Κυριακή, Αυγούστου 16

Εάν θέλετε να βοηθήσετε τους φτωχούς, βάλτε απευθείας χρήματα στα κινητά τηλέφωνά τους

Σχόλιο:Αυτό κάνουν στους λαθρομετανάστες εδώ στο Ελλάντα

Εάν θέλετε να βοηθήσετε τους φτωχούς, βάλτε απευθείας χρήματα στα κινητά τηλέφωνά τους
Της Συντακτικής Ομάδας του Bloomberg Opinion
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει προκαλέσει ιστορικών διαστάσεων απώλεια θέσεων εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Για τους εργαζόμενους σε φτωχές χώρες, οι συνέπειες είναι ακόμη πιο τραγικές.
Σε μέρη όπου η εξάπλωση του ιού αναζωπυρώνεται, ολόκληροι τομείς των οικονομιών παραμένουν κλειστοί και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει τα προς το ζην τους να "εξαερώνονται". Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η πανδημία θα ωθήσει 71 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, η οποία ορίζεται ως το να ζει κανείς με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα. Σε άλλες προβλέψεις, ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Οι κυβερνήσεις παλεύουν να ανταποκριθούν στην κατάσταση. Οι χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο έχουν ξοδέψει, κατά μέσο όρο, μόλις 1 δολάριο κατά κεφαλήν για άμεση αρωγή κοινωνικού χαρακτήρα στους πολίτες τους, σε σύγκριση με τα 121 δολάρια που έχουν δαπανήσει οι πλουσιότερες χώρες.
Για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή, οι κυβερνήσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους φτωχότερους και οι πλούσιες χώρες πρέπει να στέκονται έτοιμες να βοηθήσουν. Μπορούν να το κάνουν καλύτερα αξιοποιώντας την τεχνολογία προκειμένου να διαθέσουν χρήματα απευθείας στα χέρια των φτωχών.

Ο ρόλος - κλειδί της ψηφιοποίησης

Έρευνες δείχνουν ότι η πραγματοποίηση άμεσων πληρωμών σε φτωχά νοικοκυριά μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερη αποταμίευση και καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και την εκπαίδευση σε σχέση με άλλες μορφές κοινωνικής πρόνοιας.
Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα ανά τον πλανήτη έχουν γίνει αποδέκτες άμεσων μεταφορών κρατικών χρημάτων κάποιου είδους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 140 εκατομμυρίων εργαζομένων στον "μαύρο", ανεπίσημο τομέα της οικονομίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, η βοήθεια έχει παραδοθεί μέσω ψηφιακών συστημάτων πληρωμών όπως τα ψηφιακά "πορτοφόλια", τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες τους να έχουν πρόσβαση σε χρήματα μέσω των τηλεφώνων τους. Όταν σχεδιάζονται και υλοποιούνται σωστά, οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι γρηγορότερες, λιγότερο δαπανηρές και πιο ασφαλείς από τις παραδοσιακές πληρωμές σε μετρητά.
Μειώνοντας την ανάγκη για συναλλαγές με φυσική παρουσία, βοηθούν επίσης στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Τόγκο, Κολομβία και Ναμίμπια

Ανταποκρινόμενες στην πανδημία με δημιουργικό πνεύμα, πολλές κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει τις ψηφιακές πληρωμές προκειμένου να προσεγγίσουν εργαζόμενους εκτός της επίσημης οικονομίας, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής.
Το Τόγκο διένειμε πόρους έκτακτης ανάγκης σε κινητές συσκευές 500.000 ατόμων μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Από τον Απρίλιο, η κυβέρνηση της Κολομβίας χρησιμοποιεί κινητά "πορτοφόλια" για να παρέχει σε μηνιαία βάση μικρές πληρωμές σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στην αρχή της κρίσης, η Ναμίμπια, μια χώρα 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, δημιούργησε ένα σύστημα πληρωμών μέσω κινητού για εργαζόμενους χωρίς επίσημα καταγεγραμμένες θέσεις εργασίας. Από τους 739.000 επιλέξιμους εργαζόμενους, περισσότεροι από 579.000 εγγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα για να λάβουν κρατικά κουπόνια μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.
Για να βελτιωθούν οι προοπτικές των φτωχών αυτού του κόσμου, τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να περάσουν σε ανώτερη κλίμακα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν την κάλυψη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές που δεν διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες και να προωθήσουν την καθολική απόκτηση "έξυπνου" κινητού τηλεφώνου, ιδίως μεταξύ των γυναικών.
Θα πρέπει να επενδύσουν στη δημιουργία ολοκληρωμένων εθνικών μητρώων αστυνομικών ταυτοτήτων, όπως έχει κάνει η Ινδία, για να μπορούν να στοχεύσουν καλύτερα τις πληρωμές σε ιδιώτες και να μειώσουν τις πιθανότητες απάτης και καταχρήσεων.

Η ανάγκη για κίνητρα και ευελιξία

Τα ρυθμιστικά εμπόδια θα πρέπει να αμβλυνθούν προκειμένου να ενθαρρυνθεί η καινοτομία του ιδιωτικού τομέα. Η επέκταση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και η παροχή κινήτρων στους εμπόρους ώστε οι τελευταίοι να αποδέχονται πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις ψηφιακές υπηρεσίες και θα ενθαρρύνει την ευρύτερη χρήση τους.
Όλα αυτά τα μέτρα θα απαιτήσουν σημαντικές κρατικές επενδύσεις - μια μεγάλη πρόκληση για κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν την οικονομική πίεση της κρίσης και επικεντρώνονται στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Οι προηγμένες οικονομίες μπορούν να βοηθήσουν με πιο γενναιόδωρα πακέτα ανακούφισης για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, με ειδικά κονδύλια τα οποία θα προορίζονται για απόπειρες προώθησης της ψηφιοποίησης.
Ένα παράδειγμα είναι το G2Px, μια συνεργασία μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates, το οποίο παρέχει στις χώρες χαμηλού εισοδήματος τεχνική βοήθεια για τον σχεδιασμό αποτελεσματικότερων συστημάτων ψηφιακών πληρωμών.
Εν μέσω της οικονομικής καταστροφής που προκλήθηκε από την πανδημία, μια από τις λίγες αχτίδες ελπίδας και αισιοδοξίας ήταν η πρόοδος στην ταχεία παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την επιτυχία επεκτείνοντας και ενισχύοντας τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών - ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν την κρίση..capital.gr/