Παρασκευή, Αυγούστου 21

Κορωνοϊός: Τι φέρνει ο Σεπτέμβριος στις αερομεταφορές – Τι αποφασίζουν οι αεροπορικές εταιρείες

  • Της Μαρίας Μόσχου
Σε συνεχή… αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των αερομεταφορών με τις αεροπορικές εταιρείες να καλούνται να αποφασίσουν ποιο θα είναι το πτητικό τους πρόγραμμα το επόμενο διάστημα λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας του Covid -19.
Οι ελπίδες για  ανάκαμψη του κλάδου υπονομεύονται από την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ασία, την εντεινόμενη κρίση υγείας στην Αμερική και την εκ νέου επιβολή περιορισμών στις ευρωπαϊκές πτήσεις.

Η επιδείνωση οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες να επανεξετάσουν τα σχέδια για την αποκατάσταση των δρομολογίων τους.
Η Ryanair με αυξημένα αντανακλαστικά ανακοίνωσε τη μείωση κατά 20% στις πτήσεις της τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ενώ η Alitalia θα εκτελέσει μόλις το 46% του πτητικού προγράμματος που είχε προγραμματίσει τον Οκτώβριο.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες άτομα που εργάζονται σε αεροπορικές εταιρείες  «βγαίνουν» στην ανεργία στην Αμερική, ενώ πολύ κοντά στο «λουκέτο» φτάνουν πολλές εταιρείες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την μαύρη τρύπα που τους δημιούργησε η πανδημία.
Ryanair
Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε πως μειώνει κατά 20% τον αριθμό των πτήσεων της τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, επικαλούμενη την πτώση των κρατήσεων εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη.
Η Ryanair, η οποία προέβλεπε ως τώρα να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο στο 70% των δυνατοτήτων της, εξηγεί σε ανακοίνωση πως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον αριθμό των προβλεπόμενων πτήσεων, ιδιαίτερα προς τη Γαλλία και την Ισπανία, δύο χώρες στους ταξιδιώτες από τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα.
Alitalia
Μόλις το 46% της δραστηριότητας που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο πριν από την έναρξη της πανδημίας  του Covid-19  θα εκτελέσει η Alitalia τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα  θα εκτελεί συνολικά περίπου 1.630 πτήσεις την εβδομάδα σε ένα δίκτυο 45 προορισμών, εκ των οποίων 19 είναι εσωτερικού Ιταλίας.
Και αυτό όταν θα αυξήσει τοπ πτητικό πρόγραμμα κατά 29% σε σχέση με τον Αύγουστο ενώ για τον Σεπτέμβριο αυξάνει διστακτικά  κατά  7% τις πτήσεις εξωτερικού.
Το πρόγραμμα πτήσεων της Alitalia τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει την επαναφορά των απευθείας συνδέσεων από Ρώμη για Μπουένος Άιρες, για  Ιαπωνία,  Ισραήλ και  Αλγερία που έχουν προγραμματιστεί εκ νέου από τα μέσα Αυγούστου για  τις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την παράταση των περιορισμών ταξιδιού σε αυτές τις Χώρες. Η Alitalia θα επαναφέρει επίσης την σύνδεση εσωτερικού από τη Ρώμη Fiumicino στη Βερόνα. Από το Μιλάνο, τον Σεπτέμβριο η Alitalia θα συνδέει και πάλι το αεροδρόμιο Linate με τη Φρανκφούρτη και το αεροδρόμιο   Malpensa με τη Νέα Υόρκη, άλλη μία υπηρεσία που προγραμματίστηκε εκ νέου από τα μέσα Αυγούστου για τις αρχές του επόμενου μήνα. Τον Σεπτέμβριο θα αυξηθεί και η συχνότητα των πτήσεων  σε πολλά  εσωτερικά και διεθνή δρομολόγια.
Τον Οκτώβριο, η Alitalia προγραμματίζει να  επαναφέρει  τις πτήσεις από το Μιλάνο Linate για  Ντίσελντορφ και για Παρίσι Orly, και θα αυξήσει περαιτέρω την  συχνότητα των πτήσεων  από τη Ρώμη και το Μιλάνο προς διεθνή και εσωτερικά δρομολόγια.
Οι «αιφνίδιες» αποφάσεις
Ιδιαίτερα αιφνιδιαστική για τον αεροπορικό κλάδο ήταν η απόφαση της Βρετανίας στις 25 Ιουλίου επαναφέροντας την καραντίνα 14 ημερών για άτομα που κατέφταναν από την Ισπανία μετά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Καταλονία.  Επίσης και άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε προορισμούς με αποτέλεσμα ταξιδιωτικά γραφεία αλλά και αεροπορικές εταιρείες να καλούνται να ανατρέψουν τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους.
Πάνω από 30 αερομεταφορείς έχουν καταρρεύσει μέχρι στιγμής μέσα στο 2020, όταν για όλο το 2019 δεν ξεπέρασαν τις 27 το 2019.
Σε αυτές είναι η βρετανική Flybe, η SunExpress Deutschland, η Miami Air. και η μονάδα OpenSkies της IAG και η Virgin Atlantic Airways.
Παράλληλα οι τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 10 δις δολάρια το τελευταίο τρίμηνο ενώ δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες πρόκειται να βρεθούν σε κίνδυνο μέσα στους επόμενους μήνες.
Ήδη πάνω από 75.000 εργαζόμενοι έχουν προειδοποιηθεί ότι η δουλειά τους κινδυνεύει την 1η Οκτωβρίου, οπότε και λήγει οικονομικό πακέτο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν λάβει οι αερομεταφορείς από την αμερικανική κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό συζητείται το ενδεχόμενο για πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προστατεύει τις θέσεις και τους μισθούς των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρίες μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Η πρόταση κέρδισε την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των νομοθετών, ωστόσο, το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο.

 https://www.moved.gr/koronoios-ti-fernei-o-septemvrios-stis-aerometafores-ti-apofasizoun-oi-aeroporikes-etaireies/