Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 28

Γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τουρκόψυχο σύλλογο στην Κομοτηνή;

Με μέλη του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (ΣΕΜ-ΒΤΑΥΤD) συναντήθηκε την Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θράκη ως Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την περιοχή.

Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει καθεστώς ΜΚΟ και είναι το κατεξοχήν εργαλείο τουρκικής πολιτικής και προπαγάνδας στην ελληνική Θράκη. Μάλιστα, δεν χρησιμοποίησε την έκφραση «τουρκική μειονότητα» στον τίτλο του όταν ιδρύθηκε το 1982, αλλά το άφησε σκέτο «μειονότητα» για να περνάει απαρατήρητο.

Όπως αναφέρουν tourkikanea.gr:

Δυστυχώς η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην επίσκεψη της στην Θράκη, συναντήθηκε και με μέλη της διοίκησης του τουρκόψυχου Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Δεξιά της κυρίας Μπακογιάννη στη φωτογραφία διακρίνουμε τον Χουσείν Μπαλτατζί-πρόεδρο του BTAYTD και στα αριστερά της τον αντιπρόεδρο Ιλχάν Μεμέτ.

O κ. Μπαλτατζί τον Απρίλιο του 2019 δήλωνε: «Αισθάνομαι χαρά διότι στις εκλογές της 26/5 για το ευρωκοινοβούλιο θα πάρω μέρος στην λίστα του DEB και θα μετάσχω στον εκλογικό αυτό αγώνα του DEB. Η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης είναι τόσο μέρος της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης».

Και φυσικά να υπενθυμίσουμε το πρόσφατο κείμενο του Κώστα Καραΐσκου: 

  • Συνομιλητή της έκανε η Μπακογιάννη MKO-εργαλείο της Άγκυρας!

26 Σεπτεμβρίου 2020

Από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στη Θράκη για τριήμερη περιοδεία η Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής που συστήθηκε για την περιοχή. Μια Επιτροπή που ενώ ο τίτλος της συνεχίζει να δηλώνει ότι θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη της Θράκης, εμφανίστηκε ξαφνικά με δύο ομάδες εργασίας εντός της, μία για τα οικονομικά θέματα και μία για τα «θεσμικά».

Στον όρο αυτόν βεβαίως μπορεί κανείς να φανταστεί ζητήματα που θα αφορούν όντως την ανάπτυξη, όμως μπορεί ομοίως να φανταστεί και πολλά άλλα πονηρά, που βάζουν στο τραπέζι κάθε πτυχή του μειονοτικού θέματος της περιοχής. Και δυστυχώς οι πληροφορίες μας επιβεβαιώνουν πως έτσι πάει να κινηθεί το πράγμα, δένοντας ανησυχητικά με την τρέχουσα συγκυρία όπου η εξ ανατολών γειτονική μας χώρα θέτει ανοιχτά διεκδικήσεις για τη Θράκη στον αρχόμενο ελληνοτουρκικό διάλογο.

Παρότι ελπίζουμε να διαψευσθούμε, το επισημαίνουμε και σημειώνουμε ότι στην ατζέντα της κ. Μπακογιάννη υπάρχει μία συνάντηση που μάλλον δεν μας καθησυχάζει, για να το πούμε κομψά: αυτήν της Κυριακής στις 9.30 το πρωί στην Κομοτηνή με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜ-ΒΤΑΥΤD). Ποιος είναι ο σύλλογος αυτός;

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι απλώς ένας σύλλογος αλλά έχει καθεστώς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) και είναι το κατεξοχήν εργαλείο τουρκικής πολιτικής και προπαγάνδας στην ελληνική Θράκη. Είχε την πρόνοια να μην χρησιμοποιήσει την έκφραση “τουρκικής μειονότητας” στον τίτλο του όταν ιδρύθηκε το 1982, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν παύει να λειτουργεί ακριβώς ως φορέας έκφρασης τουρκισμού, εντός κι εκτός Ελλάδος. Αξίζει να δει κανείς ποια είναι η δραστηριότητα του ευαγούς αυτού σωματείου.

«Κοινότητα Νέων Επιστημόνων»
Στην περιοχή σπανίζουν οι δράσεις του που θα μπορούσαν να αφορούν όντως τους επιστήμονες της μειονοτικής κοινωνίας, τους οποίους δήθεν εκπροσωπεί. Άλλωστε τι εκπροσώπηση είναι αυτή όταν στις εκλογές από ένα σύνολο χιλιάδων μουσουλμάνων επιστημόνων δεν μετέχουν ούτε 200 άτομα; Η δραστηριότητά του είναι προσανατολισμένη στην Τουρκία, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς βλέποντας τις ανακοινώσεις του. Ενδεικτικό ότι προ ετών είχε διοργανώσει κάποιες ενημερώσεις για αγροτικά θέματα, καλώντας στελέχη του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας!

Είναι ο φορέας που δημιούργησε ένα νεανικό παράρτημα (GAT – Koινότητα Νέων Επιστημόνων) και μέσω αυτού στέκια για τους μουσουλμάνους φοιτητές που φοιτούν σε ελληνικές πόλεις εκτός Θράκης, με τον προφανή φόβο μην τυχόν και κάποια από τα παιδιά αυτά «ξεστρατίσουν». Ξεφύγουν δηλαδή από τον έλεγχο και συγχρωτιστούν με την υπόλοιπη κοινωνία. Τα παραρτήματα αυτά της GAT κάποια στιγμή ήταν 13, αλλά δεν ξέρουμε αν ακόμη λειτουργούν ή όχι, αφού μεσολάβησε και η οικονομική κρίση στην Τουρκία.

Επίσης υπήρξε ο χρηματοδότης και φορέας των δεκάδων παράνομων νηπιαγωγείων που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν σε Κομοτηνή, Ξάνθη και σε πολλούς μουσουλμανικούς οικισμούς της υπαίθρου σε καθεστώς απόλυτης παρανομίας, με την κάλυψη βεβαίως των μειονοτικών δημάρχων, αλλά και των ελληνικών Αρχών. Τα παρανηπιαγωγεία αυτά κάποια στιγμή επιτέλους έκλεισαν και εσχάτως κάποια άρχισαν να αδειοδοτούνται ως Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, όπου η απασχόληση αυτή έχει βασικό απόρρητο σκοπό να διατηρήσει τα νήπια μακρά από την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Επάγγελμα «συκοφάντες της Ελλάδος»
Εκεί, όμως, που είναι πιο απροσχημάτιστος ο ρόλος του ΣΕΜ-ΒΤΑΥΤD είναι το εξωτερικό. Εδώ και δεκαετίες δεν αφήνει ευκαιρία να μην συκοφαντήσει τη χώρα μας σε οποιοδήποτε φόρουμ ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είτε πρόκειται για τον ΟΑΣΕ είτε για το Συμβούλιο της Ευρώπης είτε για τον ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου είναι εκεί για να καταγγείλουν διεθνώς όσα υφίστανται σαν «τουρκική μειονότητα».

Στην τελευταία παράσταση που έδωσαν, μόλις προ ημερών στο European Regional Forum for Minority Issues, συμμετείχαν η Μελτέμ Γκιριτλί και ο Κερέμ Αμπντουραχίμογλου. Τίτλος του θέματος ήταν η «Ρητορική μίσους, τα social media και οι μειονότητες» και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν διαβάζουμε πως «ο BTAYTD υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα η ρητορική μίσους έχει αυξηθεί σημαντικά και πως η μισαλλόδοξη πολιτική της Ελλάδας κατά της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για την ρητορική μίσους των εξτρεμιστικών ομάδων».

Κι επίσης πως «ο BTAYTD εστίασε στο ότι οι αυξανόμενες τάσεις ρητορικής μίσους στην Ελλάδα μπορεί να μετατραπούν σε εγκλήματα μίσους, ζήτησε από το ελληνικό κράτος την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης και τον τερματισμό της περιθωριοποίησης των Τούρκων της δυτικής Θράκης».

Τα ίδια πάνω κάτω λένε με κάθε αφορμή, όπως επί παραδείγματι, απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Σήμερα προεδρεύει στο σωματείο ο Χουσεΐν Μπαλτατζή, του οποίου η εκλογή είχε προαναγγελθεί τον Γενάρη του 2019 από τον δήμαρχο Ιάσμου Μουμίν Οντέρ, σε κάποιον φραστικό χαριεντισμό, ο οποίος αποκάλυπτε και το στήσιμο των εκλογικών διαδικασιών από τον προξενικό παράγοντα.

Μήνυμα στην Άγκυρα;
Άραγε με ποιο σκεπτικό η Ντόρα Μπακογιάννη συναντά αυτούς τους ανθρώπους την Κυριακή; Ως έμπειρη πολιτικός ξέρει καλά ποιον θα δει και τι θα ακούσει, επομένως η συνάντηση δεν μπορεί παρά να έχει (ελπίζουμε…) συμβολική αξία. Μάλλον πρόκειται για ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι λαμβάνουμε υπόψιν μας τις επιθυμίες της για την περιοχή, ασχέτως φυσικά με το τι θα πράξουμε τελικά.

Όμως κι αυτό από μόνο του είναι κόλαφος για την χριστιανική πλειονότητα του πληθυσμού στη Θράκη, που νιώθει να γίνεται το μέλλον της αντικείμενο ενός παρασκηνιακού παζαριού. Για πρώτη φορά βλέπουμε να τίθεται στο τραπέζι ελληνοτουρκικού «διαλόγου» ξαφνικά θέμα Θράκης και η απογοήτευση ουδόλως μετριάζεται από τη σύσταση μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Αν μάλιστα συνδυαστεί και με τις εκκρεμότητες σε επί μέρους ζητήματα, όπως η αναμενόμενη κρισιμότατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τα απαγορευμένα προξενικά σωματεία, ή με τα πάγια αιτήματα της Άγκυρας που παρουσιάζονται ως εσωτερικά μας θέματα (εκλογή μουφτή, διαχειριστικών Επιτροπών κτλ), η λέξη «ανησυχία» είναι πολύ μετριοπαθής για να εκφράσει το γενικό αίσθημα.

Και ακόμα χειρότερα, αν οι προθέσεις του υπουργείου Άμυνας για «διοικητική αλλαγή» στη δομή των δυνάμεών μας στον Έβρο σημαίνουν πράγματι κατάργηση του πιο σύγχρονου στρατοπέδου μας, αυτό της 7ης Ταξιαρχίας Μ/Κ στον Προβατώνα, όπως δήλωσαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι σήμερα στην αδελφή του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη.

Όλα δείχνουν πως επιστρέφουμε σε μια λογική κατευνασμού της Τουρκίας από θέση ακόμα χειρότερη, κάτι που δεν δικαιολογείται από όσα ζήσαμε το περασμένο δίμηνο. Όταν αναγκαστήκαμε να επιδείξουμε πυγμή αντί της συνήθους υποχωρητικότητας, φάνηκαν και τα όρια του τραμπούκου που μας απειλεί. Θα είναι τραγικό να παραδώσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (ή κάτω από αυτό) θρακικό χώρο, ενώ έχουμε τόσα κερδίσει ένστολοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο!

.tromaktiko.org

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .