Πέμπτη, Μαΐου 2

Τι σημαίνει η επιστροφή του "Κανένα"

Του Κώστα Στούπα

1)Τι σημαίνει η επιστροφή του "Κανένα"

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι η ανάδυση του "Κανένα" στην κορυφή των προτιμήσεων των πολιτών. Στην τελευταία έρευνα της Prorata π.χ. στην ερώτηση για το ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό της χώρας  το 40% των ερωτηθέντων απάντησε "Κανέναν". Στη συνέχεια ακολουθούν

με 33,5% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με 6% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο "Κανένας", επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από αρκετά χρόνια ηρεμίας όπως αυτή άρχισε να δρομολογείται μετά την "κωλοτούμπα" του καλοκαιριού του 2015 και την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο  Μητσοτάκη στις αρχές του 2016.

Η ενδυνάμωση του "Κανένα" συνήθως λαμβάνει χώρα σε περιόδους ανησυχίας και όπως έδειξε η περασμένη δεκαετία κυοφορεί πολιτικές ανατροπές.

Χαρακτηριστικό είναι πως στη ίδια έρευνα το 33,5% που εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναρμόζει με το ποσοστό της Ν.Δ. που κινείται μεταξύ 28 και 32%.

Αντιθέτως το 6% που εμπιστεύεται τον κ. Κασσελάκη απέχει σημαντικά από 13-16% που προτίθεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συμβαίνει με το 5% του κ. Ανδρουλάκη.

Οι ενδείξεις αυτές δεν απέχουν από τις μετρήσεις άλλων ερευνών και αποτελούν κακό οιωνό και ενδεχομένως προμήνυμα εξελίξεων.

Η πρωτιά του "Κανένα" με 40% προμηνύει αύξηση της δυσαρέσκειας για το πολιτικό σύστημα. Η κοινή γνώμη θεωρεί την κανονικότητα εξασφαλισμένη  πλέον και ενδίδει την πολυτέλεια της αποστασιοποίησης από το ζυγό της πολιτικής στοίχησης.

Αν το 40% που  δεν εμπιστεύεται "Κανένα" προτιμήσει τη αποχή, μαζί με την αδιαφορία λόγω μικρού διακυβεύματος  ευρωεκλογών και της πιθανής καλοκαιρίας, η συμμετοχή μπορεί να περιοριστεί.

Το μέγεθος της αποχής μπορεί να κρύβει εκπλήξεις στα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα καθώς αυξάνεται ο ρόλος της αφοσίωσης έναντι της προτίμησης. Έτσι μικρότερα κόμματα με πιο συνεκτικό κοινό μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικά αυξημένα ποσοστά χωρίς να αυξήσουν τον αριθμό των ψηφοφόρων τους.

Βέβαια, ένα ποσοστό περί το 33% σε μια χαλαρή εκλογική αναμέτρηση χωρίς συνέπειες για την επόμενη ημέρα της χώρας, διατηρεί  την Ν.Δ. σε τροχιά εξουσίας.

Αντιθέτως ποσοστά κάτω του 20% ή του 15% για το δεύτερο και τρίτο κόμμα είναι πιθανό να δρομολογήσουν άμεσα εντός του Καλοκαιριού εσωκομματικές ανατροπές και πολιτικές εξελίξεις.

Ούτε ο κ. Κασσελάκης ούτε ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορέσουν να σταθούν στην ηγεσία των κομμάτων τους. Όσο το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος θα υπολείπεται αυτού του πρώτου κόμματος είναι φανερό πως αυτά δεν διαθέτουν καμιά δυναμική και καμιά προοπτική.

Κόμματα εξουσίας όπως είναι τα 2-3 πρώτα χωρίς εμφανή δυναμική μοιάζουν με ποδήλατα. Τα ποδήλατα στέκουν όρθια όσο κινούνται. Μόλις σταματήσουν πέφτουν.

Είναι λογικό λοιπόν αν επιβεβαιωθούν αυτές οι μετρήσεις να υπάρξουν περαιτέρω αποσυσπειρώσεις που θα θέσουν θέματα ηγεσίας και σύγκλισης μεταξύ των δυο κομμάτων της Κεντροαριστεράς.

 Στον ορίζοντα όμως δεν φαίνεται κάποιο πολιτικό πρόσωπο που θα μπορούσε να συσπειρώσει το ακροατήριο των δυο κομμάτων και να διαθέτει προοπτική επιρροής στο κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Μια πιθανή επιστροφή του κ. Τσίπρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όχι μόνο γιατί το κοινό του ΠΑΣΟΚ δεν θα τον δεχτεί, αλλά και γιατί παραμένει ένα ιδιαίτερα φθαρμένο πολιτικό προϊόν εντός και εκτός της κεντροαριστερας.

Η ανάδυση του "Κανένα" σε συνδυασμό με τη κρίση στη Κεντροαριστερά δημιουργεί ένα σημαντικό ακροατήριο πολιτικά αστέγων  που τείνει ευήκοα ώτα προς νέα πρόσωπα με επικοινωνιακές δεξιότητες και ανατρεπτικές διαθέσεις.

Ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά σε έναν Έλληνα Τραμπ απ΄όσο πιστεύουμε.

2) London calling

Κύριε Στούπα καλό απόγευμα. Τα συγχαρητήρια για την στήλη σας, από τις λίγες οάσεις λογικής. Θα ήθελα, αν μπορούσατε να κάνετε ένα σχόλιο για το τι θα  σημαίνει για τους τωρινούς μετόχους της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η πιθανολογούμενη παράλληλη εισαγωγή της, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Παρακαλώ πολύ, να μην χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Φ. Δ.

Απάντηση: Μεγαλύτερη έκθεση στις διεθνείς διακυμάνσεις και  καλύτερη πρόσβαση του ομίλου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με όρους που θα διαφοροποιούνται από το ρίσκο της χώρας που έχει την έδρα της.

Καλύτεροι όροι χρηματοδότησης σημαίνει χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος. Ο όμιλος πλέον μαζί με την 3 Ε και το Τιτάνα αποτελούν τον πυρήνα ισχύος των ελληνικών πολυεθνικών. Το στοίχημα του ομίλου τα επόμενα χρόνια είναι η μετάβαση από μια εμπνευσμένη ομολογουμένως  διοίκηση από το βασικό μέτοχο, σε κάποιο εξ ίσου αποτελεσματικό σχήμα εταιρικής διακυβέρνησης που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη δυναμική.

kostas.stoupas@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .