Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16

Χαμηλά αιμοπετάλια: Τι σημαίνουν και τι μπορείτε να κάνετε

Χαμηλά αιμοπετάλια: Τι σημαίνουν και τι μπορείτε να κάνετε


Image by Narupon Promvichai from Pixabay Χαμηλά αιμοπετάλια: Τι σημαίνουν και τι μπορείτε να κάνετε

Χαμηλά αιμοπετάλια: Τι σημαίνουν και τι μπορείτε να κάνετε

Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Ένας χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους. Σ’ αυτό το άρθρο θα σας πούμε τι χρειάζεται να κάνετε σε αυτή την περίπτωση.
Αν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων είναι κάτι το οποίο μπορεί να σας κάνει να ανησυχήσετε. Πιθανόν να αρχίσετε να πιστεύετε πως κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας.
Όμως, μην ανησυχείτε. Το σώμα αναγνωρίζει πότε είναι χαμηλός ο αριθμός των
αιμοπεταλίων και προσπαθεί να αντιδράσει γρήγορα.
Σ’ αυτό το άρθρο, θα σας παρέχουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνετε αν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Τι είναι τα αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα τα οποία αποτελούν μέρος του αίματος και παίζουν ρόλο στην πήξη του. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί τα αιμοπετάλιά σας είναι εκτός του φυσιολογικού ορίου. Το φυσιολογικό όριο κυμαίνεται μεταξύ 150.000 και 450.000 ανά κυβικό χιλιοστό.
Ορισμένες μολύνσεις από ιούς, όπως ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός Chikungunya ή το AIDS, μπορεί να είναι υπεύθυνες για την αλλοίωση του αριθμού των αιμοπεταλίων σας. Επίσης, ορισμένες αιματολογικές παθήσεις όπως η κίρρωση, η έλλειψη βιταμίνης Β12 ή η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό τους.
Μπορείτε να δείτε Κίρρωση ήπατος: Αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση
και Βιταμίνη Β12: 8 συμπτώματα ανεπάρκειας που αγνοούμε 

Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων

Η αποσαφήνιση της αλλαγής του αριθμού αιμοπεταλίων είναι κάτι που μόνο ένας γιατρός μπορεί να κάνει. Ωστόσο, το σώμα μπορεί να δώσει προειδοποιητικά σημάδια τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να το καταλάβετε νωρίς.

Ασυνήθιστη κούραση

Ένα από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χαμηλό ρυθμό αιμοπεταλίων είναι το να αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Ακόμη χειρότερα, αισθάνεστε κουρασμένοι κάθε μέρα και όλη μέρα. Αυτό, με τη σειρά του, πιθανόν να επηρεάσει την όρεξή σας.
ΚΟΥΡΑΣΗ: Τι κρύβεται πίσω της και πως να το αντιμετωπίσουμε 

Εξανθήματα και μελανιές

Το επόμενο σημάδι που μπορεί να δείχνει ότι ίσως έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων είναι η εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων. Αυτά βρίσκονται συνήθως στην πλάτη σας, στον κορμό και τα μπράτσα σας. Μπορείτε να τα ξεχωρίζετε εύκολα από το στρογγυλό τους σχήμα και το κόκκινο-μωβ χρώμα τους.
Όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας βρίσκεται εκτός του κανονικού ορίου, μπορούν να εμφανιστούν μελανιές πιο εύκολα ακόμη και αν δεν δεχτείτε κάποιο χτύπημα.
Εξανθήματα: Πού οφείλονται και πότε χρειάζονται έλεγχο από δερματολόγο; 

Μυϊκός πόνος 

Άλλη μία ένδειξη η οποία μπορεί να έρθει μαζί με τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, είναι ο οξύς μυϊκός πόνος και η δυσκολία στην κίνηση. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από κούραση και αδυναμία, γενικότερα.

Τι θα πρέπει να κάνετε αν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων;

Αν υποφέρετε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε κάποιον ειδικό ο οποίος θα μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Μόλις σιγουρευτείτε πως έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και ο γιατρός σας δώσει οδηγίες, το αμέσως επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε μία υγιεινή διατροφή.
Να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως είναι το σπανάκι, οι φακές, το συκώτι, τα μύδια, τα κράνμπερις, τα μαύρα μούρα και οι φύτρες φασολιών.
Αυξάνουμε το Σίδηρο με φυσικό τρόπο 
Επίσης συμπεριλάβετε τροφές όπως κόκκινη πιπεριά, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, φράουλες και νερό καρύδας, τα οποία είναι σημαντικές πηγές βιταμινών A, B, C, D και Κ.
Τρόφιμα για την αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων!

1. Κολοκύθα για την αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων

Η κολοκύθα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων της, έχει αμινοξέα και βασικές βιταμίνες που βοηθούν στο σχηματισμό αιμοπεταλίων.
Η τακτική κατανάλωσή της βελτιώνει την ικανότητα απορρόφησης πρωτεϊνών και βιταμίνης Α, θρεπτικών συστατικών που παίζουν ρόλο στην παραγωγή αυτών των μικρών πολύτιμων θρομβοκυττάρων.
Επιπλέον, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών της, η κολοκύθα είναι σημαντική στην αναστολή των αρνητικών επιπτώσεων των τοξινών και των ελεύθερων ριζών.
Κολοκυθιά και κολοκυθόσποροι: Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις 

2. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όταν καταναλώνονται με μέτρο, ενισχύουν σημαντικά την υγεία του αίματός σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν βιταμίνη C, απαραίτητη θρεπτική ουσία που αυξάνει τον αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα σας.
Η απορρόφηση των ουσιών που περιέχονται στα εσπεριδοειδή ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Έτσι, αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων, μειώνεται ο κίνδυνος βλάβης στα κύτταρα αυτά.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε μια έρευνα εδώ.
Φαρμακοτεχνικές συνταγές με τη χρήση εσπεριδοειδών 

3. Ινδικό φραγκοστάφυλο για την αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων

Αν και αποτελεί εξωτικό φρούτο και δεν είναι τόσο δημοφιλές, το ινδικό φραγκοστάφυλο είναι μέρος της ομάδας των στοιχείων που προάγουν το αίμα και την ανοσοποιητική υγεία του οργανισμού.
Πρώτα απ ‘όλα, περιέχει βιταμίνες Α και C. Αυτές βοηθούν και στο σχηματισμό των αιμοπεταλίων που προστατεύουν το σώμα.
Επιπλέον, η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ελαχιστοποιεί την επίδραση του οξειδωτικού στρες και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τη μείωση των αιμοπεταλίων.

4. Χυμός αλόης βέρα

Επιπρόσθετα, ο χυμός αλόης βέρα συνιστά φάρμακο με πολλαπλές ιατρικές χρήσεις. Για αιώνες, έχει χρησιμοποιηθεί για να ωφελήσει την υγεία. Λόγω των βασικών βιταμινών και των ανόργανων συστατικών, είναι εξαιρετικός στον καθαρισμό και στην προστασία των κυττάρων του αίματος.
Τα θρεπτικά συστατικά του αναστέλλουν τις αρνητικές επιπτώσεις των τοξινών και των μολυσματικών παραγόντων, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση των αιμοπεταλίων.
Αυτό αποτρέπει την αραίωση του αίματος και συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της χρήσης των θρεπτικών συστατικών όταν αντιμετωπίζουν τραυματισμό στα αιμοφόρα αγγεία.
Αλόη: Ένα φαρμακείο σε γλάστρα 

5. Σπανάκι για την αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων

Το σπανάκι αποτελεί μέρος της πράσινης ομάδας λαχανικών, με εκατοντάδες οφέλη για τον οργανισμό. Σε ό,τι το αφορά, η προσφορά του είναι μεγάλη λόγω της σημαντικής ποσότητας βιταμίνης Κ και πρωτεΐνης που περιέχει. Αυτά παίζουν κύριο ρόλο στο σχηματισμό των αιμοπεταλίων που εμποδίζουν την αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού.
Ο φυσικός χυμός του αυξάνει σημαντικά το σχηματισμό αυτών των μικροκυττάρων, ενώ παράλληλα βελτιστοποιεί τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών.
Σπανάκι: Τροφή με άφθονα διατροφικά οφέλη 

6. Παπάγια

Το εσωτερικό της παπάγιας και τα φύλλα της είναι χρήσιμα συμπληρώματα στη θεραπεία των διαταραχών που επηρεάζουν τις λειτουργίες των αιμοπεταλίων.
Ο χυμός και τα εγχύματα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων των κυττάρων του αίματος, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.
Παρόλο που δεν συνιστούν θαυματουργή θεραπεία για τις αιματολογικές διαταραχές, η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στον σχηματισμό αιμοπεταλίων.
Πώς η εξωτική παπάγια μας χαρίζει υγεία 

7. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποφυγή της μείωσης των αιμοπεταλίων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες A, C, K και μεταλλικά στοιχεία βοηθά στον καθαρισμό του αίματος και στη μείωση του εκφυλισμού των αιμοφόρων αγγείων.
Με τη μορφή χυμού, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και εμποδίζουν την ανάπτυξη αιματολογικών και κυκλοφορικών προβλημάτων.
Παντζάρια: Ένα από τα ωφελιμότερα λαχανικά του πλανήτη 
Παρόλο που η θεραπεία των διαταραχών των αιμοπεταλίων ποικίλλει ανάλογα με την αιτία, η κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στην προαγωγή της γενικότερης ευεξίας. Ιδανικά πρέπει να τις καταναλώνετε υπό την επίβλεψη ενός γιατρού, καθώς εκείνος μπορεί να συνεκτιμήσει την ιατρική σας κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες συνήθειές σας, τα φάρμακα και τις θεραπείες σας.

Συνταγές για να αποκαταστήσετε τον αριθμό αιμοπεταλίων σας

Παρακάτω, θα ρίξουμε μία ματιά σε ορισμένες συνταγές οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που βοηθούν τον αριθμό αιμοπεταλίων σας.
Σμούθι πλούσιο σε σίδηρο
Συστατικά
Παρασκευή
Πλύνετε τα γκουάβα και την πιπεριά.
Κόψτε τα γκουάβα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια χωρίς να τα ξεφλουδίσετε.
Κόψτε την πιπεριά και αφαιρέστε τους σπόρους της.
Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και βάλτε νερό. Επεξεργαστείτε τα καλά.
Βάλτε το μείγμα σε ένα ποτήρι και σερβίρετε.
Πίνετε ένα ποτήρι από αυτό το ρόφημα κάθε πρωί, ένα το απόγευμα και ένα ξανά το βράδυ.
Αυξάνουμε το Σίδηρο με φυσικό τρόπο 

Σαλάτα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες

Συστατικά
  • 1 καρότο (300 γραμ.)
  • 1 παντζάρι (300 γραμ.)
  • 8 στελέχη μπρόκολου (400 γραμ.)
  • 1 κόκκινη πιπεριά (200 γραμ.)
  • 2 ματσάκια σπανάκι (120 γραμ.)
  • 2 ματσάκια κάρδαμο (120 γραμ.)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο (5 γραμ.)
  • 1 κουταλιά της σούπας από ολόκληρα ή λιωμένα καρύδια (100 γραμ.)
  • Χυμό λεμονιού (50 ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (30 ml)
  • Μία πρέζα αλάτι (10 γραμ.)
Παρασκευή
Πλύνετε καλά όλα τα λαχανικά.
Ξεφλουδίστε το παντζάρι και το καρότο και κόψτε τα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
Βάλτε τα σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό, μαζί με το μπρόκολο και βράστε τα για 5 λεπτά (αυτό για να διατηρήσουν τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες τους).
Σουρώστε το νερό και βουτήξτε τα λαχανικά σε κρύο νερό.
Κόψτε το παντζάρι και το καρότο σε μικρότερα κομμάτια και βάλτε τα σε ένα μπολ.
Κόψτε την πιπεριά σε λωρίδες και προσθέτετε τη στο παντζάρι και το καρότο.
Χοντροκόψτε το σπανάκι και το κάρδαμο και προσθέστε τα στο μπολ.
Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά: το χυμό λεμονιού, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, τα καρύδια και βάλτε αλάτι σύμφωνα με την προτίμησή σας.
Ανακατέψτε τα όλα μαζί και σερβίρετε.
Είναι πολύ σημαντικό να μην παίρνετε φάρμακα από μόνοι σας. Ο γιατρός θα σας γράψει τη σωστή συνταγή. Όμως, μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ορισμένες σπιτικές θεραπείες.
Το ιδανικό είναι να τρώτε τροφές οι οποίες θα αυξήσουν την πρόσληψη σιδήρου, βιταμινών, και άλλων θρεπτικών ουσιών. Πέρα από το να είναι ένα καλό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι επίσης καλές στο να αποτρέπουν και να θεραπεύουν μία μεγάλη ποικιλία ασθενειών.
Πηγή: meygeia.gr – meygeia.gr
 https://www.proionta-tis-fisis.com