Σάββατο, Σεπτεμβρίου 5

Mετά το ΣΟΚ της ΕΛΣΤΑΤ ή θα γίνουμε “νομιμοφανής” φορολογικός παράδεισος ή Ελλάδα-τέλος

Υπουργοί οι Μάνος, Ξαφα και Τζήμερος

Ανατριχιαστική πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά το 2019

To Κουρδιστό Πορτοκάλι μετά και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει κατακόρυφη πρώτη του ΑΕΠ κατά 15,2% καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους κ.κ  Γεραπετρίτη και Δημητριάδη να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα “νομιμοφανή” φορολογικό παράδεισο.
Αυτό αποτελεί τη μόνη διέξοδο σε ένα πελατειακό κράτος που κανείς δεν τολμά να μεταρρυθμίσει και το οποίο παραμένει χυδαία φορομπηχτικό.

Εάν δεν έλθουν ΤΩΡΑ ξένες επενδύσεις στη χώρα το παιγνίδι είναι χαμένο και πολύ σύντομα η ιστορία της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος τελειώνει.
Η ανατριχιαστική  πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω τσουκου τσουκου μπολ και συριζαίους υπουργούς με γραβάτα όπως είναι κάποιοι “πελατειακοί” υπουργοί της κυβέρνησης.
Εάν η φυγή προς τα εμπρός δεν γίνει τώρα έχουμε ξοφλήσει.
Καλούμε το πρωθυπουργό να αναθέσει ΤΩΡΑ το υπ. Οικονομικών στους Στέφανο Μάνο-Μιράντα Ξαφά με υφυπουργό τον Θάνο Τζήμερο. Διαφορετικά έχουμε ξοφλήσει.
Το πιο μεγάλο πλήγμα-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Καδδά στο Capital.gr,  καταγράφεται στις εξαγωγές της τάξης του 32,1% και ειδικά στις υπηρεσίες (σ.σ. κυρίως τουρισμός) με την πτώση να προσεγγίζει το 50%. Η κατανάλωση στα νοικοκυριά περιορίστηκε κατά 11,6% και συνολικά στην οικονομία κατά 10,1%, οι επενδύσεις κατά 10,3% και οι φόροι επί των προϊόντων κατά 23,3%.
Αναλυτικά ανά κλάδο σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.
Η ΕΛΣΤΑΤ επίσης αναθεώρησε και τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο περιορίζοντας την ύφεση στο 0,5% από 0,9% που εκτιμούσε στην προηγούμενή της ανακοίνωση. Ανάλογη βελτίωση υπάρχει και στις επιδόσεις του 2019.
Εντός των “ορίων” αντοχών
Πάντως η ύφεση δεν ξεπερνά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι, όπως επανάλαβε και σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η μέχρι στιγμής πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας το 2020 διαμορφώνεται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, δηλαδή με βάση το δυσμενές σενάριο που έχει διαμορφωθεί τον προηγούμενο Απρίλιο στην αρχή της πανδημίας. Αυτό το σενάριο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Επισημαίνεται επίσης ότι τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (flash estimates) από την Eurostat δείχνουν ότι κατά μέσο όρο στην Eυρωζώνη η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 15% το ίδιο διάστημα. Σε επίπεδο ΕΕ η πτώση ήταν 14,1%. Στην Ισπανία η πτώση έφτασε στο 22,1%, στην Ιταλία στο 17,3% και στη Γερμανία 11,7%. Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εντός των ημερών (οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλέον και τα ελληνικά στοιχεία).
Τα 3μηνιαία στοχεία
Επίσης, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14,0%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020. Σε επίπεδο 3μηναιαίας μεταβολής, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.
Αναθεώρηση στοιχείων
Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων. Επισημαίνεται μάλιστα ότι τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.). Επιπλέον επισημαίνεται ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο.