Βόμβα» Στουρνάρα: Ξεχάστε τις δημόσιες συντάξεις όπως τις ξέρατε!
Η παραδοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, από το βήμα του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, ήταν σοκαριστικά ειλικρινής: οι δημόσιες συντάξεις δεν θα αρκούν στο μέλλον. Η λύση που προκρίνεται είναι η άμεση ενίσχυση του «δεύτερου πυλώνα», δηλαδή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Ωστόσο, πίσω από την τεχνοκρατική ανάλυση κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Η προτροπή για συμπληρωματική ιδιωτική αποταμίευση φαντάζει εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Με την ακρίβεια να εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα και τους μισθούς καθηλωμένους, η πλειοψηφία των εργαζομένων αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της. Το να ζητείται από τον πολίτη να αποταμιεύσει για τα γηρατειά του, όταν παλεύει να βγάλει τον μήνα, αγγίζει τα όρια της ειρωνείας.
Τα ΤΕΑ δεν προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις. Τα χρήματα των εργαζομένων επενδύονται σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια. Σε ένα ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, οι κόποι μιας ζωής μετατρέπονται σε χρηματιστηριακό ποντάρισμα. Αν μια κρίση «στεγνώσει» τις αγορές, το ρίσκο μετακυλίεται αποκλειστικά στον ασφαλισμένο.
Η καθιέρωση αυτού του μοντέλου νομοτελειακά οδηγεί σε μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Από τη μία, μια μειοψηφία στελεχών με υψηλούς μισθούς και ισχυρά εταιρικά ΤΕΑ θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Από την άλλη, η μάζα των χαμηλόμισθων και των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταδικαστεί σε συντάξεις πείνας.
Η μετατόπιση της ευθύνης από το κράτος στον ίδιο τον πολίτη αποτελεί έμμεση ομολογία αποτυχίας. Αντί για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος, επιλέγεται η διολίσθηση προς την ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας. Το ερώτημα παραμένει: το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τους πολίτες ή για να τους αφήνει έρμαια των νόμων της αγοράς;
 Eleni Sakkouli