Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23

Ξέρεις πόσο κερδισμένη είσαι όταν έχεις σκύλο ή γάτα; Η ψυχολόγος Ανδρονίκη Νικολάου μας απαντά!

cat
 

Οι μικροί τετράποδοι φίλοι που συχνά μπαίνουν απροειδοποίητα στη ζωή μας μας ωφελούν πολύ!

Κάθε σκύλος ή γάτα που μπήκε στη ζωή μου μπήκε απροσδόκητα και απρογραμμάτιστα. Ο πανκούλης (μη γελάς, τον είπαμε έτσι όταν έπαιρνε ένα φαρμακάκι γιατί του είχαν αραιώσει τα μαλλιά στο κεφάλι) σώθηκε από τον μπαμπά μου που τον άκουγε να νιαουρίζει εγκλωβισμένος σε ένα χάλασμα, ο Μπάμπης (πάλι, μη γελάσεις) κατέληξε σε εμένα όταν η φίλη μου η Αλεξάνδρα ανακάλυψε ότι “όχι δεν θα γίνει μικρός με τόοοση πατούσα” οπότε δεν χωράει στο διαμέρισμα, όσο για τη Λευκή την φέραμε

από το χωριό εδώ, να ζήσει μαζί μας. Και δεν είναι τα μόνα. Ο Μπάγκσι, η Τάρα και ο Μπρούνο που δεν είναι πια μαζί μας…

Πόσοι από εσάς δεν έχει σταματήσει να χαϊδέψετε ένα χαριτωμένο σκυλάκι και να ανταλλάξετε κουβέντες με τον άγνωστο σε εσάς ιδιοκτήτη του ή πόσοι από εσάς δεν έχετε πιάσει την κουβέντα με ιδιοκτήτες άλλων σκύλων που συναντάτε πηγαίνοντας βόλτα τους φίλους σας;

Πλέον δεν νιώθω να ξεχωρίζω που έχω σκύλο, μια και παντού γύρω μου βλέπω ανθρώπους να κυκλοφορούν παρέα με τους σκύλους τους στον δρόμο, στα μαγαζιά, στην παραλία ή ακόμα και σε καφετέριες. Επίσης φωτογραφίες με σκύλους και γάτες κατακλύζουν τα social media.

Μου φαίνεται ωστόσο ότι όλο και περισσότεροι έχουν πλέον ένα σκύλο ή μια γάτα ή και τα δυο καμιά φορά και τους συμπεριφέρονται ίσως και σαν κάτι περισσότερο από απλά ένα ζώο. Μήπως το να έχεις pet έχει γίνει και αυτό μόδα ή μήπως κρύβει κάτι περισσότερο αναρωτήθηκα και για να λύσω την απορία μου μίλησα με την ψυχολόγο Ανδρονίκη Νικολάου που τυγχάνει να έχει και η ίδια σκύλο.

pet

Είναι μόδα τα pet;

Είναι μόδα λοιπόν το να έχουμε pet; «Είναι πολλά περισσότερα από μια ακόμα τάση της εποχής» τονίζει η Ανδρονίκη και συνεχίζει. Όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν τα σωματικά οφέλη που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων όπως χαμηλότερη πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, λιγότερο άγχος και αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης και ενδορφινών στο αίμα που εκκρίνονται από τον οργανισμό μας και δρουν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει και σε καλύτερη φυσική κατάσταση τους ιδιοκτήτες τους αν σκεφτούμε τον χρόνο που περνάμε καθημερινά πηγαίνοντας βόλτες τους τετράποδους φίλους μας κι ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εκτόνωση κι άσκηση.

Πολλά καλά

Πέραν όμως από τη θετική επίδραση που έχει ο σκύλος κι η γάτα στην υγεία μας, ας μιλήσουμε για το πως επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Όσοι από εμάς ζούμε με σκύλο ή γάτα στο σπίτι ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είσαι και δεν αισθάνεσαι ποτέ μόνος γεγονός που αυξάνει την αίσθηση συντροφικότητας και μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην διάθεσή μας ιδιαίτερα σε μοναχικούς ανθρώπους που η φροντίδα του κατοικιδίου μπορεί να δίνει νόημα στην ζωή τους.

Πολλοί αισθάνονται ικανοί ή ενισχύεται ακόμα κι η αίσθηση αξίας που έχουν για τον εαυτό τους φέροντας εις πέρας την όχι πάντα εύκολη θα έλεγα, φροντίδα ενός τετράποδου πλάσματος. Ακόμα, θα έχετε διαπιστώσει ότι η παρουσία του σκύλου και της γάτας από μόνη της μας προκαλεί χαμόγελο, μας φτιάχνει την διάθεσή ακόμα κι όταν τα συναντάμε τυχαία στον δρόμο και έχει την ικανότητα να φέρνει τους ανθρώπους ακόμα πιο κοντά.

Η συνύπαρξη ενός σκύλου ή μιας γάτας με ένα παιδί  συμβάλλει στην συναισθηματική του ανάπτυξη μαθαίνοντας του την έννοια της φροντίδας, του μοιράσματος, του σεβασμού και των ορίων αλλά και της έκφρασης συναισθημάτων με κατάλληλο τρόπο.

Πόσοι από εσάς δεν έχει σταματήσει να χαϊδέψετε ένα χαριτωμένο σκυλάκι και να ανταλλάξετε κουβέντες με τον άγνωστο σε εσάς ιδιοκτήτη του ή πόσοι από εσάς δεν έχετε πιάσει την κουβέντα με ιδιοκτήτες άλλων σκύλων που συναντάτε πηγαίνοντας βόλτα τους φίλους σας;

Σημαντική είναι κι η συνύπαρξη ενός σκύλου ή μιας γάτας με ένα παιδί καθώς συμβάλλει στην συναισθηματική του ανάπτυξη μαθαίνοντας του την έννοια της φροντίδας, του μοιράσματος, του σεβασμού και των ορίων αλλά και της έκφρασης συναισθημάτων με κατάλληλο τρόπο.

dog

Επίσης, το γεγονός ότι ο σκύλος κι η γάτα μας δεν θα μας προδώσουν ποτέ κι αυτή η ανιδιοτελής αγάπη κι αφοσίωση που προσφέρουν από τη φύση τους άκριτα κι απλόχερα μας επιτρέπουν να συνδεθούμε μαζί τους με τρόπο πολλές φορές πρωτόγνωρο, αυθεντικό και συγκινητικό σε σημείο που η σχέση αυτή να ανοίγει τον δρόμο σύνδεσής μας και με άλλους ανθρώπους.

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν ο δεσμός αυτός είναι ξεχωριστός κι αν κάποιοι λένε «μα είναι απλά ένα ζώο» εμείς που ζούμε μαζί τους ξέρουμε ότι είναι πολλά περισσότερα… είναι οικογένεια.

Ποια είναι η Ανδρονίκη Νικολάου
Η ψυχολόγος –ψυχοθεραπεύτρια Ανδρονίκη Νικολάου, MSc ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχολόγος – συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Ασχολείται επίσης με την ποιοτική έρευνα ζητημάτων σχετικών με την ψυχοθεραπεία και στον ελεύθερο χρόνο της απολαμβάνει βόλτες με τον σκύλο της, σχεδιάζει αποδράσεις σε νέους προορισμούς και της αρέσει να γράφει για θέματα στα οποία μπορεί να συνδυάζει τις γνώσεις με τις εμπειρίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .