Τα φράγματα της Τουρκίας προκαλούν διείσδυση θαλάσσιου νερού στο Δέλτα
Η εκτροπή του υδάτινων πόρων του ποταμού από την Τουρκία έχει «πλημμυρίσει» το Δέλτα με αλμυρό νερό Κατηγορίες των ντόπιων για αδιαφορία των φορέων
Στο Δέλτα του Έβρου, που βρίθει από ποικιλία άγριας ζωής, θα συναντήσει κανείς μικρά και μεγάλα άγρια ζώα, με ένα από τα διασημότερα να είναι τα αγέρωχα άγρια άλογα του Δέλτα, που διαβιούν στην προστατευόμενη περιοχή. Τα περήφανα ζώα όμως κινδυνεύουν από την λειψυδρία που έχει χτυπήσει την περιοχή, και πολλοί φορείς προσπαθούν να τα σώσουν από βέβαιο θάνατο,
καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.Η περιοχή επηρεάζεται από την εκτροπή του νερού του ποταμού από την Τουρκία, η οποία το χρησιμοποιεί για να γεμίσει τους ορυζώνες των αγροτών της, με αποτέλεσμα το Δέλτα του Εβρου να γεμίσει με… θαλασσινό νερό, το οποίο δεν είναι κατάλληλο για πόση, σύμφωνα με το rthess.gr

Τα φράγματα της Τουρκίας προκαλούν διείσδυση θαλάσσιου νερού στο Δέλτα
Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η κύρια αιτία αυτής της κρίσης νερού είναι η κατασκευή και λειτουργία φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου από την πλευρά της Τουρκίας. Με τα φράγματα να συγκρατούν σημαντικές ποσότητες γλυκού νερού, το Δέλτα έχει αρχίσει να «στεγνώνει» από τις ζωογόνες του πηγές.
Η μείωση της ροής γλυκού νερού προς το Δέλτα έχει ως αποτέλεσμα τη διείσδυση θαλασσινού νερού στις περιοχές που άλλοτε φιλοξενούσαν γλυκά νερά, λιμνοθάλασσες και υγρολίβαδα. Τα άγρια άλογα, που ζουν σε αυτή την περιοχή, αναγκάζονται πλέον να πίνουν θαλασσινό ή υφάλμυρο νερό.
Δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι με άλογα να ξεψυχούν στο Δέλτα
Για εντοπισμό δύο νεκρών αλόγων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη νησίδα του Έβρου κάνει λόγο η Άννα Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο, αν οι θάνατοι οφείλονται στη λειψυδρία ή σε παθολογικά αίτια.
«Είναι γεγονός ότι το νερό στην περιοχή είναι αρκετά αλμυρό και δεν μπορούν να το πιουν τα ζώα. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την πυροσβεστική μεταφέρουμε νερό στη νησίδα. Εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ποτίζονται τα άλογα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τα περσινά φαινόμενα», αναφέρει η κ. Κωνσταντινίδου.
Κατά την ίδια τα άλογα που διαβιούν στη νησίδα του Έβρου αλλά και σε άλλες περιοχές του ποταμού ήταν στο παρελθόν οικόσιτα, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν και έχουν δημιουργηθεί διάφορα κοπάδια.
Προσοχή! Σκληρές εικόνες:Χθες μάλιστα αναρτήθηκαν φωτογραφίες από τον Βουλευτή Έβρου του κόμματος «Ελληνική Λύση», Πάρη Παπαδάκη, που απεικονίζουν άλογα να έχουν ξεψυχήσει στο Δέλτα, και ένα να κείτεται ετοιμοθάνατο στην όχθη του ποταμού.
Κατηγορίες των ντόπιων για αδιαφορία των φορέων
Για αδιαφορία όλων των συναρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η δεξαμενή να είναι άδεια, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο Δημήτρης Μήρτσος, αλιέας στο Δέλτα του Έβρου. Όπως αναφέρει, το πρόβλημα με τον εντοπισμό νεκρών αλόγων, λόγω της έλλειψης νερού και πέρυσι ξεκίνησε από αυτό το χρονικό διάστημα και μετά, όταν η ζέστη έγινε περισσότερο έντονη.
«Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι εντοπίζουμε νεκρά άλογα στη νησίδα και δυστυχώς το πρόβλημα από εδώ και πέρα θα ενταθεί. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους φορείς να το αντιμετωπίσουν, αφού φέρνουν νερό, όποτε τους… καπνίσει. Σήμερα οι δεξαμενές νερού είναι άδειες, τις είδα πριν από λίγο και η υδροφόρα βρίσκεται στην απέναντι όχθη», συνεχίζει ο κ. Μήρτσος.
«Τα ζώα ψάχνουν για νερό αλλά δεν μπορούν να βρουν και αφυδατώνονται. Δυστυχώς, το πρόβλημα τώρα ξεκινάει, που εντείνονται οι ζέστες. Στη νησίδα υπάρχει μία αγέλη με περίπου διακόσια άλογα. Ο Έβρος στερεύει και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Υπήρχε φράγμα στο ποτάμι, στην περιοχή Νεραϊδότοπος αλλά το 2016 έσπασε και από τότε δεν ξαναέγινε. Μόνο με την κατασκευή του φράγματος θα σωθούν τα άλογα και θα γεμίσει το ποτάμι πάλι με ψάρια», υπογραμμίζει ο κ. Μήρτσος.
Ο μεγάλος αγώνας των ντόπιων να διασώσουν τα άλογα
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, Πυροσβεστική και μέλη του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» έχουν αναλάβει τη μεταφορά γλυκού νερού στον υγροβιότοπο που έχει γεμίσει με θαλασσινό νερό.
Η κινητοποίηση των συλλόγων και των τοπικών αρχών για τη χορήγηση νερού στα άγρια άλογα είναι σημαντική, όμως ακόμα καταγράφονται περιστατικά εντοπισμού νεκρών αλόγων.
Στόχος της συντονισμένης προσπάθειας των φορέων είναι να μην επαναληφθούν οι περσινοί, μαζικοί θάνατοι των άγριων αλόγων του υγροβιότοπου και τα πρώτα θύματα που έχουν καταγραφεί να είναι και τα τελευταία.

Ανεφοδιασμοί στις ποτίστρες των άγριων αλόγων στο Δέλτα του Έβρου.
Η ΓνώμηΣύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Φερών & Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Κολγιώνη, η παροχή νερού θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή μόνιμου δικτύου υδροδότησης, ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση, τόσο για την προστασία των άγριων αλόγων όσο και για τις ανάγκες των τοπικών κτηνοτρόφων, σημειώνει η τοπική εφημερίδα Η Γνώμη.
Την άμεση επέμβαση της Πολιτείας καλούν πολίτες και τοπικοί φορείς για την διάσωση των άγριων αλόγων του Δέλτα, με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, να καλεί για την καταγραφή του πληθυσμού των αλόγων, άμεση παροχή της απαραίτητης τροφής και νερού, καθώς και για την μακροπρόθεσμη διαχείριση του ζητήματος, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .