Κυριακή, Αυγούστου 31

Λιποαναρρόφηση και απώλεια βάρους


Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση για μεταβολή του περιγράμματος του σώματός τους πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τα μακροχρόνια αποτελέσματα.
Για να πετύχει μακροπρόθεσμα οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης του σωματικού περιγράμματος, υπάρχουν τέσσερις καθοριστικοί παράγοντες:
  1. Η σωματική άσκηση
  2. Η διατροφή
  3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής
  4. Επιτυχημένες επεμβάσεις αλλαγής του περιγράμματος του σώματος όπως η λιποαναρρόφηση.
Από τους παράγοντες αυτούς, οι τρεις πρώτοι εξαρτώνται απόλυτα από τον ασθενή.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση εάν δεν υιοθετήσουν μακροπρόθεσμα μια υγιεινή διατροφή, έχουν 300% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ξανά τα ανεπιθύμητα κιλά που αφαίρεσαν με την επέμβαση.
Επίσης εάν δεν κάνουν τακτική σωματική άσκηση, οι πιθανότητες τους για να ξανακερδίσουν τα περιττά κιλά, ανέρχονται στο 400%. Το ποσοστό των ασθενών που κερδίζει βάρος μετά από λιποαναρρόφηση, μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 43%.
Οι περισσότεροι από αυτούς που κερδίζουν βάρος, το αποκτούν έξη μήνες μετά από την επέμβαση.
Τα πιο πάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που έκαναν γιατροί της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής σε 209 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε λιποαναρρόφηση.
Στα συμπεράσματά τους, οι γιατροί τονίζουν ότι οι ασθενείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εάν επιθυμούν να διατηρήσουν τα ωφελήματα που τους προσέφερε η λιποαναρρόφηση, πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουν τη διατροφή και τη σωματική τους άσκηση.
Η λιποαναρρόφηση δεν είναι θεραπευτική μέθοδος κατά της παχυσαρκίας. Ο στόχος της είναι να βελτιώσει το περίγραμμα του σώματος αφαιρώντας λίπος που είναι αποθηκευμένο σε ορισμένες περιοχές του σώματος το οποίο δεν φεύγει μετά από δίαιτα και σωματική άσκηση.
Για το λόγο αυτό οι πλαστικοί χειρούργοι συνιστούν στους ασθενείς τους, εάν αυτοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να πετύχουν και να διατηρήσουν σταθερά, ένα κανονικό βάρος σώματος ανάλογα με το ύψος τους, προτού προχωρήσουν στην αφαίρεση τοπικού λίπους που είναι ανθεκτικό στη δίαιτα και στην άσκηση.
Οι ασθενείς πρέπει να τυγχάνουν πλήρους ενημέρωσης από την ιατρική ομάδα που τους φροντίζει για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της λιποαναρρόφησης.
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που πλαστικοί χειρούργοι, αρνούνται ή ζητούν αναβολή μιας λιποαναρρόφησης σε ασθενείς τους διότι θεωρούν ότι δεν είναι έτοιμοι για λόγους σε σχέση με το βάρος, τη διατροφή, την ψυχολογία ή τον τρόπο ζωής τους.
Πιστεύουμε ότι η εν λόγω εργασία αποδεικνύει με πειστικό τρόπο τη σημασία και το ρόλο της λιποαναρρόφησης. Η αισθητικού τύπου αυτή επέμβαση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής βελτίωσης της υγείας και της εμφάνισης του σώματος.
Οι ασθενείς πρέπει να ξέρουν πολύ καλά ότι η λιποαναρρόφηση, χωρίς το σύνολο των άλλων μέτρων που επιβάλλονται για την καλύτερη σωματική τους εμφάνιση, είναι πολύ πιθανό ότι θα τους απογοητεύσει.  www.medlook.net