Τρίτη, Σεπτεμβρίου 8

«Μπλόκο» των Ελληνικών αρχών σε λιαστές ντομάτες απο τουρκία, με ιό ηπατίτιδας Α!!!

 Πως θα φτιάξετε Λιαστές Ντομάτες - Funky Cook

ΔΕΝ μας στέλνουν μόνο άρρωστους λαθραίους, αλλά και λαχανικά...


Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν το θέμα στο RASFF (Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τροφές και Ζωοτροφές), αναφέροντας πως οι τουρκικές ντομάτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων, όπου, κατά τη διεξαγωγή αναλύσεων οι Αρχές προχώρησαν στην απόρριψη της εισαγωγής της συγκεκριμένης παρτίδας, εμποδίζοντάς τες,
έτσι, από το να φτάσουν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agrotypos.gr, η δειγματοληψία έγινε στις 17/08, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αφορά αποξηραμένες ντομάτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα με τουρκικές ντομάτες μολυσμένες με ιό της ηπατίτιδας Α είναι παλιά ιστορία, καθώς πριν από μια δεκαετία είχε εκδηλωθεί επιδημία ηπατίτιδας Α σε Ευρωπαίους πολίτες, που οφειλόταν σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας εισαγόμενης από την Τουρκία
Στη Γαλλία είχε υπάρξει τότε σχετική ειδοποίηση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ίσως είναι, επιτέλους, καιρός, η Ε.Ε. να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας για τις εισαγωγές ντομάτας, όπως είχε, κάνει πρόσφατα με την Αργεντινή, όσον αφορά στις εισαγωγές λεμονιών.
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να εξάγουν πιπεριές με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, κανένα μέτρο από ΕΕ
Μόλις προχθές, στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) ανακοινώθηκε η απόρριψη ακόμα ενός φορτίου πιπεριών από την Τουρκία λόγω υπερβολικής παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Συνολικά από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν ήδη εντοπιστεί 72 περιπτώσεις υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων στις τουρκικές παρτίδες πιπεριάς. 
Οι βουλγαρικές συνοριακές υπηρεσίες προχώρησαν στην καταστροφή τους, εμποδίζοντας έτσι να φτάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση, οι πιπεριές υπερέβησαν σημαντικά το ανώτατο όριο καταλοίπων (MRL).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών που βρέθηκαν ήταν το Malathion και Formetanate.
Παϊσιάδης Σταύρος