Τρίτη, Σεπτεμβρίου 8

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος Γ. Κ. Αναγνωστόπουλος


Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (μερικοί το αναφέρουν και σαν σπαστική κολίτιδα) είναι μία από τις συνήθεις καλοήθεις διαταραχές στο πεπτικό σύστημα που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευ ζην των ασθενών, χωρίς να απειλεί όμως τη ζωή τους.
Συγκεκριμένα τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της διαταραχής αυτής επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες, την εργασία, τα ταξίδια, τη σεξουαλική λειτουργία ακόμα και την ποιότητα του ύπνου. Γενικά χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς, με έντονο φούσκωμα μετά από τα γεύματα και αρκετές μεταβολές στις συνήθειες του εντέρου.
Για να επέλθει μία επιτυχημένη διάγνωση από τον γαστρεντερολόγο, καθοριστικό στοιχείο είναι εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Παράγοντες που επηρεάζουν την πεπτική λειτουργία

Αίτια για το σύνδρομο που μπορούν να λεχθούν με ακρίβεια δεν υπάρχουν. Ωστόσο το άγχος και το stress σχετίζονται στενά με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με υπερβολικό άγχος παρουσιάζουν εξάρσεις συμπτωμάτων. Επιπλέον, μία ανισόρροπη δίαιτα σε συνδυασμό με αλκοόλ και κάπνισμα αναστέλλει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, πυροδοτώντας ενοχλητικές αντιδράσεις.

Κυριότερα συμπτώματα 

Αν και τα συμπτώματα διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, ωστόσο υπάρχουν ευρέως γνωστά και κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς:
  • Πόνος στην κοιλιά (σαν κολικός ή πόνος περιόδου) που εντοπίζεται οπουδήποτε στην κοιλιακή χώρα και συνηθέστερα στην αριστερή πλευρά
  • Αίσθημα πληρότητας και έντονου φουσκώματος ακόμα και όταν δεν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο-λιπαρό γεύμα με παράλληλη την αίσθηση ερυγών, αερίων και τη ναυτία
  • Συχνές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, μερικές φορές και εμφάνιση ακράτειας.

Διάγνωση 

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Οι εξετάσεις που πραγματοποιεί ο γαστρεντερολόγος γίνονται μόνο και μόνο για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία.
Οι εξετάσεις που γίνονται είναι: αιματολογικές, ακτινολογικές και κολονοσκόπηση ειδικά σε ασθενείς άνω των 50 ετών για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου.

Αντιμετώπιση Πάθησης 

Όπως προαναφέραμε τα αίτια για την εμφάνιση του συνδρόμου δεν είναι γνωστά, οπότε δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία. Αν και το ευερέθιστο έντερο εμφανίζει μία σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα ο ασθενής γνωρίζει ότι δεν απειλεί τη ζωή του. Το μόνο που μπορεί να κάνει με τη βοήθεια του γιατρού και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία είναι να «εκπαιδευτεί» ώστε να προλαμβάνει τα συμπτώματα.
Ο γαστρεντερολόγος θα τον συμβουλεύσει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ως προς τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσει και θα του προτείνει, αν κρίνει απαραίτητο, κάποια διατροφικά συμπληρώματα που κατευνάζουν το φούσκωμα, τη ναυτία κ.τ.λ.
Η ψυχολογική υποστήριξη ίσως να είναι μία καλή πρακτική σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν άσχημη ψυχολογία και έντονο στρες εξαιτίας των συμπτωμάτων ή άλλων συνυπαρχόντων παραγόντων. Σε ακραίες περιπτώσεις και επικουρικά μπορεί να ληφθεί ακόμα και αντικαταθλιπτική αγωγή.
Τέλος, σε ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα ή πολύ συχνά επεισόδια διάρροιας, ο γαστρεντερολόγος προτείνει ήπια φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της λειτουργικότητας του εντέρου.

Ευερέθιστο Έντερο & Διατροφή: Σημαντικές Συμβουλές

 Μία ορθή δίαιτα για το ευερέθιστο έντερο, έχει τις παρακάτω οδηγίες:
  • Προσπαθήστε να γευματίζετε 5-6 φορές την ημέρα με μικρές μερίδες
  • Δοκιμάστε καθημερινά τροφές φτωχές σε λιπαρά όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθάει η αποφυγή της λακτόζης στα τρόφιμα που καταναλώνετε
  • Σταδιακά ελαττώστε τους πολλούς καφέδες, το καθημερινό αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, το κακάο
  • Πιείτε άφοβα άφθονο νερό και χυμούς
Τέλος, ασκηθείτε! Όχι μόνο θα ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα (αν υπάρχει) αλλά θα αλλάξει και ο συνολικός τρόπος ζωής σας.https://www.advanced-endoscopy.gr/