Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18

Νικάμε αδέρφια...

Του Απόστολου Μάνθου
Τη φωνή του Παπαφλέσσα (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) στη νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια της επικής ταινίας του ’71 άκουγαν συνειρμικά στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας οι ενεργοί επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Είναι βλέπετε και οι εποχές τέτοιες. "Νικάμε αδέρφια, μην τους φοβάστε... νικάμε".
Το +8,29% που έγραψε ο Τραπεζικός Δείκτης ήταν για τους περισσότερους ιαχή νίκης μιας που προκάλεσε την άμεση ανοδική αναζωπύρωση, ωθώντας έτσι και τον Γενικό Δείκτη να καταλάβει μετά από 50 συνεδριάσεις την περιοχή των 660 μονάδων. Τέτοια άνοδο ο Τραπεζικός Δείκτης είχε να... ματαδεί από τις 5 του Ιούνη, αν και τότε ο πραγματοποιηθέν όγκος συναλλαγών ήταν στα 78,5 εκατ.
τεμάχια ενώ τώρα στα μόλις 27,8 εκατ. τεμάχια. Για τη συνέχεια ο Τραπεζικός Δείκτης θα πρέπει να περάσει με δύναμη πάνω από τη διαγραμματική στενωπό των 350 μονάδων για να ανοίξει το ανοδικό έδαφος για την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων. Περιθώριο το οποίο ποσοστιαία φτάνει το +16% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Θετική είναι και η ένδειξη που λαμβάνουμε από τον τεχνικό δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς για πρώτη φορά από τα μέσα του Φλεβάρη ξαναπαίρνει ανοδικά το επίπεδο τιμών των 42 με 40 μονάδων. Η επιβεβαίωση όμως της ανοδικής φυγής θα πρέπει να έρθει από έναν όγκο συναλλαγών άνω των 45 εκατ. τεμαχίων, κάτι που μέχρι σήμερα λείπει από την εξίσωση. 
pin


Από τις επιμέρους τράπεζες, που απαρτίζουν τον κλαδικό δείκτη η μετοχή της Alpha Bank αφού πρώτα έτμησε ανοδικά το καλοκαιρινό καθοδικό κανάλι στα 0,55 ευρώ, της έχει ανοίξει η όρεξη και δοκιμάζει στις τελευταίες συνεδριάσεις και το επίπεδο αντίστασης των 0,60 ευρώ. Αποτύπωση ενός πατήματος στην εν λόγω περιοχή θα βάλει το κλειδί στη διαγραμματική πόρτα για να ξεκλειδώσει την πρόσβαση προς την πολύ σημαντική περιοχή των 0,70 με 0,73 ευρώ. Καλός για την τρέχουσα περίοδο είναι και ο όγκος συναλλαγών, καθώς από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έχει πλησιάσει τα 70 εκατ. τεμάχια.
pin


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ημερήσιο διάγραμμα τιμών της Εθνικής Τράπεζας με την ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής τάσης στα 1,16 ευρώ να δίνει σημαντικούς πόντους στην πιθανή απαρχή ανοδικής κίνησης προς τη ζώνη των 1,35 με 1,42 ευρώ. Περαιτέρω εχέγγυα για το σενάριο εκπλήρωσης της ανοδικής κίνησης θα μας δώσει η καταστρατήγηση των 1,30 ευρώ με ισχυρό όγκο συναλλαγών.
pin


Πάνω από τον βραχυχρόνιο καθοδικό στροφέα "W” έχει δραπετεύσει η μετοχή της Eurobank επανερχόμενη για πολλοστή φορά γύρω από το ψυχολογικό επίπεδο των 0,40 ευρώ. Βάσει τώρα της παρελθοντικής συμπεριφοράς της μετοχής η κίνηση από τα 0,41 έως τα 0,425 ευρώ είναι δίχως σημαντικά εμπόδια ενώ τα δύσκολα αρχίζουν να παρουσιάζονται από τα 0,43 έως τα 0,444 ευρώ, όπου η μετοχή έχει βρει τους τελευταίους μήνες τον μπελά της. Εδώ όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι λόγω του μεσοπρόθεσμου πλάγιου σχηματισμού μια πιθανή επιβεβαιωμένη τμήση των 0,444 ευρώ θα προκαλέσει βίαιο τίναγμα της τιμής της μετοχής προς τα 0,52 με 0,50 ευρώ.
pin


Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς θα δηλώσει σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος την ανοδική διάσπαση ή μη του καθοδικού στροφέα "U” , στα 1,26 ευρώ. Η επιτυχής διέλευση πάνω από τα 1,26 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα φωτίσει ως επόμενο στόχο τα 1,36 ευρώ. Από εκεί και πάνω το περιθώριο ανόδου φτάνει έως και τα 1,74 ευρώ ή +28%. Μέχρι τότε όμως η μετοχή θα πρέπει πρώτα να αποδείξει διαγραμματικά ότι μπορεί να "κολυμπάει" στα ρηχά των 1,30 με 1,40 ευρώ για να μπορέσει αργότερα να ανοιχτεί και στα βαθιά των 1,70 με 1,80 ευρώ.
pin
 
* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

 capital.gr