Σάββατο, Σεπτεμβρίου 5

Γιατί η ίδια άσκηση δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους;

Γιατί η ίδια άσκηση δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους;
Ο οργανισμός του καθενός και το σώμα του αντιδρά διαφορετικά στην ίδια άσκηση. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι όταν ξεκινήσουμε πεζοπορία, τρέξιμο ή προπόνηση με βάρη θα δούμε την ίδια βελτίωση. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει.
Ξεκίνησες να γυμνάζεσαι με την ίδια προπόνηση που κάνει και ο φίλος σου αλλά εσύ δεν έχεις τόση αντοχή ή δύναμη που έχει εκείνος; Ίσως πρέπει να αλλάξεις προπόνηση,
σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δείχνει ότι μπορεί όλοι να ανταποκρίνονται θετικά στην προπόνηση, αλλά τα αποτελέσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η απόκριση του σώματός μας μπορεί να είναι ιδιοσυγκρασιακή: Μετά από λίγους μήνες τρεξίματος, ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει σημαντικά αερόβια οφέλη, ενώ η αντοχή κάποιου άλλου να μην αυξηθεί. Αντίστοιχα, σε ένα πρόγραμμα άσκησης με βάρη κάποιοι αποκτούν περισσότερη δύναμη από κάποιους άλλους, ακόμη και αν σηκώνουν τα ίδια κιλά.
Τι δείχνει η μελέτη
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ζήτησαν από δίδυμα αδέλφια να ασκηθούν μαζί (42 ζευγάρια στο σύνολο, τα 30 ήταν μονοζυγωτικά με 100% ίδιο DNA και τα 12 διζυγωτικά. Οι επιστήμονες εξέτασαν την αντοχή και τη δύναμη των ποδιών τους και τους έδωσαν οδηγίες προπόνησης.
Καθένα ζευγάρι διδύμων ασκήθηκε μαζί για δύο τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο έτρεχαν ή ποδηλατούσαν για μια ώρα τρεις φορές την εβδομάδα. Στο δεύτερο τρίμηνο έκαναν ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, επίσης για περίπου μία ώρα. Στο τέλος κάθε τριμήνου, επέστρεφαν στο εργαστήριο και οι ερευνητές επανεξέταζαν την αερόβια ικανότητα και τη μυϊκή τους δύναμη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι από τους 84 συμμετέχοντες αύξησαν την αντοχή τους κατά τη διάρκεια του τριμήνου με τζόκινγκ και ποδηλασίας, αλλά όχι όλοι. Επίσης, η δύναμη των ποδιών αυξήθηκε στα περισσότερα από τα δίδυμα ζευγάρια μετά από τρεις μήνες ασκήσεων με βάρη, αλλά σε κάποια άλλα ελάχιστα. Το σίγουρο ήταν ότι όλοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην προπόνηση αντοχής και στην προπόνηση δύναμης, παρουσιάζοντας βελτίωση αλλά σε διαφορετικούς τομείς.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα γονίδια δεν φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο, καθώς τα αποτελέσματα διέφεραν ακόμη και μεταξύ μονοζυγωτικών διδύμων.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνεσαι εάν η άσκησή σου δεν προσφέρει τα αποτελέσματα που προσδοκούσες. Ίσως χρειάζεται απλώς να αλλάξεις τον τύπο άσκησης ή την προπόνηση.
wefit.gr