Στη συνέχεια διερωτήθηκε γιατί τα κυβερνητικά στελέχη αναρωτιούνται για τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διενεργηθεί μία νέα εξεταστική για τις υποκλοπές
Διαβάστε: ΠΑΣΟΚ: Με σκληρό ροκ και "σημαία" τη δικαίωσή του για τις υποκλοπές θα πορευτεί ο Ανδρουλάκης - Προανήγγειλε προ ημερησίας, εξεταστική και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ακολούθως, έκανε αναφορά τόσο σε επιχειρήσεις στον χώρο των μικρομεσαίων οι οποίες όπως είπε «περιορίζουν τη δραστηριότητά τους, γιατί δεν αντέχουν το κόστος ρεύματος. Υπάρχουν αγρότες, από αυτούς που βγήκαν στα μπλόκα, που βλέπουν την παραγωγή τους να καθίσταται μη ανταγωνιστική και βιώσιμη». Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη «την ώρα που η χονδρεμπορική τιμή αποκλιμακώνεται, τα ελληνικά τιμολόγια παραμένουν στα ακριβότερα της Ευρώπης». Ακόμη στάθηκε στο γεγονός ότι «η ΔΕΗ ενώ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της ενεργειακής κρίσης λόγω των υδροηλεκτρικών μονάδων και των άλλων πηγών παραγωγής ενέργειας που διαθέτει, αντί να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο εξελίχθηκε σε μια κότα με τα "χρυσά αυγά" για τα golden boys. Ένα πελατειακό εργαλείο διανομής παχυλών διαφημιστικών πακέτων και επενδύσεων. Και όλα αυτά ενώ το Δημόσιο διαθέτει το αναγκαίο μετοχικό βάρος για να καθορίσει άλλες προτεραιότητες στην εταιρεία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προχωρήσατε σε μια βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση, χωρίς επενδύσεις στα δίκτυα και την αποθήκευση». Κατά την άποψή μας έπρεπε ο ρυθμός της απολιγνιτοποίησης να συνδεθεί απολύτως με αυτές τις επενδύσεις ώστε να υπάρχουν οι υποδομές να γίνει πραγματικά δίκαιη και πράσινη μετάβαση».
«Γιατί λοιπόν δεν είναι δίκαιη; Γιατί παραδώσατε τον ενεργειακό χώρο σε λίγους και ισχυρούς και όχι στους πραγματικούς παραγωγούς. Η κατανομή του ενεργειακού χώρου της χώρας μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής σας, κύριε Μητσοτάκη. Αγρότες, συνεταιρισμοί, ενεργειακές κοινότητες αποκλείονται συστηματικά από τον ηλεκτρικό χώρο. Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν: Οι πραγματικές Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας βάσης μετά βίας φτάνουν τις 25. Ενώ η Ισπανία το 2024 είχε 659 ενεργειακές κοινότητες, στην Πορτογαλία 89, η Ιταλία 600 και στη Γερμανία το 41% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενεργειακές κοινότητες και μεμονωμένους μικροπαραγωγούς. Αποκαλυπτικό στοιχείο της αποτυχίας σας στα ζητήματα αποθήκευσης είναι ότι το 2025 χάθηκε πράσινη ενέργεια που αντιστοιχεί σε όλο το αγροτικό ρεύμα της χώρας ή σε κατανάλωση περίπου 500.000 νοικοκυριών» συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε Ιδιαίτερη αναφορά στον Κάθετο Διάδρομο λέγοντας με νόημα ότι «μιλάτε συνεχώς για τον Κάθετο Διάδρομο και ελπίζουμε να τον αξιοποιήσετε αλλά αποφεύγετε κ. Μητσοτάκη να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό για το χρονοδιάγραμμα πόντισης του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης». Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του υφυπουργού Εξωτερικών Χάρη Θεοχάρη λέγοντας ότι η πόντιση του καλωδίου «κολλάει» λόγω ευθύνης που φέρει η κυπριακή πλευρά.
Επίθεση σε Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: Η απόαφση επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν ένα "λάθος" η παρακολούθησή μου
Επιπρόσθετα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό και για το σκέλος των υποκλοπών. Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του δικαστηρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «ήττα του παρακράτους που οργανώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την πρωθυπουργία σας». Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη η απόφαση «επιβεβαίωσε ότι η παρακολούθησή μου δεν ήταν ένα "λάθος", όπως δηλώσατε κάποτε, αλλά ένας οργανωμένος παρακρατικός μηχανισμός, που καταπάτησε βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονόμευσε το κράτος δικαίου και εξέθεσε τη χώρα διεθνώς». Ακολούθως χαρακτήρισε «θλιβερές» τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι αντί ο πρωθυπουργός να απολογηθεί έγινε «συνώνυμο ηθικής και θεσμικής παρακμής, επιτίθεστε με θράσος λέγοντας ότι δεν σεβόμαστε τη δικαιοσύνη».
Επιπλέον απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε ότι «σεβασμός στη δικαιοσύνη σημαίνει σέβομαι τις αποφάσεις της και τις εφαρμόζω. Εσείς δεν τη σέβεστε. Για αυτό σας καλώ να εφαρμόσετε την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Μας ρωτάτε αν εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και σας απαντώ: την εμπιστεύομαι, όσο την εμπιστευόσασταν κι εσείς με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Λέτε ότι δεν σας αγγίζει η δικαστική απόφαση γιατί αφορά "κάποιους ιδιώτες". Ιδιώτες που καταδικάστηκαν χθες γιατί παγίδευσαν το μισό υπουργικό σας συμβούλιο και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. Αλήθεια διαβάσατε ότι το δικαστήριο ζητεί νέα έρευνα για κατασκοπεία; Κατασκοπεία, κ. Μητσοτάκη. Τι θα κάνετε; Ποιες θα είναι νομικές ενέργειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας απέναντι σε αυτούς τους ιδιώτες, που, μάλιστα, κάποιοι μάλιστα είναι και κάτοικοι τρίτων χωρών; Ο πρωθυπουργός που ορκίστηκε να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα, πρέπει σήμερα να μας πει τι θα κάνει με αυτούς που οργάνωσαν αυτό το παρακράτος; Εθνική ασφάλεια σημαίνει ότι δεν είναι για παράνομα παιχνίδια εξουσίας, κύριε Μητσοτάκη. Θα λογοδοτήσετε και θα είναι μέρα μεσημέρι».
Στη συνέχεια διερωτήθηκε γιατί τα κυβερνητικά στελέχη αναρωτιούνται για τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διενεργηθεί μία νέα εξεταστική. «Πολύ απλά η έρευνα του δικαστηρίου αποκάλυψε ότι οι βουλευτές σας παραβίασαν τον όρκο τους και οργάνωσαν μια εξεταστική-παρωδία με στημένες ερωτήσεις, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του παρακράτους. Η εξεταστική επιτροπή θα γίνει για να έρθουν όσοι κρύφτηκαν από την ευθύνη τους παραβιάζοντας τον όρκο τους. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί αταλάντευτα μέχρι τέλους. Για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι αυτοί που νομίζουν ότι επειδή νίκησαν τις εκλογές κατέκτησαν την εξουσία, το κράτος τους ανήκει. Δεν σας ανήκει το κράτος κ. Μητσοτάκη. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάρετε ένα ακριβό μάθημα: το κράτος δεν είναι λάφυρο στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού. Για να τελειώνουμε μια και καλή με την ατιμωρησία και τη διαφθορά, που καθηλώνουν την πατρίδα και δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να ανοίξει τα φτερά της και δημιουργούν κρίση εμπιστοσύνης».
Επιμένει ο Ανδρουλάκης στη δευτερολογία: "Πληρώνουμε από τα πιο ακριβά ρεύματα στην Ευρώπη"
Κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας τα όσα είχε πει λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως ο πρωθυπουργός είπε από βήματος της Βουλής, στον ελληνικό λαό ότι η χώρα μας έχει μία «επιτυχή ενεργειακή πολιτική με αποτέλεσμα να πληρώνει τη φθηνότερη ενέργεια στην Ευρώπη». «Ποια είναι η πραγματικότητα σε όλες τις κατηγορίες; Στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται συχνά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αν εξετάσουμε ονομαστικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Με την ονομαστική μαζί με την αγοραστική αξία, η χώρα μας πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Κρύβετε τα πραγματικά στοιχεία. Μήπως και τα ενοίκια είναι φθηνά; Τα τρόφιμα; Κάντε μια βόλτα στην Αθήνα και θα δείτε εάν το κόστος είναι βιώσιμο ή απαγορευτικό».
Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είπατε ούτε μια φορά τη λέξη ενεργειακή κοινότητα
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «έχει περάσει στο παρελθόν η εποχή των ορυκτών καυσίμων. Είπατε στον ΟΗΕ, εσείς λοιπόν κ. Μητσοτάκη, "το αέριο είναι αγαθό που χάνει την αξία του". Ακούστε, τα πράγματα είναι απλά. Η Ελλάδα έχει υψηλό κόστος ζωής και παραγωγής. Δεν είπατε ούτε μια φορά τη λέξη ενεργειακή κοινότητα». Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του δεν έκανε καμία αναφορά στην πόντιση του καλωδίου. «Ούτε κουβέντα για το καλώδιο που είναι το πιο σοβαρό ζήτημα. Πέρασε ο τραμπουκισμός του Ερντογάν; Θα ποντιστεί το καλώδιο ναι ή όχι;» τον ρώτησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Δεν είπαμε να πάμε ξανά στον λιγνίτη, είπαμε μία μονάδα να πάρει παράταση. Οι Γερμανοί δεν ξέρουν και ξέρετε εσείς, ακόμα και στα δικαιώματα ρύπων αναθεωρούνται πολιτικές από την ΕΕ. Εμείς λέμε μία μονάδα» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .