Τρίτη, Απριλίου 23

Ο Μητσοτάκης «πληρώνει» για τους γκέι γάμους!

 Το Μαξίμου με απεγνωσμένες, επιφανειακές και σπασμωδικές κινήσεις θα προσπαθήσει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019 στο κυβερνών κόμμα κινούνται σε νερά που δεν τα έχουν εκ των προτέρων χαρτογραφήσει επικοινωνιακά και πολιτικά.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Η επαναφορά στην πολιτική επικαιρότητα θεμάτων που θεωρούσαν ότι έχουν κριθεί οριστικά στις εκλογές του 2023 (Τέμπη, ακρίβεια, ανασφάλεια, εγκληματικότητα κ.ά.)

ή άλλων θεμάτων, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση μήνα αλλά δεν έχει ξεχαστεί από το δεξιό εκλογικό σώμα, έχει προκαλέσει στην Πειραιώς και στο Μέγαρο Μαξίμου μια θολούρα, καθώς βλέπουν χαμηλά ποσοστά της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις και μεγάλες διαρροές προς τα δεξιά παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στις εκλογικές τους περιφέρειες οι κυβερνητικοί βουλευτές γίνονται αποδέκτες θυμού και απογοήτευσης από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Και αυτά που ακούνε δεν διαφέρουν πολύ απ’ όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, για τις μεγάλες πληγές της κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη πληγή, όπως λένε, είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που συνεχίζει να προκαλεί διαρροές προς τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ. Παρότι έχει περάσει ενάμισης μήνας από την ψήφισή του, η πληγή που άνοιξε δεν λέει να επουλωθεί. Κι όχι μόνο δεν επουλώνεται, αλλά βουλευτές της Ν.Δ. φοβούνται ότι σε λίγες ημέρες, που αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα, θα ανοίξει περισσότερο, ενώ όσοι ψήφισαν τον νόμο είναι γεγονός ότι σκέφτονται τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων αυτών απέναντί τους κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού.

«Η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ένα τεστ για το κόμμα μας και για εμάς τους βουλευτές» μας έλεγε βουλευτής, ενώ άλλοι βουλευτές, ίσως με μία δόση υπερβολής, έλεγαν ότι όπως ο Τσίπρας το 2019 πλήρωσε πρωτίστως το Σκοπιανό, «έτσι κι εμείς κινδυνεύουμε να πληρώσουμε στις ευρωεκλογές, που δεν διακυβεύεται η διακυβέρνηση της χώρας, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς φεύγουν παραδοσιακοί ψηφοφόροι μας θεωρώντας ότι προδώσαμε τις αρχές του κόμματος». «Συνειδητά η ηγεσία και χάριν της κεντρώας στροφής αγνόησε ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής μας βάσης και τώρα αυτό πληρώνουμε» υπογραμμίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, για το Action, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες, τον σημαντικότερο ρόλο στην εκλογική προτίμηση όσων μετακινήθηκαν από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα σε κόμμα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας έπαιξε «η απομάκρυνση του κόμματος από παραδοσιακές του θέσεις» (60%), ενώ το γεγονός εκείνο που, με μεγάλη διαφορά από τα άλλα, επηρεάζει αρνητικά τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας είναι η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια (51%). Ακολουθούν η αύξηση της εγκληματικότητας (34%), η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (31%) και η ακρίβεια (24%).

Η εκ δεξιών απειλή για τη Ν.Δ. είναι ορατή όσο ποτέ και προκύπτει κι από άλλα δημοσκοπικά ευρήματα. Μπορεί η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι αδιαμφισβήτητη (54%) μεταξύ εκείνων που αυτοτοποθετούνται στην Κεντροδεξιά (η Ελληνική Λύση είναι στο 14%), η εικόνα όμως ανατρέπεται μεταξύ εκείνων που αυτοτοποθετούνται πιο δεξιά της Ν.Δ., όπου το κυβερνών κόμμα πιέζεται από την Ελληνική Λύση (31% έναντι 30%), ενώ 8% εμφανίζεται να παίρνει η ΝΙΚΗ, 7% η Φωνή Λογικής και 3% οι «Σπαρτιάτες». Το σύνολο των ερωτηθέντων, πάντως, εκτιμά ότι στις ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. θα καταγράψουν άνοδο (58%), ενώ μόνο το 22% θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Πώς επιχειρούν η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση; Με απεγνωσμένες, επιφανειακές και σπασμωδικές κινήσεις πρόσκαιρων εντυπώσεων.

Σε πρώτη φάση με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπέλερη, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε ότι μπορεί να συγκρατήσει τις διαρροές ψηφοφόρων του προς τα δεξιά της Ν.Δ. Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι ο πρωθυπουργός είχε λάβει εισηγήσεις που τον προειδοποιούσαν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν άκουσε τελικά τις εισηγήσεις αυτές, αλλά άκουσε εκείνες που προέτασσαν το επιχείρημα της προεκλογικής σκοπιμότητας. Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας αυτής ανακύπτει και ένα ζήτημα, ότι στέλνεται έτσι ένα μήνυμα προς την Αλβανία αποποίησης της διεκδίκησης του δήμου της Χειμάρρας από την πλευρά του Φρέντι Μπελέρη.

-Με τη σιωπηλή επαναφορά στην προεκλογική ρητορική του συνθήματος «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» μέσω κυρίως του υποψηφίου Γιώργου Αυτιά, που, όπως λένε στη Ν.Δ., απευθύνεται στο παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα τον αξιοποιήσουν στο επόμενο διάστημα.

-Με τη συνεχή και συστηματική πολεμική εναντίον των κομμάτων που βρίσκονται προς τα δεξιά της Ν.Δ., κυρίως όμως εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου, που έχει ήδη αρχίσει με καθημερινά πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες που ελέγχονται απευθείας από τη Ν.Δ., χωρίς… διαμεσολάβηση τρίτων!

-Με την ανάδειξη στην προεκλογική περίοδο θεμάτων όπως είναι ο πατριωτικός χαρακτήρας της Ν.Δ., το Μεταναστευτικό, ο φράχτης του Εβρου, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η απειλή της πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας.

Και ο Κασσελάκης στο στόχαστρο της Ν.Δ.

Μπορεί η άμεση απειλή για τη Ν.Δ. να έρχεται από τα δεξιά της, όμως ο βασικός της αντίπαλος παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσκοπική άνοδος του οποίου δεν περνάει απαρατήρητη ούτε και το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει «πέραση» σε… νεανικά και δυναμικά κοινά του εκλογικού σώματος και να αντιμετωπίζεται με συμπάθεια ακόμα κι από συντηρητικούς ανθρώπους.

Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν αρχηγό που ξέρει να ελίσσεται, να ψαρεύει ψήφους από παντού, χωρίς να νοιάζεται για το αριστερό πρόσημο του κόμματος. Επί παραδείγματι, στέκονται ιδιαίτερα στη θέση που διατύπωσε για το ΝΑΤΟ, που το χαρακτήρισε «ιερή συμμαχία», στη θέση του υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας, αλλά και στο… θαύμα της κολυμπήθρας του, που, όπως λένε στη Ν.Δ., μπορεί να προκάλεσε γέλιο, αλλά ήταν στοχευμένη κίνηση για να γίνει συμπαθής στο συντηρητικό και θρησκευόμενο κοινό.

 https://www.newsbreak.gr/politiki/587378/o-mitsotakis-plironei-gia-toys-gkei-gamoys/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .