Τετάρτη, Νοεμβρίου 11

ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ

“Η μέτρηση είναι πολύτιμη γνώση
που κάνει την καθημερινότητα μας καλύτερη!”

'Ελεγχος της γλυκόζης αίματος

Ο έλεγχος της γλυκόζης αίματος επιτυγχάνεται με τον αυτοέλεγχο της γλυκόζης και τη μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (ΗbΑ1c).

Αυτοέλεγχος της γλυκόζης αίματος

Ο αυτοέλεγχος της γλυκόζης αίματος αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους διασφάλισης ότι ο διαβήτης ελέγχεται και παρακολουθείται με σκοπό να είστε ικανοποιητικά ρυθμισμένος. Με το συχνό έλεγχο θα μπορείτε να γνωρίζετε: Αν η ινσουλίνη ή τα άλλα αντιδιαβητικά σας φάρμακα

έχουν αποτέλεσμα και πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη αίματος η σωματική δραστηριότητα και οι τροφές που καταναλώνετε. Όταν η γλυκόζη αίματος διατηρείται σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, θα νιώθετε καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια. Η ρύθμιση της γλυκόζης αίματος μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη.

Πώς να ελέγχετε τη γλυκόζη αίματος

Μπορείτε να ελέγχετε τη γλυκόζη του αίματός σας χρησιμοποιώντας μετρητή. Σήμερα κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη μετρητών γλυκόζης αίματος. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει ορισμένα χρονικά σημεία, στα οποία συνιστάται η μέτρηση της γλυκόζης αίματος και οι λόγοι της μέτρησης.

eikona-bullet

Χρόνος μέτρησης Λόγος μέτρησης
Όταν ξυπνάτεΓια να δείτε αν η γλυκόζη του αίματός σας βρίσκεται υπό έλεγχο ενώ κοιμάστε
Πριν από γεύματα ή μεγάλα σνακΓια να γνωρίζετε τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος πριν φάτε
2 ώρες μετά από την έναρξη γευμάτων ή μεγάλων σνακΓια να δείτε πώς επηρεάζει το φαγητό που τρώτε τη γλυκόζη αίματος
Πριν και 15 λεπτά μετά από τη σωματική άσκησηΓια να δείτε πώς η σωματική άσκηση επηρεάζει τη γλυκόζη αίματος
  • Είναι σημαντικό να σημειώνετε τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος ώστε, με τη βοήθεια του Ειδικού Παθολόγου – Διαβητολόγου Dr. Γεώργιου Κούρτογλου, να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε τους παράγοντες που οδηγούν στην αυξομείωσή τους και να τους ρυθμίζετε ανάλογα.

    Χρόνος

     

    Στόχοι για τα άτομα με διαβήτη
    Πριν από τα γεύματα70 έως 130 mg/dL
    1-2 ώρες μετά από την έναρξη ενός γεύματοςΚάτω από 180 mg/dL Α1 C
    Α1CΚάτω από 7%
    Προσαρμογή από American Diabetes Association. Standards ο medical care in diabetes-2009. Diabetes Care. 2009;32(5υρρΙ 1):513-561.

Καθορισμός των επιπέδων της γλυκόζης αίματος

Μαζί με τον Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο Dr. Γεώργιο Κούρτογλου θα καθορίσετε από κοινού τους στόχους αναφορικά με τα επίπεδα της γλυκόζης, βάσει του πλάνου φροντίδας του διαβήτη που θα συντάξετε. Ο παραπάνω πίνακας αναφέρει τους στόχους της γλυκόζης αίματος που συνήθως προτείνουν οι ιατροί για τα άτομα με διαβήτη.

glikoziliwmeni-aimosfairini

Μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbAlc)

Μαζί με τον Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο Dr. Γεώργιο Κούρτογλου θα καθορίσετε από κοινού τους στόχους αναφορικά με τα επίπεδα της γλυκόζης, βάσει του πλάνου φροντίδας του διαβήτη που θα συντάξετε. Ο παραπάνω πίνακας αναφέρει τους στόχους της γλυκόζης αίματος που συνήθως προτείνουν οι ιατροί για τα άτομα με διαβήτη.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (ΗbΑΙ ι). Η εξέταση της Α1 C μετρά τα μέσα επίπεδα της γλυκόζης αίματος στο διάστημα των προηγούμενων 2 έως 3 μηνών. Μοιάζει με ένα είδος «μνήμης» των επιπέδων της γλυκόζης αίματος. Δείχνει πόσο καλός είναι ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης αίματος και πόσο ικανοποιητική είναι η ρύθμιση της γλυκόζης αίματος στην πάροδο του χρόνου. Τα επίπεδα της Α1 C και της γλυκόζης αίματος αυξομειώνονται παράλληλα. Η μείωση της Α1 C σε επίπεδα κάτω του 7% μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων από το διαβήτη. Επομένως, ο στόχος της Α1 C για τα περισσότερα άτομα είναι κάτω από 7%. Συνιστάται να υποβάλλεστε σε εξέταση Α1 C: Τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, εάν η γλυκόζη αίματος ελέγχεται καλά και 4 φορές το χρόνο, αν δεν πετυχαίνετε τους στόχους σας ή αν έχει αλλάξει η θεραπεία σας.

Επίπεδο ΑΙΜέσο επίπεδο γλυκόζης αίματος

 

6%126 mg/dL
7%154 mg/dL
8%183 mg/dL
9%212 mg/dL
10%240 mg/dL
11%269 mg/dL
12%298 mg/dL
Προσαρμογή από American Diabetes Association. Standards ο edical care in diabetes-2009. Diabetes Care. 2009;32(5υρρΙ 1):13-561.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι ενδεικτικές. Για συγκεκριμένες οδηγίες και αν έχετε ερωτήσεις επικοινωνήστε άμεσα με τον Ειδικός Παθολόγο – Διαβητολόγο Dr. Γεώργιο Κούρτογλου για να συνεργαστείτε μαζί του και να προσδιορίσετε τον καλύτερο χρόνο εξέτασης της γλυκόζης αίματος και τον αριθμό των μετρήσεων γλυκόζης που θα πραγματοποιείτε κάθε ημέρα.http://www.pathologos-diavhtologos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .