Κυριακή, Σεπτεμβρίου 13

“Αηδία.. νιώθω αηδία και εκνευρισμό που οι άνθρωποι είμαστε τόσο βρωμιάρηδες!!

“Αηδία.. νιώθω αηδία και εκνευρισμό που οι άνθρωποι είμαστε τόσο βρωμιάρηδες!! Αντί να σεβόμαστε τον τόπο που ζούμε, τον ρημάζουμε περισσότερο!!!” , λόγια ειλικρίνειας αλλά και δικαιολογημένης αγανάκτησης από τους υπαλλήλους στην ιδιωτική ανακύκλωση του νησιού που είναι σε στενή συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦΟΔΣΑ) Σύρου Ερμούπολης.
Από τη Σεμνή Τριανταφυλλίδου
Ο Μπάμπης και η Εύη, είναι ζευγάρι στη ζωή και “πρωτότυπο” ζευγάρι στον τομέα της ανακύκλωσης στο νησί. Μαζί πορεύονται και στη ζωή και στο φορτηγό της ανακύκλωσης και παλεύουν για την επιβίωση και ένα καλύτερο αύριο.
Το Syrospress.gr, συναντώντας τους και βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο εργασιακό κομμάτι μίλησε μαζί τους και σε μια συνέντευξη που τα λένε όλα, γίνεται φανερή η λύπη, το παράπονο αλλα και η αγανάκτησή τους.
-Εύη θα μας περιγράψεις την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο κομμάτι της ανακύκλωσης, όπου και εργάζεστε;
“Η κατάσταση είναι τραγική!! Δε θα το περίμενε κανείς κι όμως έτσι είναι. Πηγαίνουμε να συλλέξουμε την ανακύκλωση και ότι αυτή περιλαμβάνει, δηλαδή χαρτί, πλαστικό , γυαλί και λοιπά και μόνο αυτά δεν μαζεύουμε. Ο καθένας πετάει στους κάδους ανακύκλωσης ο,τι θέλει.”
Δηλαδή, τι παράξενο που δε θα έπρεπε, έχετε βρει σε κάδο ανακύκλωσης;
“Ο,τι μπορείς να φανταστείς το έχουμε βρει!!! Σίδερα, θερμοσίφωνες, πάνες, λιπάσματα, λάδια, σεντόνια, κουβέρτες, σάπια κρέατα, ψάρια.. τραγική η κατάσταση!! Ότι μπορείς να βάλεις στο μυαλό σου το έχουμε δει μέσα στους κάδους ανακύκλωσης. Μέχρι και πεθαμένο ζώο έχουμε βρει. Μόνο ανθρώπινο πτώμα δεν έχουμε βρει ακόμα”, σημειώνει ο Μπάμπης και σοκάρει με τα όσα λέει.
“Η βρωμα που τρωμε καθε μερα δεν λεγεται! Υποτιθεται οτι μαζεύουμε χαρτί, πλαστικό κλπ και μέσα μόνο αυτά δεν εχει!!! Όταν είναι μέσα στους κάδους τα απορρίμματα προς ανακύκλωση. Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάδοι είναι άδειοι μέσα αλλά έξω γίνεται ΧΑΜΟΣ!! Σκουπίδια που δεν ανήκουν εκεί, λάδια, μπογιές, ξύλα.. μόνο ανακύκλωση δεν είναι.”
Τι συναισθήματα σας δημιουργεί αυτή η κατάσταση που συναντάται κάθε φορά, γιατι από ότι μου λέτε δεν είναι ότι έτυχε..
“Αηδία.. νιώθουμε αηδία και εκνευρισμό, που οι άνθρωποι είμαστε τόσο βρωμιάρηδες!! Αντι να σεβόμαστε τον τόπο που ζούμε τον ρημάζουμε περισσότερο!!! Και δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι , οι κάτοικοι αυτού του νησιού δε σέβονται τον κόπο μας, ως εργαζόμενους. Δε σέβονται και τον τόπο τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό με αυτές τις πράξεις!!!”
Ο Μπάμπης πριν ξεκινήσει να εργάζεται στο κομμάτι της ανακύκλωσης στο νησί, όπως μας λέει ο ίδιος εργαζόταν στην Αθήνα, σε αντίστοιχο τομέα.
Δούλευα πριν από εδώ, στην Αθήνα , στο Δήμο με συμβάσεις. Τέτοιο χάλι, τέτοιο αίσχος δεν το έχω ποτέ ξαναδεί!!! Και δούλεψα στην Αθήνα και στα σκουπίδια και στην ανακύκλωση!! Τραγική η κατάσταση!! Πολύ βρώμα και καθόλου σεβασμός προς το πρόσωπο και τον κόπο μας.”
“Για να καταλάβετε , πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες, μια μέρα την ώρα που συλλέγαμε την ανακύκλωση, πετύχαμε κάποιον που πήγε να πετάξει πλαστικό στον κάδο γυαλιού. Του εξηγήσαμε με ωραίο τρόπο, τη “σωστή” διαδικασία αλλά δεν τον ενδιέφερε να ακούσει. Λογοφέραμε λίγο γιατι μας απάντησε ότι δεν εχει αυτοκόλλητο ο κάδος και θα τα βάλει , όπου θέλει γιατι ήδη καταβάλλει κόπο για να τα μαζεύει και να τα φέρνει ως εδώ. Προσπαθώντας να τον κάνουμε να καταλάβει τη νοοτροπία, του εξηγήσαμε, ότι για το πλαστικό είναι ο κόκκινος κάδος, και πριν προλάβω να ολοκληρώσω αρχίζει να φωνάζει λέγοντας μου: “Εμένα δε θα μου κάνεις εσύ παρατήρηση, παρατήρηση να κάνετε στα παιδιά σας” και γυρίζοντας την πλάτη φεύγει.”
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραπάνω διήγηση της Εύης και του Μπάμπη, από ότι όμως αναφέρουν τα παιδιά όχι και το μοναδικό. Συναντούν συνεχώς, τέτοιες καταστάσεις κι απογοητεύονται γιατί εκείνοι από την πλευρά τους κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.
“Σταματάμε να μαζέψουμε 2 κάδους και ο κόσμος βιάζεται και βρίζει.. μάλλον φοβούνται μη φύγουν τα μαγαζιά ή οι καφετέριες από τις θέσεις τους! Σήμερα (βλ. 10/09/2020) δεν άφησα έναν με μηχανή να περάσει για να κατέβω να μαζέψουμε, σταμάτησε ισα ισα από το να με πατήσει και με αγριοκοιτούσε και από πανω!!! Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που έχουν υπομονή και σεβασμό.. Κάποιοι μας ευχαριστούν που κάνουμε αυτή τη δουλειά, άλλοι περιμένουν με υπομονή, άλλοι μας χαιρετάνε χωρίς να μας ξέρουν απλά και μόνο επειδή ξέρουν τι κάνουμε..!!”
Κάπως έτσι, κλείνει η γεμάτη συναισθήματα συζήτησή μας, με το ζευγάρι της ανακύκλωσης στη ζωή και στην εργασία, Εύη και Μπάμπης! Για να συμπληρώσουν ολοκληρώνοντας:
“Ευτυχώς που ο εργοδότης μας ειναι καλός άνθρωπος και με κατανόηση αλλιώς μπορεί να είχαμε χάσει και τη δουλειά μας εξαιτίας της ανευθυνότητας μερικών!!!”
Η Ανακύκλωση είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται διάφορα υλικά ή οτιδήποτε αποτελεί γρήγορο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα προϊόντα. Ο σεβασμός και το φιλότιμο όμως, είναι ηθικές αξίες που οι ρίζες τους βρίσκονται στα βάθη της παιδική μας ηλικίας και συνείδησης. Οι άνθρωποι αυτοί, η Εύη και ο Μπάμπης σήμερα, κάποιοι άλλοι πριν από εκείνους κάποιοι άλλοι μετά, κάνουν τη δουλειά τους και δίνουν το δικό τους αγώνα να μαζέψουν την ανακύκλωση.
Κάνουν μια εργασία αναμφισβήτητα δύσκολη αλλά και επικίνδυνη αφού σε επικοινωνία με το ΦΟΔΣΑ Σύρου, ενημερωθήκαμε ότι μέχρι και βελόνες χρησιμοποιημένες από σύριγγα, έχουν βρει πεταμένες στους κάδους ανακύκλωσης κι έχουν μπει στη δύσκολη θέση να τις περισυλλέξουν. Κάτι που απαγορεύεται και είναι και επικίνδυνο. Για να μην αναφερθούμε και στο κλείσιμο της πρόσβασης στους κάδους από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Όπως επίσης και στην έλλειψη κοινωνικής παιδείας αφού υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά μας που πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης , άκουσον άκουσον, νεκρά ζώα, ανθρώπινες ακαθαρσίες, περιττώματα ζώων, και άλλα πολλά…
Η Εύη και ο Μπάμπης δίνουν το δικό τους βιοποριστικό αγώνα και όλοι εμείς οι ευσυνείδητοι δημότες , πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό δίπλα στον αγώνα αυτό. Το να ανακυκλώνουμε και να το κάνουμε με το σωστό τρόπο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρώνεται η διαδικασία σωστά!!!
     
https://kourdistoportocali.com/news-desk/niotho-aidia-kai-ekneyrismo-poy-oi-anthropoi-eimaste-toso-vromiarides/