Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14

ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΩ ΠΟΙΟΝ;

ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΩ ΠΟΙΟΝ;
Όταν σου μιλούν για συγχώρεση - συνήθως- βάζεις στο νου σου, ότι πρέπει να τα ''βρεις'' και με το πρόσωπο που σε έβλαψε ή σε πλήγωσε.
Αυτό - κάποιες φορές- μπορεί να συμβεί, αλλά μπορεί και όχι.
Το σημαντικό με την πράξη της συγχώρεσης, είναι να πετάξεις από μέσα σου, το ''κεντρί'' της αρνητικότητας που σου δηλητηριάζει τη ψυχή και να βιώσεις εσωτερική ηρεμία και γαλήνη (αταραξία ψυχής).
Κι αυτό είναι προσωπική υπόθεση, αποτελεί μια δικιά σου εκκρεμότητα, δεν αφορά τους άλλους.
Όπως, το να συγχωρήσεις, δεν έχει να κάνει με όσους σε πλήγωσαν, αλλά μόνο μ' εσένα.
Συγχωρώ σημαίνει ότι προστατεύω, συμπονώ, φροντίζω, αγκαλιάζω και νοιάζομαι τον εαυτό μου εξαλείφοντας τον ψυχικό πόνο που μου κατατρώει τα σωθικά, με απορρυθμίζει και με συνθλίβει συναισθηματικά.

Ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι κάποτε είχε πει, ότι:« Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου».
Αν αυτή η φράση καλλιεργηθεί μέσα σου με τη δυναμική της ''πλάγιας σκέψης'' και σε συνδυασμό με την κυρίαρχη ιδέα περί συγχωρέσεως, ίσως( αυτή η νέα αφετηρία σκέψεως, ν' αποβεί -για σένα- λυτρωτική και απελευθερωτική.
Άνθρωπέ μου, άφησε κατά μέρος τη δυσθυμία των συναισθημάτων σου και την τοξικότητα των σκέψεών σου, για όσους δεν σου φέρθηκαν καλά και σε πόνεσαν και στρέψε το βλέμμα στον εαυτό σου.
Συγχώρεσέ τον, που -αφελώς και βλακωδώς- επέτρεψε στους άλλους να σε πληγώσουν.
Κι αυτό κάντο, με αγάπη, ευσπλαχνία, χιούμορ και τρυφερότητα.
Γιατί αλλιώς, δεν θα βρεθεί κανείς να σε συγχωρέσει για την αθωότητα της καρδιάς σου...κι όχι γιατί δεν το θέλει ή δεν μπορεί, αυτό να σου είναι αδιάφορο...αλλά γιατί απλά... ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ!
Κι ως εκ τούτου, ουδείς θ' αναγνωρίσει τη μεγαλοσύνη της γενναιότητάς σου, να δίνεσαι με αγάπη στους ανθρώπους.
Γιατί κάτι τέτοιο, δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλές στη φυλή των ανθρώπων, που έχουν μάθει...ό,τι καλά παίρνουν απ' τους άλλους να τ' ανταποδίδουν με τα χειρότερα που κουβαλούν μέσα τους.
Κι αυτά τα "χειρότερα" δεν είναι άλλα, απ' την αγνωμοσύνη, την αγένεια και την ηδονή απ' το θάνατο του άλλου.
Ακόμη κι αν αυτός ο άλλος, είναι το πρόσωπο που κάποτε τους έσωσε τη ζωή...το πρόσωπο που και τώρα ακόμη, συνεχίζει να τους "σώζει"!
Gerasimos Saltos/11-09-2020.
Καλημέρα σας...Κάθε ευγενές ποθητόν!