Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15

“ΠΡΩΘΙΕΡΕΙΑ” ΔΕΙΝΩΝ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ;

Του Παναγιώτη ΑποστόλουΠολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε Πρωθυπουργός τέσσερις φορές και Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυο φορές! Αυτός λοιπόν ο πολιτικός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την παράταξη της ΝΔ ως Εθνάρχης, είχε πει το 1991:


«Το Αιγαίο είναι πάντως κατοχυρωμένο με την Συνθήκη της Λωζάννης. Αν οι Τούρκοι πάρουν μέρος υφαλοκρηπίδας μεγαλύτερης έκτασης αυτής που δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότητα της Ελλάδος. Το Αιγαίο είναι 50% ελληνικός χώρος, 42% διεθνής και 8% τουρκικός. Και πάρα ταύτα οι Τούρκοι θέλουν να τον μοιράσουμε στην μέση. Αν γίνει αυτό, διχοτομείται η ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα. Και δυστυχώς φοβούμαι ότι όλα αυτά γίνονται, άνευ λόγου, γιατί τελικά δεν υπάρχει πετρέλαιο…»!




Αφελείς ή πεμπτοφαλαγγίτες;




Είναι απόλυτα σαφές λοιπόν, πως αν η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία θα επιτύχει σε βάθος χρόνου την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο ο Ρ. Τ. Ερντογάν κραυγάζει γι΄ αυτό το θέμα προκειμένου να κερδίσει ευρωπαϊκές αδιάφορες αντιλήψεις. Επίσης δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι ο Ερντογάν και όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι ομιλούν για διάλογο του τύπου καζάν – καζάν.

Έτσι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να συζητήσει το οποιοδήποτε ζήτημα με την Τουρκία, ζητήματα που είναι τακτοποιημένα από το Διεθνές Δίκαιο. Πολύ δε περισσότερο, να συζητήσει τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας περί μοιράσματος στη μέση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων! Αλλά δυστυχώς αποθρασύνονται λόγω και του βρώμικου παιχνιδιού που παίζουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Ωστόσο, είναι απόλυτα περίεργο, ενδεχομένως και ύποπτο να υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι προσπαθούν να σπρώξουν την χώρα μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!

Είναι ομολογουμένως αδιανόητο να διοργανώνουν “Δημόσια Συζήτηση” με θέμα: “Μας συμφέρει η Χάγη;” (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020), που συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, με ομιλητές τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Παπανδρέου, την πρώην ΥΠΕΞ και σήμερα Βουλευτή Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη (αδελφή του σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κόρη του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), του πρώην ΥΠΕΞ και σήμερα Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου και τέλος του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Χρήστου Ροζάκη!









Όμως ας θυμηθούμε, ότι όλα τα παραπάνω αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα ήταν υπέρμαχοι του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, που βεβαίως και δεν εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον της Κύπρου μας! Ήταν υπέρμαχοι της αναστολής – διακοπής της συνεργασίας Ελλάδος – Ρωσίας στην υλοποίηση των διακρατικών ενεργειακών συμφωνιών (της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) South Stream και Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης! Η δε κ. Ντόρα Μπακογιάννη, εκείνη την κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως!

Ήταν όλοι τους υπέρμαχοι της “Συμφωνίας των Πρεσπών” που παραχώρησε η Ελλάς, ελαφρά την καρδία, στους γείτονες Σκοπιανούς το όνομα, την γλώσσα και την εθνότητα της Μακεδονίας μας! Ήταν όλοι τους υπέρμαχοι των καταστροφικών για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, Μνημονίων! Ο Γιώργος Παπανδρέου υποχρέωσε την Ελλάδα να “αλυσοδεθεί” στις δαγκάνες του Διεθνούς Συστήματος (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ στις 23 Απριλίου 2010)! Η Ντόρα Μπακογιάννη στις 6 Μαΐου 2010 διαγράφεται από τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, γιατί ενώ σύσσωμη η ΝΔ καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, εκείνη μόνη από την Κ.Ο. της ΝΔ το υπερψήφισε, μη υπακούοντας στην κομματική πειθαρχία καταψηφίσεως του Μνημονίου! Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν από τους κύριους υποστηριχτές της κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του τρίτου Μνημονίου!




Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χάριζε την Βόρεια Κύπρο…




Αλλά να “ακυρώνουν” τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Παπανδρέου, ο Κατρούγκαλος, ο Ροζάκης και όσοι άλλοι είναι υπέρμαχοι της επίλυσης της όποιας διαφοράς μας με την Τουρκία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την όποια δυσκολία να το καταπιούμε. Όμως η Ντόρα Μπακογιάννη να ακυρώνει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που ως προπομπός ενήργησε και ακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ε… αυτό παραπάει.

Όποιος όμως έχει διαβάσει το βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια” (που όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας γράφει όσα του εκμυστηρεύτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός), δεν θα έχει κάποιο κενό στο μυαλό του για το τι ακριβώς συμβαίνει!

Αναφέρονται λοιπόν στις σελίδες 208 – 212 τα όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Αλέξη Παπαχελά:

«Κοίταξε, πολιτική εξωτερική πολιτική έκανα και πριν, ως αρχηγός της αντιπολιτεύσεως, εξωτερική πολιτική έκανα και μετά, δηλαδή βοηθώντας τις κυβερνήσεις. Θα σου πω το πώς βοήθησα την κυβέρνηση Σημίτη, το πώς προσπάθησα να βοηθήσω».

Αναφέρεται σε συναντήσεις με τον Μεσούτ Γιλμάζ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ που έγιναν στις αρχές Ιουνίου 1997 όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Τουρκία για να παραλάβει το βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί” για την ελληνοτουρκική φιλία, έχοντας στις αποσκευές του μια πρότασή του για την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και μη επιθέσεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (ο Γιλμάζ ήταν παλιός γνώριμος του Μητσοτάκη, ΥΠΕΞ της Τουρκίας, τρεις φορές Πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος “Μητέρα Πατρίδα”).

«Μου λέει ο Γιλμάζ: “Εμείς οι Τούρκοι ξέρουμε ότι όποια λύση και να δώσουμε στην Κύπρο, εσείς οι Έλληνες σε δέκα χρόνια θα έχετε κυριαρχήσει στο νησί οικονομικά και θα κάνετε την Κύπρο ελληνικό νησί. Κι εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε 80 μίλια από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας να έχουμε ένα ελληνικό νησί”. Εγώ φυσικά του είπα: “Πραγματικά με εκπλήσσεις. Πρώτη φορά ακούω αυτήν την καινούργια θεωρία σου. Αν πράγματι, λέω, έτσι πιστεύετε, τότε να έχετε το θάρρος και την εντιμότητα να μας το πείτε καθαρά. Βεβαίως δεν θα σας χαρίσουμε το έδαφος που μας ανήκει. Πάρτε εσείς τη Βόρειο Κύπρο και κάντε την ό,τι θέλετε…







Ο Σημίτης υπέγραψε τη Συμφωνία της Μαδρίτης που είχε συμφωνήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης…



Αλλά έφυγα από εκεί και πήγα και βρήκα τον Ντεμιρέλ: “Ο Γιλμάζ αυτά μου είπε, εσύ τα συμμερίζεσαι;”. “Όχι” μου λέει. “αυτά που σου είπε ο Γιλμάζ είναι the last solution (η έσχατη λύση)”. Μετά τον ρώτησα: “Εμείς είχαμε συμφωνήσει αυτά και αυτά (;;;). Αυτά που συμφωνήσαμε ισχύουν ή δεν ισχύουν;”. “Ισχύουν”. “Μπορώ να τα μεταφέρω αυτό στην κυβέρνηση (Σημίτη) ότι ισχύουν;”. “Βεβαίως” μου λέει. “Να τα μεταφέρεις”. Και πράγματι γύρισα, και τους είπα αυτά που είχα συμφωνήσει εγώ. Δεν είχαν να κάνει τον κόπο να τα δούνε. Και ούτε ήξερε κανένας»!

Έναν μήνα μετά από αυτές τις επαφές Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η κυβέρνηση Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο υπογράφει τη Συμφωνία της Μαδρίτης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 6 Ιουνίου 1997 (σ.σ. κι εδώ πρωταγωνιστής το φιλότουρκο ΝΑΤΟ).

Οι επικριτές της κυβέρνησης Σημίτη υπογραμμίζουν ότι τότε έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά η ύπαρξη διαφορών με την Τουρκία, πέρα από τη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα (σ.σ. γι΄ αυτό ο Ερντογάν λέγει σήμερα καζάν – καζάν).



Το κείμενο της Μαδρίτης το έγραψαν οι ΗΠΑ και το υπέγραψαν Τουρκία και Ελλάδα…



«Και πήγαν στην Ισπανία τότε, στη Μαδρίτη. Και υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία είχε μεν αυτά τα στοιχεία, στα οποία παγίως συμφωνούσαμε, αλλά είχε και σκουλαρίκια συμπληρωματικά τα οποία δεν χρειαζόντουσαν. Εγώ ήθελα ένα λιτό κείμενο με τρεις φράσεις. Αυτοί προσέθεσαν (σ.σ. η κυβέρνηση Σημίτη) ότι έχουν θεμιτά συμφέροντα οι Τούρκοι στο Αιγαίο, ένα πράγμα το οποίο είναι μεν αληθές, αλλά προστιθέμενο εκείνη την ώρα δημιουργεί την δυνατότητα παρερμηνειών, πολλών παρερμηνειών. Και μάλιστα ρώτησα εγώ εκ των υστέρων: “Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί βάζετε αυτά μέσα;”. Μου απάντησαν: “Τα ζήτησαν αυτά οι Αμερικάνοι”. Λέω, άμα οι Αμερικάνοι σας κάνουν τα κείμενα, καλά να πάθετε. Αλλά πάλι, λέω, καλύτερα οι Αμερικάνοι, παρά να σας τα κάνουν οι Τούρκοι… (σ.σ. καταλάβατε γιατί σήμερα οι ΗΠΑ έχουν την ίδια φιλότουρκη πολιτική;)»!



Η Ντόρα θα μπορούσε να μιλάει απ΄ ευθείας με τον Ερντογάν…







…Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι θα κάναμε προσπάθεια για την ειρήνη (σ.σ. δηλαδή προς χάρη της ειρήνης παραχώρησε ο Κώστας Σημίτης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα). Εν τω μεταξύ – το λέω στην Ντόρα καθημερινώς, το λέω και στην τωρινή κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή – θα ζούμε με τα προβλήματά μας ώσπου να τα λύσουμε…

…Να μπορεί να πάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Ερντογάν, που δυστυχώς δεν το κάνει ο Καραμανλής, δεν του πάει, δεν είναι το στυλ του. Αλλά η Ντόρα μπορεί να το κάνει με τον ομόλογό της… (σ.σ. προορίζοντας την για αρχηγό της ΝΔ και μελλοντική Πρωθυπουργό θα είχε τη δυνατότητα να μιλάει απ΄ ευθείας με τον Ερντογάν. Και κάπου το σχέδιο, να πιστέψουμε πως χάλασε στην πορεία;)!



Η Ντόρα Μπακογιάννη το έχει τερματίσει…



Στις 31 Αυγούστου 2020 η κ. Ντόρα Μπακογιάννη φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ” μαζί με τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί προκληθείσα από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα σουλάτσα του Oruc Reis στο Αιγαίο μας, η κ. Μπακογιάννη είπε επί λέξει τα εξής:

«Δεν γνωρίζω αν έκανε έρευνες, γιατί δεν είμαι τεχνικός. Υπάρχουν τεχνικοί που λένε πως με αυτήν την φασαρία σεισμογραφικές έρευνες δεν μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν άλλοι που λένε ότι από την ώρα που έβαλε καλώδια κάτι έπιασε. Δεν το ξέρω, αλλά δεν με ενδιαφέρει και στην φάση αυτή…»!

Δηλαδή την κ. Μπακογιάννη τι ακριβώς την ενδιαφέρει;

Θεωρώ πως είναι μια άκρως επικίνδυνη η τοποθέτησή της, μιας πολιτικού που κάποτε είχε θέσει ως στόχο να γίνει αρχηγός της ΝΔ και ακολούθως Πρωθυπουργός!

Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου, από την στιγμή, που ο Πρωθυπουργός την όρισε Πρόεδρο Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης μας. Μιας Θράκης που δρουν ανεξέλεγκτα Σύλλογοι και Σωματεία εξυπηρετούντα την πολιτική Ερντογάν στην περιοχή! Όπου εκεί ανεξέλεγκτα δρα το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Εκεί όπου αλωνίζουν οι πράκτορες της ΜΙΤ ανενόχλητοι, αφού η δική μας ΕΥΠ ασχολείται με άλλα ζητήματα.

Για την ιστορία, σε αυτήν την 25μελή Επιτροπή θα είναι: 13 από την Κ.Ο. της ΝΔ, 7 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΚΙΝΑΛ και ένα μέλος από τα κόμματα: ΚΚΕ, “Ελληνική Λύση” και ΜέΡΑ25! Αντιπρόεδρος αυτής της Επιτροπής ορίσθηκε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος (;;;) της Συμφωνίας των Πρεσπών!

Η Επιτροπή την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρία της κ. Μπακογιάννη (με την συμμετοχή όλων των μελών), όπου καθορίστηκαν δύο υποεπιτροπές ομάδες εργασίας, οι οποίες θα εργαστούν, ώστε σε έξι μήνες (;;;) η Επιτροπή να παραδώσει το πόρισμά της. Εμείς θα αναμένουμε με αγωνία το πόρισμα της συγκεκριμένης Επιτροπής και μέχρι τότε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να γνωρίζει, πως: «θα έχουν γνώση οι φύλακες»!!https://www.ksipnistere.com/2020/09/blog-post_404.html