Τρίτη, Οκτωβρίου 6

Πτώση μέχρι 30% στην τιμή των παλιών διαμερισμάτων

Σε πολλές και διαφορετικές «ταχύτητες» αναμένεται να κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα το εγχώριο real estate, στη σκιά των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά την αγορά και πώληση ακίνητης περιουσίας, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων αναμένεται να διατηρηθούν επί των πλείστων σε υψηλά επίπεδα, ενώ πιέσεις αναμένεται να δεχθούν οι τιμές των μεταχειρισμένων/μεγάλης ηλικίας ακινήτων.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, στην τρέχουσα συγκυρία οι πωλητές ακινήτων τηρούν ουσιαστικά στάση αναμονής, ενώ οι πραγματικές αγοραπωλησίες που θα πραγματοποιούνται, θα καταγράφουν αισθητές μειώσεις σε σχέση με τις αρχικές ζητούμενες τιμές πώλησης των ιδιοκτητών.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, ο λόγος που οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα είναι ο εξής: Ο αριθμός των διαθέσιμων πραγματικά νεόδμητων ακινήτων και όχι ανακαινισμένων, είναι μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ακινήτων που διατίθενται προς πώληση. Μάλιστα, οι τιμές δεν αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Κι αν επηρεαστούν, αυτό θα είναι σε πολύ μικρό βαθμό.

Διαφορετική η εικόνα στα ακίνητα μεγάλης ηλικίας

Διαφορετική είναι, την ίδια ώρα, η εικόνα που επικρατεί στην αγορά των μεταχειρισμένων μεγάλης ηλικίας ακινήτων.

«Ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πωλητή, το μεγαλύτερο μέρος των αγοραπωλησιών θα ολοκληρώνεται με αισθητές μειώσεις των ζητούμενων αρχικών τιμών πώλησης των ιδιοκτητών. Τα ακίνητα που θα βρεθούν στο επίκεντρο μεγάλων πιέσεων για τη μείωση της ζητούμενης τιμής πώλησης από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές θα είναι κυρίως τα ακίνητα μεταχειρισμένα μεγάλης ηλικίας και κυρίως ακίνητα άνω των 20 ετών. Θεωρούμε πως οι μεγαλύτερες μειώσεις θα καταγραφούν κυρίως σε ακίνητα ηλικίας 30-40 ετών, όπου οι ιδιοκτήτες τους είδαν τις αξίες τους να ανεβαίνουν το προηγούμενο χρονικό διάστημα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Πόσο μπορεί να φτάσουν οι μειώσεις της τιμής για τα ακίνητα μεγάλης ηλικίας

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται μείωση της αρχικής ζητούμενης τιμής πώλησης σε ποσοστό που ξεκινάει από 10% και φτάνει ακόμη και το 25-30%, ανάλογα πάντα με το είδος του ακινήτου, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και την εκάστοτε ανάγκη του ιδιοκτήτη για άμεση πώληση.

«Στα μεταχειρισμένα ακίνητα μεγάλης ηλικίας άνω των 20 ετών και κυρίως ακίνητα ηλικίας 30-40 ετών, καταγράφονται ήδη πιέσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, κυρίως αν στοχεύουν στην άμεση ανακαίνιση και μεταπώληση», προσθέτει ο κ. Μπάκας.

Από πού θα εξαρτηθούν οι μειώσεις της τιμής πώλησης

Γνώστες της εγχώριας κτηματαγοράς αναφέρουν πως το εύρος των μειώσεων στις τιμές πώλησης θα εξαρτηθεί από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, μεσούσης της πανδημίας, τη δυναμική της μεσαίας τάξης, τη στάση των ξένων επενδυτών προς το ελληνικό real estate το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και από τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στην ελληνική κτηματαγορά και τη ζητούμενη τιμή αυτών.

Καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των τιμών πώλησης στα μεταχειρισμένα ακίνητα θα αποτελέσουν η συχνότητα και οι τιμές με τις οποίες θα διοχετευθούν στην αγορά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους funds και τράπεζες, καθώς και ο ρυθμός υλοποίησης των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα για τους δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας. Οι τιμές πώλησης αναμένεται να πιεστούν ιδιαίτερα μετά την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων σε μικρότερες αξίες.

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/ptosi-mechri-30-stin-timi-ton-palion-diamerismaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .