Σάββατο, Ιανουαρίου 16

ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ σε κατάσταση ηρεμίας: Κίνδυνοι, αιτίες και φυσική αντιμετώπιση

ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ σε κατάσταση ηρεμίας: Κίνδυνοι, αιτίες και φυσική αντιμετώπιση
Image by Jefty Matricio from Pixabay ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ σε κατάσταση ηρεμίας: Κίνδυνοι, αιτίες και φυσική αντιμετώπιση

Καλημέρα σε όλους τους φίλους και καλή εβδομάδα, απαντάω εδώ σε ένα ερώτημα σχετικά με την ταχυπαλμία, δηλαδή τους αυξημένους καρδιακούς χτύπους σε κατάσταση ηρεμίας.

Η ταχυκαρδία του κόλπου λοιπόν, είναι ένας τακτικός καρδιακός ρυθμός στον οποίο η καρδιά χτυπά γρηγορότερα από το κανονικό και οδηγεί σε αύξηση της καρδιακής απόδοσης.

Ενώ είναι συνηθισμένο να υπάρχει ταχυκαρδία κόλπων ως αντισταθμιστική απόκριση στην άσκηση ή στο άγχος, γίνεται ανησυχητικό όταν συμβαίνει σε ηρεμία.

Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί για τους ενήλικες είναι 60 ως 100 το λεπτό (ωστόσο τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι το 90 είναι ο φυσιολογικός ανώτατος παλμός ανά λεπτό για τους ενήλικες).

Σε κάποιες περιπτώσεις που οι παλμοί σε ηρεμία, είναι μόνιμα σχεδόν πάνω από 90 ή και 100, συνήθως υπάρχει κάποια πάθηση που το προκαλεί, με πιο συχνή την υπερ-λειτουργία του θυρεοειδούς.

Υπερθυρεοειδισμός, αιτίες, συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται 

Άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν μόνιμα αυξημένους καρδιακούς παλμούς είναι

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτιολογία, η ταχυκαρδία κόλπων μπορεί να συσχετιστεί και με άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, κ.α.

Γενικά σε κατάσταση ηρεμίας, οι χτύποι της καρδιάς ανά λεπτό, δηλαδή οι καρδιακοί παλμοί, είναι κατά κανόνα πιο χαμηλοί στους γυμνασμένους ανθρώπους από ό,τι στους αγύμναστους.

Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά στους γυμνασμένους λειτουργεί πιο αποδοτικά, με άλλα λόγια, η καρδιά στέλνει με κάθε χτύπο της περισσότερο αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι η καρδιά των ανθρώπων που δεν γυμνάζονται, μοιάζει ατροφική, κουράζεται με την παραμικρή άσκηση και αυξάνει αμέσως τη συχνότητά της καταναλώνοντας περισσότερο οξυγόνο.

Αίμα: Ίσως το πολυτιμότερο στοιχείο μετά την καρδιά 

Οπότε ένας υψηλός καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας αποτελεί συνήθως δείκτη μειωμένης φυσικής κατάστασης, αλλά και έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου θνησιμότητας από καρδιοπάθεια.

Όταν ο ρυθμός ροής του αίματος γίνεται πολύ γρήγορος, ή η γρήγορη ροή αίματος περνά στο κατεστραμμένο ενδοθήλιο, αυξάνει την τριβή εντός των αγγείων με αποτέλεσμα αναταράξεις και άλλες διαταραχές.

Σύμφωνα με την τριάδα του Virchow, αυτή είναι μία από τις τρεις καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβωση (δηλαδή, θρόμβοι αίματος μέσα στα αγγεία).

Πως και γιατί δημιουργούνται θρόμβοι στο αίμα. Πως προλαμβάνονται 

Ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας μετριέται αφού κάποιος έχει μείνει ακίνητος σε μία καρέκλα επί τουλάχιστον 5 λεπτά. Όταν οι καρδιακοί παλμοί είναι από 51 έως 80 το λεπτό διαπιστώνεται μια κατά 40-50% αύξηση πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με όσους έχουν κάτω από 50 καρδιακούς παλμούς το λεπτό.

Οι παλμοί από 81 έως 90 συσχετίστηκαν με διπλασιασμό της πιθανότητας πρόωρου θανάτου, ενώ οι παλμοί που υπερέβαιναν τους 90 το λεπτό συσχετίστηκαν με τριπλασιασμό του κινδύνου αυτού.

Επίσης το κάπνισμα ανεβάζει τους σφυγμούς της καρδιάς.

Πιο συγκεκριμένα, η νικοτίνη έχει διεγερτική δράση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και η καρδιά χτυπά πιο δυνατά ακόμα και μερικά λεπτά μετά το σβήσιμο του τσιγάρου. Επιπλέον, οι τοξικές ουσίες που παράγονται από την καύση του καπνού, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζουν τη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα όργανα.

Για να αποκαταστήσει αυτή την έλλειψη, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στην καρδιά να εργαστεί πιο εντατικά, ώστε η ποσότητα οξυγόνου να γίνει επαρκής.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι και τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν ζάχαρη, ταυρίνη (αμινοξύ) και καφεΐνη ανεβάζουν τους παλμούς της καρδιάς και πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν καρδιακές αρρυθμίες.

Καρδιακή αρρυθμία: Τι είναι, επικινδυνότητα, πρόληψη και αντιμετώπιση 

Αυτό που αποτελεί πολύ σημαντική πληροφορία, είναι το αν το όποιο επεισόδιο «ταχυκαρδίας» ξεκινά ή και τελειώνει απότομα ή σιγά σιγά, όπως επίσης και αν οι παλμοί είναι «άτακτοι» και «ακανόνιστοι».

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αμέσως έλεγχος από καρδιολόγο.

Συνοψίζοντας, πέρα από διάφορους παθολογικού παράγοντες που πρέπει να διερευνηθούν, η καθιστική ζωή είναι ένας βασικός παράγοντας για την πρόκληση ταχυπαλμίας, ενώ η συστηματική άσκηση μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου,

Οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσουμε κάποια μορφή ήπιας αερόβιας -cardio άσκησης ή έστω ζωηρό περπάτημα τουλάχιστον 45 λεπτά ημερησίως.

Μόλις μισή ώρα καθημερινό, γρήγορο περπάτημα, αλλάζει την ζωή μας 

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή που περιέχει ωμέγα-3 και συγκεκριμένα EPA και DHA, μπορεί να μειώσει τους χτύπους της καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2005 και συνόψισε τα αποτελέσματα 30 προηγούμενων μελετών βρήκε ότι οι καρδιακοί παλμοί μειώνονται κατά μέσο όρο 1,6 χτύπους το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας με την κατανάλωση συμπληρωμάτων ω 3 λιπαρών.

Η μείωση ήταν μεγαλύτερη σε αυτούς που είχαν περισσότερους καρδιακούς παλμούς.

Τα άτομα που έχουν πάνω από 69 χτύπους το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας μειώνουν τους χτύπους της καρδιάς κατά 2,5 ύστερα από 12 εβδομάδες κατανάλωσης ιχθυελαίων.

Γενικά τα ωμέγα-3 σταθεροποιούν τον ηλεκτρισμό της καρδιάς καθώς αλλάζουν τη σύσταση των λιπιδίων στις κυτταρικές μεμβράνες. Αυτός πιθανότητα είναι και ο λόγος που σε περίπτωση καρδιακής προσβολής ή ανακοπής, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή.

Ω 3 λιπαρά οξέα: Ωφελούν την καρδιά, μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου 

Επίσης η ταχυκαρδία αν δεν υπάρχουν ενδείξεις οργανικής καρδιακής νόσου, μπορεί να προέλθει από έλλειψη μαγνησίου, σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία με 200 mg / ημέρα υδροξείδιο του μαγνησίου, θα εξαφανίσει την ταχυπαλμία και την πιθανή δυσφορία στο στήθος.

Επιπλέον η L-καρνιτίνη έχει βρεθεί ότι μειώνει τους καρδιακούς παλμούς σε κατάσταση έντονου στρες, βελτιώνει την καρδιακή παροχή, εμποδίζει την εξέλιξη της βλάβης του καρδιακού μυ και έχει δειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, οπότε η χορήγηση σε δοσολογία 250-750mg / ημέρα συνιστάται σε περιπτώσεις ταχυπαλμίας.

Τελειώνοντας να πούμε πως η παρουσία επίμονης ταχυκαρδίας κόλπων σε κατάσταση ηρεμίας θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι σοβαρής παθολογίας, ειδικά αν περιλαμβάνει και συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένου του θωρακικού πόνου ή της δύσπνοιας) οπότε και απαιτεί άμεση αξιολόγηση από ιατρό.

Εάν επιβεβαιωθεί και αποφασιστεί ότι είναι παροδική λόγω φυσιολογικής απόκρισης στο άγχος δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν η αιτία οφείλεται σε παθολογικά αίτια θα πρέπει να διερευνηθούν.

Τσιμπήματα στην καρδιά λόγω άγχους~Τι κάνουμε

Σε όλες τις περιπτώσεις η αποφυγή της καθιστικής ζωής, η αύξηση της κίνησης, η μείωση του άγχους, μια ισορροπημένη διατροφή, το κόψιμο του τσιγάρου, του αλκοόλ και του καφέ και η συμπλήρωση με φυσικά φάρμακα όπως τα ω3, το μαγνήσιο και η L-καρνιτίνη, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση της ταχυκαρδίας και της πιθανότητα πρόωρου θανάτου και θα βελτιώσουν άμεσα την καρδιακή λειτουργία και την γενική υγεία και ευεξία.

Ιωάννης Κάργας, Ακτινολόγος-Τεχνολογος, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Σας διαθέτω

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ως συμπλήρωμα διατροφής {το καλύτερο ιχθυέλαιο Ωμέγα 3 EPA και DHA, διπλής απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}!

Τα φύκια A.F.A., τα οποία μας παρέχουν, εκτός των άλλων, μαγνήσιο ΚΑΙ L-καρνιτίνη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ελαστικότητα των αγγείων.

Τέλος ένας εξαιρετικός σύμμαχος της καρδιάς είναι και το ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10 

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ότι προφυλάσσει από καρδιοπάθειες, την αρρυθμία, τη στεφανιαία νόσο των αρτηριών, τη συμφορητική καρδιοπάθεια, την πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, τη Στηθάγχη και την υπέρταση, Μείωση του χρόνου ανάρρωσης από εγχείρηση BY-PASS. 

Η ευεργετική δράση του Q10 επιβεβαιώνεται από πάνω από 50 μελέτες παγκοσμίως οι οποίες διεξήχθησαν μετά το 90.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν συγκρίνονται με κάτι αντίστοιχο.

Μελέτη έδειξε, ότι το 87% των ασθενών με καρδιοπάθεια βελτίωσαν σημαντικά την λειτουργία της καρδιάς τους χωρίς καμία παρενέργεια μετά από καθημερινή λήψη 100mg Co Q10. Μετρήσεις έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς έχουν 25% λιγότερο Q10 από τους υγιείς ανθρώπους. 

Για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com 

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Αιτίες και μορφές Ταχυκαρδίας~Πότε πρέπει να ανησυχώ;  

Ο καρδιακός παλμός ως δείκτης υγείας της καρδιάς

Καρδιά: 10 Σημάδια που Προειδοποιούν ότι δεν Λειτουργεί Σωστά 

Καρδιακός ρυθμός ή παλμός~Η σημασία του κατά την άσκηση

Πώς αντιμετωπίζονται οι ταχυκαρδίες ή ταχυπαλμίες 

Θωρακίστε την καρδιά σας με φυσικούς τρόπους 

Καρδιαγγειακό: Πως να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων σας 

Καρδιαγγειακό, Προστατεύουμε το σύστημα που μας Διατηρεί στη Ζωή 

Βλάπτουν την καρδιά πολύ περισσότερο από ο,τι μπορούμε να φανταστούμε 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .