77ο Φεστιβάλ Βενετίας: Όλες οι λαμπερές εμφανίσεις σε μία διαφορετική τελετή έναρξης

77ο Φεστιβάλ Βενετίας: Όλες οι λαμπερές εμφανίσεις σε μία διαφορετική τελετή έναρξης
Με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, περιορισμούς στις προβολές, υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς κοινό στο κόκκινο χαλί, άνοιξε αυλαία την Τετάρτη το 77ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας στο Λίντο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτό είναι το πρώτο φεστιβάλ που πραγματοποιείται μετά την εκδήλωση της πανδημίας του covid-19 με φυσική παρουσία.


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Alberto Barbera, είχε αποφασίσει να μην ακυρώσει ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης με σκοπό να στείλει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και μία νότα αισιοδοξίας.

Alberto Barbera
Το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος 60 ταινίες εκ των οποίων οι 18 διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα. Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια η έναρξη πραγματοποιήθηκε με την ιταλική ταινία «Lacci» του Daniele Luchetti, η οποία εξερευνά τις πτυχές μιας σχέσης ενός ζευγαριού στη Νάπολη. Εκτός από το «Lacci», τα φιλμ τα οποία θα διαγωνιστούν είναι το "Nomadland" της Chloé Zhao με πρωταγωνίστρια τη Frances McDormand, το "Dear Comrades!" του Andrey Konchalovskiy, το "Laila in Haifa" του Amos Gitai, το "Pieces of a Woman" του Kornél Mundruczó, το "Sun Children" του Majid Majidi καθώς και το "Wife of a Spy" του Kiyoshi Kurosawa.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οκτώ από τις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι, σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες, σηματοδοτώντας μία νέα και ελπιδοφόρα αρχή σε ένα φεστιβάλ που μέχρι πέρυσι περιελάμβανε μόνο δύο ταινίες.
Πρόεδρος του φεστιβάλ η υπέροχη Cate Blanchett, η οποία έκλεψε την παράσταση στο κόκκινο χαλί με ένα λαμπερό φόρεμα με φουσκωτά μανίκια του σχεδιαστή Esteban Salazar.


Την ακολούθησε η Tilda Swinton με total look Chanel και χρυσή statement μάσκα, η οποία παρέλαβε το βραβείο Lifetime Achievement Award για την εξαιρετική πορεία της στον κινηματογράφο.


Από το κόκκινο χαλί πέρασαν επίσης η Viola Arrivabene, η ηθοποιός Anna Foglietta, ο Matt Dillon (μέλος της κριτικής επιτροπής), η σκηνοθέτης, Francesca Comencini, καθώς και το μοντέλο, Taylor Hill.


Roberta Mastromichele, Matt Dillon

Viola Arrivabene, Vera Arrivabene

Adriano Giannini, Gaia Trussardi

Elodie

Francesca Comencini

Giulia Rosmarini, Alberto Barbera
 govastileto.gr