Σάββατο, Οκτωβρίου 24

Λουκάνικος: Ο σκύλος – σύμβολο των διαδηλώσεων

Ο Λουκάνικος, ο φύλακας άγγελος των διαδηλώσεων, έγραψε τη δική του ιστορία στους δρόμους της Αθήνας. Πρωτοστάτης στις κινητοποιήσεις, πάντα στη πρώτη γραμμή, έφυγε στα δέκα του χρόνια το 2014, μια μέρα σαν κι αυτή.

Γέννημα – θρέμμα Εξαρχειώτης, ανατράφηκε στις οδούς Ναυαρίνου – Τρικούπη – Μεσολογγίου. Πήρε αστείρευτη αγάπη, από κουτάβι ακόμη, από τους κατοίκους, αλλά και τους περαστικούς που τον φρόντιζαν και τον τάιζαν. Πιθανολογείται ότι ονομάστηκε “Λουκάνικος” από την αγαπημένη του

λιχουδιά.

AFP PHOTO / Aris Messinis

Φέρεται να έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη 2008, υπερασπιζόμενος τους διαδηλωτές. Πολλοί υπέθεσαν ότι επρόκειτο για έναν άλλο σκύλο, επίσης μεγάλο μαχίμι, τον Κανέλλο. Δυστυχώς ο Κανέλλος είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή, έναν χρόνο πριν. Ο Λουκάνικος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, πέρνωντας τα ηνία από τον προπάτορα του, Κανέλλο.

Ο Κανέλλος

Ο διάδοχος πλέον, Λουκάνικος (ή Λουκ) ήταν παρών σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε συνέλευση, πάντα με τη μεριά αυτών που θεωρούσε καλούς. Φήμες λένε ότι ταξίδεψε μέχρι και τις Σκουριές της Χαλκιδικής. Αγαπήθηκε από αυτούς που ένιωθε φίλους του και μισήθηκε από τους αστυνομικούς. Δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν. Αντιθέτως, πάντα γάβγιζε στην αντίθετη πλευρά, υπερασπίζοντας τους συντρόφους του.

Η φήμη του Λουκάνικου πέρασε τα σύνορα και διεθνή πρακτορεία, όπως η«Guardian», το «BBC», η ιταλική «Corriere de la Sera», το αμερικανικό «Νewsweek» και η γαλλική «Liberation» έκαναν ολόκληρα αφιερώματα στο τετράποδο σύμβολο των εξεγερμένων.

Η “Times” τον ανακύρηξε πρόσωπο της χρονιάς, κάνοντας τον εξώφυλλο, όταν συμμετείχε στο κίνημα των Αγανακτισμένων το 2011.

 

Πρωταγωνίστησε επίσης (άθελα του) σε διαφημιστικό της εταιρίας Nikon.

Δυστυχώς ο γενναίος Λουκάνικος απέκτησε προβλήματα υγείας από τις μεγάλες ποσότητες χημικών, που είχε εισπνεύσει όλα αυτά τα χρόνια της αδιάκοπης δράσης του. Τα δύο με τρία τελευταία χρόνια της ζωής του αποσύρθηκε από τις κινητοποιήσεις. Κάποιος Αθηναίος τον μάζεψε σπίτι του και τον φρόντιζε, αλλάζοντας το του όνομα σε Θοδωρής.

Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά στις 21 Μαΐου 2014. Ωστόσο, η είδηση του θανάτου του, έγινε γνωστή πέντε μήνες αργότερα.

Προς τιμήν του ονομάστηκε ένα μπαρ στη Μαδρίτη και ο David Rovics κυκλοφόρησε το τραγούδι “The Riot Dog”.

Στην Ελλάδα έγινε τραγούδι από τον Χρήστο Δενδρινό “Ο Λουκάνικος”.

Η μπυραρία στη Μαδρίτη που πήρε το όνομα του θρυλικού Λουκάνικου.

Το μπαρ “LOUKANIKOS” είναι στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών της πόλης, ενώ σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στο εσωτερικό του, με τις πολιτικές συζητήσεις να δίνουν και να παίρνουν καθημερινά.

Το 2014 δημιουργήθηκε και το εμβληματικό γκράφιτι προς τιμήν του Λουκάνικου, στου Ψυρρή, από τον Βασίλη Γρυπάρη και την παρέα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .