Δευτέρα, Οκτωβρίου 26

Καφές, ασβέστιο και πέτρες στους νεφρούς

Ο καφές αυξάνει την αποβολή ασβεστίου δια μέσου των ούρων. Ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς αυξάνεται, λόγω λήψης καφεΐνης.

Η συγκέντρωση του ασβεστίου ούρων, σε άτομα που δεν έχουν τάση να κάνουν πέτρες στους νεφρούς, αλλά και σε άτομα που παρουσιάζουν επεισόδια νεφρολιθίασης αυξάνεται μετά από λήψη καφεΐνης.

Το ασβέστιο είναι από τα κύρια στοιχεία που υπάρχουν στις πέτρες των νεφρών. Όσο περισσότερο ασβέστιο υπάρχει στα ούρα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού πέτρας.

Σε έρευνα Καναδών γιατρών, εξετάστηκε η δράση της καφεΐνης σε 39 ασθενείς που έπασχαν από επαναλαμβανόμενα επεισόδια νεφρολιθίασης. Διαπιστώθηκε ότι μετά τη λήψη καφεΐνης, στα ούρα των ασθενών αυξάνονταν το ασβέστιο, το νάτριο, το μαγνήσιο και τα κιτρικά άλατα.

Η ίδια αύξηση στοιχείων μετά από λήψη καφεΐνης παρατηρείται και σε άτομα που δεν κάνουν πέτρες στους νεφρούς. Εκτός από τη συγκέντρωση των στοιχείων και των αλάτων, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς.

Με βάση τα ευρήματα αυτά οι Καναδοί γιατροί συστήνουν στους ασθενείς που έχουν τάση να κάνουν πέτρες στους νεφρούς, να αποφεύγουν να πίνουν περισσότερο από 2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Πρέπει να είναι δύο συνηθισμένα φλιτζάνια καφέ και όχι αυτά που είναι πολύ μεγάλα.

Βασικά δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από 450 κυβικά εκατοστά (ml) καφέ ημερησίως.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και άλλα ροφήματα ή εδέσματα (σοκολάτα) που περιέχουν καφεΐνη.

Ένα συνηθισμένο φλιτζάνι των πιο κάτω ροφημάτων περιέχει:

  • Καφές φίλτρου:  80 έως 115 mg
     
  • Στιγμιαίος καφές:  65 mg
     
  • Μαύρο τσάι:  40 έως 60 mg
     
  • Κακάο:  4 mg.
     
  • Τενεκεδάκι αναψυκτικού (τύπου κόκα-κόλα): 35 έως 60 mg

Η καφεΐνη επιδρά στο ουροποιητικό σύστημα. Έχει μια διουρητική ιδιότητα. Θεωρείται ότι σε ψηλές δόσεις λόγω της αυξημένης διούρησης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Για το λόγο αυτό όσοι πίνουν ροφήματα ή ποτά με ψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης θα πρέπει να παίρνουν και άφθονο νερό. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που έχουν τάση να κάνουν πέτρες στους νεφρούς, πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να πίνουν άφθονο νερό με τον καφέ.

Οι άνδρες παρουσιάζουν συχνότερα πέτρες στους νεφρούς παρά οι γυναίκες. Περίπου 1 στους 10 άνδρες θα παρουσιάσει πέτρες στους νεφρούς κατά τη διάρκεια της ζωής του ενώ μόνο 1 γυναίκα στις 35 θα παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα. www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .