Τετάρτη, Ιουλίου 23

Δελτίο Τύπου ΚΕΦΙΜ: Δείκτης Νομοθετικής Συναίνεσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σταθερά χαμηλή η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στη Βουλή δύο χρόνια μετά τις εκλογές – Ενισχύεται η πολιτική πόλωση

Την ενίσχυση της πολιτικής πόλωσης στα μέσα της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, όπως αποτυπώνεται από τα ποσοστά της συναίνεσης της αντιπολίτευσης στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, καταγράφει η νέα έρευνα του ΚΕΦΙΜ.

Συγκεκριμένα, στα μέσα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας (Ιούλιος 2023-Ιούλιος 2025), η νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια

που εισήγαγε και υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε από τον πρώτο στον δεύτερο χρόνο και κατέγραψε σημαντική. μείωση σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (2019-2023). Η μέση νομοθετική συναλλαγή βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2004, υποδεικνύοντας αυξημένη πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η μείωση της νομοθετικής συναίνεσης καταγράφεται σε όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, και είναι εντονότερη στον τομέα της οικονομίας. Το κομματικό σύστημα φαίνεται να μετακινείται σε πεδίο μεγαλύτερης πόλωσης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της εφαρμογής μιας πολιτικής της κυβέρνησης.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης:

Στο μέσο της θητείας της Κυβέρνησης που εκλέχθηκε τον Ιούλιο του 2023, η νομοθετική συναίνεση (υπερψήφιση επί της αρχής) της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (Ιούλιος 2023-Ιούλιος 2025) είχε ως εξής (σε φθίνουσα σειρά):

  • ΠΑΣΟΚ: 31%.
  • ΣΥΡΙΖΑ: 13,8%.
  • Σπαρτιάτες: 12,9%.
  • Νίκη: 6%.
  • Πλεύση Ελευθερίας: 6%.
  • Νέα Αριστερά: 4,2%.
  • Ελληνική Λύση: 2,6%.
  • ΚΚΕ: 0%.
Κατά το δεύτερο έτος της κυβερνητικής θητείας (Ιούλιος 2024-Ιούλιος 2025) όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετακινήθηκαν σε χαμηλότερη νομοθετική συναλλαγή σε σχέση με το πρώτο έτος (Ιούλιος 2023-Ιούλιος 2024). Συγκεκριμένα αναφέρονται οι εξής μεταβολές σε ποσοστιαίες μονάδες (σε φθίνουσα σειρά):
  • Νίκη: -3.
  • ΣΥΡΙΖΑ: -2,6.
  • Νέα Αριστερά: -2,3.
  • Σπαρτιάτες: -2.
  • ΠΑΣΟΚ: - 1,8.
  • Πλεύση Ελευθερίας: -1,5.
  • Ελληνική Λύση: -0,4.
  • ΚΚΕ 0% (σταθερά δεν υπερψηφίζει νομοσχέδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας).
Η μέση νομοθετική συναλλαγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε στο 12,8%, το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου 2004-2025. Η χαμηλή αυτή νομοθετική συναλλαγή μπορεί να ερμηνευθεί ως αύξηση της πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η ανάλυση της νομοθετικής συναίνεσης δείχνει πως όσο τα κόμματα απομακρύνονται από το κέντρο του παραδοσιακού άξονα αριστερά-δεξιάς, τόσο μειώνεται η νομοθετική τους συναλλαγή. Με άλλα λόγια, τα κόμματα στα άκρα του πολιτικού φάσματος τείνουν να δείχνουν χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ τα κόμματα κοντά στο κέντρο τείνουν να είναι πιο συναινετικά.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρόμπαπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής πολιτικής δεν πρέπει να σταματήσει ως προς τις κρίσιμες αποφάσεις που χρειάζονται σε κάθε πεδίο της δημοσίας δράσης. Όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, τόσο η προοπτική της μεταρυθμιστικής κόπωσης γίνεται και πιο ορατή. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ο αναγκαίος ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των προτάσεών τους να λειτουργήσει ως άλλοθι αδράνειας για την κυβέρνηση και μετακίνηση σε μια ολοένα και πιο μαξιμαλιστική υποσχεσιολογία για την αντιπολίτευση».

Ο Δείκτης Νομοθετικής Συνέλευσης του ΚΕΦΙΜ αναλύει τη νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που εισήχθησαν και υπερψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εξετάζεται τόσο η προγραμματική σύνταξη του εκάστοτε κόμματος της αντιπολίτευσης με την κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και η γενική πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ανάλυση επικεντρώνεται στους «τυπικούς νόμους» και όχι στις διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες ακολουθούν διαφορετική διαδικασία ψήφισης και παραδοσιακά τυγχάνουν πολύ μεγαλύτερης νομοθετικής συναίνεσης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Το Policy Brief «Η νομοθετική συνέλευση στη Βουλή δύο χρόνια μετά τις εκλογές, Ιούλιος 2023-Ιούλιος 2025: Σταθεροποίηση της χαμηλής νομοθετικής συναίνεσης από το σύνολο της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική» συνέγραψαν ο Επικεφαλής Ερευνών του ΚΕΦΙΜ Κωνσταντίνου Σαραβάκος και ο Ερευνητής του ΚΕΦΙΜ Ίωνας Βαλλιάνος.
ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ MEDIA KIT ΜΑΣ

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .