένα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε τα εξής:
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις σημερινές δηλώσεις των αρμόδιων υφυπουργών, ομολόγησε πως ήταν κεντρική της απόφαση να αποκρύπτει τα κρούσματα κορωνοϊού ανά νησί», δήλωσε ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας στις δηλώσεις των υφυπουργών Πολιτικής Προστασίας και Υγείας, Ν. Χαρδαλιά και Β. Κοντοζαμάνη.
«Επομένως, ομολόγησαν πως, ακόμη και όταν έβλεπαν τη μεγάλη και δυσανάλογη αύξηση των κρουσμάτων σε Πάρο και Αντίπαρο -που τους οδήγησε στην εκ των υστέρων λήψη έκτακτων μέτρων-, συνειδητά δεν ειδοποίησαν έγκαιρα κανέναν πολίτη», σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «ούτε 112, ούτε προειδοποιητικές ανακοινώσεις».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει πως «πρόκειται για δημόσια αναγνώριση, όχι απλώς ευθύνης, αλλά ενοχής απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους». «Γνώριζαν τι ακριβώς εξελισσόταν και δεν έλεγαν τίποτε. Ούτε στους κατοίκους, ούτε στους παραθεριστές, ούτε στο κοινωνικό περιβάλλον των παραθεριστών σε όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής», υπογραμμίζει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει:
«Η δε πρόχειρη δικαιολογία τους πως δήθεν δεν ήθελαν τη στοχοποίηση συγκεκριμένων νησιών, δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Απλούστατα διότι, όταν επέβαλλαν εντελώς ξαφνικά έκτακτα μέτρα, ανά νησί τα επέβαλλαν κι όχι ανά περιφερειακή ενότητα. Και τότε δεν επήλθε απλώς η στοχοποίηση αλλά επήλθε ο ξαφνικός θάνατος των συγκεκριμένων νησιών».
Η απάντηση Χαρδαλιά
Προηγουμένως, το πρωί της Τρίτης 18 Ιουλίου ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει τα εξής: Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο ο κ. Χαρδαλιάς είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».
«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων. «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά. Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομωνομένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το zougla.gr με τον Γιάννη Ραγκούση αργά το απόγευμα της Τρίτης το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε όλα τα προηγούμενα και επέμενε στις καταγγελίες του για τον τρόπο διαχείρισης αυτού του κύματος της υγειονομικής κρίσης από τους κρατικούς φορείς και την κυβέρνηση.
Κατόπιν όλων τούτων είναι σαφές πώς εντοπίζονται σοβαρές πολιτικές, ενδεχομένως δε και ποινικές ευθύνες ως προς τον τρόπο αλλά και τον χρόνο αντίδρασης των κρατικών μηχανισμών και της κυβέρνησης στο διάστημα από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.
Πρόκειται για το διάστημα που καταγράφεται η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους (Χαλκιδική, Πόρος, Πάρος, Αντίπαρος κλπ) όπου εντοπίστηκαν και πυρήνες υπερμετάδοσης του ιού. Τα νέα κρούσματα μόλυναν με την σειρά τους συμπολίτες τους είτε κατά την παραμονή τους στον τόπο διακοπών τους είτε μετά την επιστροφή τους στον τόπο καταγωγής τους.