“ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ” ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ – ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ “CLICK AWAY” ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ… ΚΟΥΡΙΕΡ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ! “ΕΚΡΗΞΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ”, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ “ΣΟΦΟΙ”

5196308

Η εποχή που βγαίνατε από την πόρτα σας για να πάτε να κάνετε τα ψώνια σας έτσι απλά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η Κυβέρνηση έφερε νέα δεδομένα σε κάτι τόσο απλό και μετατρέπουν πια τον καταναλωτή σε κούριερ. Από σήμερα αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιούμε όλοι τις αγορές μας έως τουλάχιστον τις 7 Ιανουαρίου.

Προκειμένου να μετακινηθούν στα μαγαζιά οι πολίτες θα μπορούν να επιδείξουν την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή το μήνυμα SMS με τα στοιχεία της επιχείρησης.

“Τονίζω ότι θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία του και όχι ομάδες προσώπων. Η παραγγελία θα παραδίνεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν”, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ήδη πολλά καταστήματα έχουν ανοίξει τις πλατφόρμες τους με τις οποίες θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία των αγορών και θα υπάρχει η επιλογή παραλαβής της παραγγελίας από το φυσικό κατάστημα.

Οι παραγγελίες από τους καταναλωτές μπορεί να γίνει μέσω του εκάστοτε ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει τηλεφωνικά. Και στις δυο περιπτώσεις για παραλαβή από το κατάστημα θα είναι απαραίτητο το κλείσιμο ραντεβού, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συνωστισμός στις εισόδους.

Όπως τόνισε άλλωστε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν θα δικαιολογείται η παραμονή έξω από το κατάστημα περισσότερο από 10 λεπτά, ενώ η καταγραφή των ραντεβού με τις ώρες θα πραγματοποιείται από τα καταστήματα.

Αναφορικά με τα καταστήματα που δεν διαθέτουν e-shop γι’ αυτά οι συναλλαγές θα γίνονται με την πλατφόρμα e-katanalotis μέσω της οποίας θα αποστέλλεται δωρεάν και το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς επιβάρυνση της επιχείρησης.

Μόλις ο καταναλωτής λάβει το μήνυμα στο κινητό του τότε θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του, στέλνοντας το «2» στο 13033 και έχοντας και το μήνυμα που έχει σταλθεί από την πλατφόρμα e-katanalotis, θα μπορεί να μετακινηθεί προς το κατάστημα.

Στο κατάστημα θα μπορεί να μεταβεί μόνο ένα άτομο, αυστηρά, για να παραλάβει την παραγγελία του, ενώ θα πρέπει να έχει μαζί του το αποδεικτικό της αγοράς στο οποίο θα φαίνεται η επωνυμία, η διεύθυνση αλλά και το ΑΦΜ της επιχείρησης και η ακριβής ώρα παραλαβής.

Τα πρόστιμα

Επιχείρηση που θα αποδεικνύεται στους ελέγχους ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα στο κατάστημα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 και αναστολή από 15 έως 90 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις με είσοδο στο δρόμο. Κατά συνέπεια mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε κτήρια και δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο σε δημόσιο δρόμο δεν θα ανοίξουν με click away.

H απόσταση έξω από τα καταστήματα πρέπει να είναι 2 μέτρα το ελάχιστο.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν με «click away» νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν τα μέτρα που ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σαν δεύτερος “σερίφης” μετά τον Χαρδαλιά, προειδοποίησε ότι εάν υπάρξουν εικόνες συνωστισμού ή καταστρατηγηθούν από κάποιους για να δημιουργηθεί μεγάλη προσέλευση τότε θα αποσύρουμε τη ρύθμιση αυτή.

“Επιδημιολογική έκρηξη αν υπάρξει συνωστισμός”

Και κάπου εδώ εμφανίζεται ο καθηγητής Σύψας για να προειδοποιήσει. Προφανώς τα προβλήματα του κυρίου είναι λυμένα και δεν βάζει σαν δεδομένο ότι υπάρχει κοσμάκης που πρέπει να δουλέψει για να μπορέσει να βγάλει τις γιορτές.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του κορωνοϊού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: Ενδοοικογενειακή διασπορά», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα των επιδημιολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο αλλά ασυμπτωματικό. Πρόσθεσε ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.

Σχετικά με την έναρξη του click away στο λιανεμπόριο, ο καθηγητής τόνισε ότι κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.

Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη, τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.

Εάν από την άλλη λειτουργήσει click away, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε κάποιου είδους αγορά τα Χριστούγεννα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

https://www.makeleio.gr/