Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος ανακοίνωσε ένα κοινό νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις

*Ο Ερόλ Ουζέρ είναι γνωστός επιχειρηματίας και χρηματιστής στην Τουρκία
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανακοίνωσε ένα κοινό νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.
Το σχέδιο αυτό της Επιτροπής θα αποδυναμώσει τα κράτη μέλη, διότι θα υπονομευθούν οι φορολογικές και νομισματικές τους αρμοδιότητες- και η Ευρώπη θα εξαρτηθεί ακόμη περισσότερο από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.Στην ομιλία της στο φετινό WEF στο Νταβός, η Ursula von der Leyen όχι μόνο ανακοίνωσε μια βαθιά και ρευστή Ένωση Κεφαλαιαγορών: «Δεν μας λείπει κεφάλαιο. Μας λείπει μια αποτελεσματική κεφαλαιαγορά που να μετατρέπει τις αποταμιεύσεις σε επενδύσεις, ιδίως για τεχνολογίες αρχικών σταδίων που έχουν δυνατότητες αλλαγής του παιχνιδιού. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «ρίξει τα εμπόδια» όταν πρόκειται για οικονομικές επενδύσεις: «Θα προσφέρουμε (αντ’ αυτού) στις καινοτόμες εταιρείες να λειτουργούν σε όλη την Ένωση μας υπό ένα ενιαίο σύνολο κανόνων. Το ονομάζουμε 28ο καθεστώς. Εταιρικό δίκαιο, αφερεγγυότητα, εργατικό δίκαιο, φορολογία – ένα ενιαίο και απλό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ένωση μας».
Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή αγωνίζεται σήμερα να δώσει ώθηση στην ατζέντα για την οικονομική και τεχνολογική ανταγωνιστικότητα. Τρία χρόνια κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η «σπιτική» ενεργειακή κρίση, καθώς και ο αυξανόμενος οικονομικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Προτάσεις έχουν κατατεθεί σε πρόσφατες εκθέσεις από τον Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και πρωθυπουργό της Ιταλίας (2021-2022), τον Ενρίκο Λέτα, προκάτοχο του Ντράγκι στην Ιταλία (2013-2014) και πρόεδρο της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Ζακ Ντελόρ, το McKinsey Global Institute και άλλους.
28ο καθεστώς για την τόνωση της οικονομίας
Όπως υπογραμμίζεται σε άρθρο της γαλλικής νομικής εταιρείας Gide, η ιδέα του 28ου καθεστώτος, ενός προαιρετικού νομικού πλαισίου για την εναρμόνιση της νομοθεσίας περί συμβάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει επανειλημμένα αναφερθεί εδώ και αρκετά χρόνια: «Παρά τις προτάσεις που ευδοκίμησαν σε ορισμένους τομείς (όπως το ευρωπαϊκό ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας), η συγκεκριμένη εφαρμογή ενός 28ου καθεστώτος αντιπροσωπεύει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και αποτελεί μείζονα πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι προτείνει τώρα τη δημιουργία ενός νομικού καθεστώτος σε επίπεδο ΕΕ. Ο Gide υπογραμμίζει ότι το καθεστώς αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να επωφεληθούν από την εναρμονισμένη νομοθεσία όσον αφορά το εταιρικό δίκαιο, την αφερεγγυότητα, το εργατικό δίκαιο, ακόμη και τη φορολογία, διευκολύνοντας τη δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ένωση χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή σύσταση σε κάθε κράτος μέλος.
Σύμφωνα με τον Gide, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Michael McGrath έχει ήδη επισημάνει μια δέσμη μέτρων για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν αυτό το 28ο καθεστώς: να συσταθεί πλήρως διαδικτυακά, να υλοποιηθεί η αρχή της εφάπαξ εγκατάστασης κατά τη σύσταση θυγατρικών και υποκαταστημάτων σε άλλο κράτος μέλος, να καταργηθεί η απαίτηση για την έκδοση apostille, να καθιερωθεί ένα μοναδικό ευρωπαϊκό αναγνωριστικό για τις εταιρείες που θα παρέχει μια ενιαία ταυτότητα και ένα πολύγλωσσο ψηφιακό πιστοποιητικό εταιρείας της ΕΕ.
Υπονόμευση της κυριαρχίας
Σύμφωνα με ορισμένες πολιτικές ελίτ, η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της ενεργειακής κρίσης, του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, της ρητορικής του Τραμπ για τους δασμούς – για να μην ξεχνάμε τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους σε πολλά από τα κράτη μέλη. Για τον λόγο αυτό ζητούν «ένα ισχυρό σημάδι ενότητας» εντός της ΕΕ. Όσον αφορά αυτές τις ελίτ, η δημιουργία μιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών και ενός 28ου καθεστώτος, ενός ενιαίου συνόλου κανόνων για τις εταιρείες, θα πρέπει να είναι ένα τέτοιο ισχυρό σημάδι ενότητας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και πολλοί λομπίστες και οικονομικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς θα μπορούσε να ξεπεράσει τον σημερινό κατακερματισμό- και ότι η απλοποιημένη ρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί, ότι η στενή αλληλεπίδραση μεταξύ της ΕΚΤ και της Επιτροπής, όπως παρατηρείται και σε αυτή την περίπτωση, είναι και πάλι εξαιρετικά προβληματική εδώ και χρόνια: οι αρμοδιότητες της Επιτροπής υπερβαίνουν συνεχώς, για παράδειγμα στους τομείς της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, της εξωτερικής ή της ενεργειακής πολιτικής. Αυτό δικαιολογείται από «επείγοντα περιστατικά»- για παράδειγμα, η ρήτρα επείγοντος καταχράστηκε συστηματικά από την Επιτροπή στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής προκειμένου να υπονομεύσει τις επιφυλάξεις των κρατών μελών όσον αφορά την κυριαρχία στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής. Στην πράξη, όλο και περισσότερες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται έτσι στην εκτελεστική εξουσία, την Επιτροπή.
De facto, η προσέγγιση της Επιτροπής ισοδυναμεί – και πάλι – με απόπειρα πραξικοπήματος – αν τα κράτη μέλη λειτουργούσαν, θα μπορούσαν να το σταματήσουν αμέσως, καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της Επιτροπής.
Συμπέρασμα
Το σχέδιο της Επιτροπής για το καθεστώς της 28ης θα βλάψει την Ευρώπη και την οικονομία της με δύο τρόπους: αφενός, θα αποδυναμώσει τα κράτη μέλη (ιδίως εκείνα που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη) επειδή υπονομεύονται οι φορολογικές και νομισματικές τους αρμοδιότητες- αφετέρου, θα γίνει ακόμη πιο εύκολη η εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών ή η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε αυτές.
Οι BRICS δείχνουν το δρόμο για την Ευρώπη, καθώς σταδιακά ανεξαρτητοποιούνται από το δολάριο και το ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα SWIFT. Ωστόσο, η προσέγγιση που προωθείται τώρα από την Επιτροπή είναι ακριβώς το αντίθετο: βλάπτει την Ευρώπη και την οικονομία της μέσω αυτού του 28ου καθεστώτος, επειδή η Ευρώπη θα παραμείνει εξαρτημένη από το δολάριο και το σύστημα SWIFT!
Πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ αν συνεχιστεί αυτή η μορφή χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης; Οι ΗΠΑ απορρίπτουν κάθε μορφή ενιαίας φορολόγησης των παγκόσμιων επιχειρήσεων – ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει καταστήσει αυτό άμεσα και απερίφραστα σαφές. Έτσι, αν οι ΗΠΑ μειώσουν τους εταιρικούς φόρους για λόγους ανταγωνισμού, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει το ίδιο.
Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στο δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και στο σύστημα SWIFT, τόσο πιο επιθετική θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ – ειδικά όταν πρόκειται για την Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές σε όλα τα κράτη μέλη, όταν συζητούν αν θα υποστηρίξουν ή όχι το καθεστώς της 28ης.
https://www.zougla.gr/apopseis/o-sygkentrotismos-ton-vryxellon-apeilei-tin-oikonomia-tis-evropis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .