Κυριακή, Ιουλίου 20

Ακρίβεια στην Ελλάδα: Η κοροϊδία συνεχίζεται και κάποιοι θησαυρίζουν.

Ακρίβεια στην Ελλάδα: Η κοροϊδία συνεχίζεται και κάποιοι θησαυρίζουν.
Η Ελλάδα του 2025 συνεχίζει να δίνει εξετάσεις… στο μάθημα της επιβίωσης. Οι Έλληνες εργαζόμενοι πληρώνονται ακόμη με μισθούς που προκαλούν γέλιο (ή μάλλον κλάμα) στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά καλούνται να ζουν με τιμές… Λουξεμβούργου και Νορβηγίας. Πώς γίνεται αυτό; Μα φυσικά με την καλοστημένη κομπίνα της ακρίβειας, με τους λίγους να κερδίζουν και τους πολλούς να στενάζουν.
Μισθοί: Η ευρωπαϊκή ντροπή της Ελλάδας
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ακόμη και με τις τελευταίες αυξήσεις-κοροϊδία, παραμένει κάτω από τα 910 ευρώ καθαρά, όταν στην Ισπανία ξεπερνά τα 1.200 ευρώ, στην Πορτογαλία τα 1.000 και στη Γαλλία αγγίζει τα 1.400 ευρώ. Όχι, δεν συγκρίνουμε με Γερμανία ή Ολλανδία, εκεί οι αριθμοί προκαλούν… εγκεφαλικά.
Και ενώ οι μισθοί αυτοί κρατούνται καθηλωμένοι, σχεδόν… από βίτσιο, οι τιμές στα Super Market και στους λογαριασμούς ενέργειας καλπάζουν ανεξέλεγκτες.
Super Market: Κοροϊδία ή Καρτέλ;
Στα ράφια των ελληνικών Super Market, προϊόντα πρώτης ανάγκης πωλούνται 30% έως 70% ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Από το γάλα και το ψωμί, μέχρι το λάδι και το χαρτί υγείας, όλα κοστίζουν χρυσάφι.
Η δικαιολογία; Κόστος μεταφορών, πληθωρισμός, κρίσεις… Όμως, πώς εξηγείται ότι πολλές πολυεθνικές πωλούν τα ίδια προϊόντα φθηνότερα στη Γερμανία ή στη Βουλγαρία; Η απάντηση είναι μία: καρτέλ. Μια μικρή ομάδα εταιρειών έχει στήσει ένα άτυπο, αλλά απόλυτα λειτουργικό μονοπώλιο, που χειραγωγεί τις τιμές κατά το δοκούν.
Και το κράτος; Παρακολουθεί, ψελλίζει για «ελέγχους» και «πρόστιμα», αλλά στην πράξη χαϊδεύει αυτιά. Γιατί όταν το καρτέλ ταΐζει και πολιτικές καριέρες, κανείς δεν έχει το σθένος να το διαλύσει.
Ρεύμα: Το χρυσό ρεύμα της Ελλάδας
Σαν να μην έφτανε το φαγοπότι των Super Market, έχουμε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια σε τιμές ρεύματος στην Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα των πολιτών, με λογαριασμούς που τινάζουν τα νοικοκυριά στον αέρα. Κι εδώ, το τοπίο ίδιο: λίγες εταιρείες, οι ίδιες πάντα, καθορίζουν τις τιμές με «ρήτρες», «προσαυξήσεις» και παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας, με το κράτος να παριστάνει τον… παρατηρητή.
Όταν οι εταιρείες ενέργειας βγάζουν υπερκέρδη εκατομμυρίων, την ώρα που ο κόσμος κόβει το ρεύμα για να μην του πάρουν το σπίτι, τότε η λέξη καρτέλ δεν είναι απλώς δικαιολογημένη, είναι επιβεβλημένη.
Ποιοι πληρώνουν τη νύφη;
Όλοι εμείς. Οι εργαζόμενοι των 800 και 900 ευρώ που ψωνίζουμε σε Super Market με τιμές Παρισιού, που πληρώνουμε λογαριασμούς ρεύματος σαν να μένουμε σε βίλες στην Ελβετία. Και που συνεχώς ακούμε το παραμύθι ότι «έτσι είναι η αγορά» και ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».
Όχι, λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως καρτέλ, ατιμωρησία και μια πολιτεία που παριστάνει την ανήξερη. Και μέχρι να σπάσουν αυτά τα κυκλώματα, η Ελλάδα θα παραμένει μια χώρα που πληρώνει ακριβά το φτωχολόγιο που της επέβαλαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .