Παρασκευή, Οκτωβρίου 2

Ανακοινώθηκαν 460 νέα κρούσματα Covid-19 85 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ - 5 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ

Ανακοινώθηκαν 460 νέα κρούσματα Covid-19

Συνολικά 460 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. 

Παράλληλα, 85 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 5 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Σήμερα, 2/10/2020, δηλώθηκαν επιπλέον 460 επιπλέον κρούσματα. Από τα 432 εγχώρια κρούσματα, τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές - εκ των οποίων τα 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην  Πέλλα – ενώ 12 συνδέονται με  δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας. 

Αναλυτικότερα:

- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Αργολίδας

-  5 κρούσματα στην  Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση 

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Θήρας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

-  2 κρούσματα στην  Π.Ε. Καβάλας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 6 κρούσματα στην  Π.Ε. Κέας-Κύθνου

-  5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

-  2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

 --  3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή 

- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Μαγιορκίνης: Στην Αττική τα 207 από τα 460 κρούσματα

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως στην Ελλάδα ο αριθμός διαγνώσεων καταγράφει αριθμούς μεγαλύτερους των 300 ανά ημέρα με ανοδικές τάσεις. Η τάση επέκτασης σημειώνεται και στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, αυξάνοντας έτσι την πίεση στο σύστημα υγείας. Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων υπερβαίνει τις μισές καθημερινά, με αυξητικές τάσεις, ενημέρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σήμερα Παρασκευή, από τα 460 κρούσματα, τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην κονσερβοποιία στη Σκύδρα, λέγοντας πως εκεί έχουν καταγραφεί 115 κρούσματα.

Ωστόσο, ο καθηγητής επισήμανε ότι το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στην Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους κάτι που θα συμβεί και στη χώρα μας από τα τέλη του Οκτώβρη.

Όπως επισήμανε, υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ξεχωριστή αναφορά στα δύο χαρακτηριστικά της μετάδοσης που είναι επικίνδυνα, δηλαδή τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και την υπερμετάδοση που σημειώνεται κάτω υπό συνθήκες που δεν είναι πλήρως κατανοητές για την ώρα.

 

 

Χαρδαλιάς: Παράταση των μέτρων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς με τη σειρά του ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων προστασίας για τον Covid-19 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως από αύριο μέχρι τις 12 του Οκτωβρίου θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού για τους επιβάτες πτήσεων για την Πολωνία, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, ενώ το ίδιο ισχύει για τους επιβάτες από την Τσεχία.

 

 

Σε συναγερμό η Πέλλα

 

Ακόμη, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Μαυροβούνι Σκύδρας του Νομού Πέλλας, και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας.

Στην εν λόγω μονάδα εντοπίστηκαν συνολικά 114 κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσει το εργοστάσιο και να σημάνει συναγερμός.

Σχετικά με Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα και ότι πλέον διαμένουν εκεί μόνον όσοι είναι αρνητικοί στον Covid-19. Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχει επιβληθεί αναστολή εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο από την οποία εξαιρείται το προσωπικό.

Η υφυπουργός Υγείας, κ. Ράπτη ανακοίνωσε την επέκταση της γραμμής υποστήριξης 10306, που θα λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση, για την ενημέρωση των πολιτών ανώνυμα και εμπιστευτικά σχετικά με τον κορωνοϊό και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχική τους υγεία.

Τα μέτρα που ισχύουν στην Κύθνο

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν στην Κύθνο για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, που είναι τα εξής:

  • Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
  • Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση εκτός των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας.
  • Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους για οποιονδήποτε λόγο.
  • Στην εστίαση επιτρέπονται έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού που το όριο γίνεται 6 άτομα
  • Υποχρεωτική και επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 02/10/2020

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 460, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 19346 (ημερήσια μεταβολή +2.4%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 398 θάνατοι.Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 85 (69.4% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 19346 κρουσμάτων, 2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1328042 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 13100 δείγματα.

https://www.zougla.gr/greece/article/anakino8ikan-nea-krousmata-covid-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .