Τρίτη, Οκτωβρίου 13

Το διαζύγιο και η καρδία των γυναικών

Το διαζύγιο βλάπτει την καρδία των γυναικών περισσότερο από ότι στους άνδρες.
Το διαζύγιο φαίνεται ότι βλάπτει περισσότερο την καρδία των μεσήλικων γυναικών από ότι βλάπτει την καρδία των μεσήλικων ανδρών.
Οι συνέπειες του διαζυγίου στον οικονομικό και συναισθηματικό τομέα, ευθύνονται για τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες.
Παρά το γεγονός ότι το διαζύγιο δεν φαίνεται να επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία των μεσήλικων ανδρών που είναι διαζευγμένοι, χήροι ή που ξαναπαντρεύτηκαν, εντούτοις έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα εξαιτίας μη καρδιακών λόγων από ότι οι άνδρες που παρέμειναν παντρεμένοι με την ίδια γυναίκα.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από οκταετή ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες σε 9.434 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 51 και 61 ετών. Κάθε 2 χρόνια μέχρι το 2000 γινόταν νέα αξιολόγηση της κατάστασης τους.
Οι γυναίκες που είχαν διαζευχθεί, έμειναν χήρες ή ξαναπαντρεύτηκαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τις γυναίκες που παρέμεναν συνεχώς παντρεμένες. Υπολογίστηκε ότι εάν μέχρι την ηλικία των 60 ετών καμία γυναίκα δεν πέθαινε, τότε 31% των γυναικών που ξαναπαντρεύτηκαν, 33% των γυναικών με διαζύγιο και 30% των γυναικών που έμειναν χήρες θα είχαν καρδιοπάθεια. Συγκριτικά μόνο 22% των γυναικών που παρέμεναν παντρεμένες με τον ίδιο άνδρα παρουσίαζαν καρδιοπάθεια. Αντίθετα καμία τέτοια διαφορά δεν καταγράφηκε μεταξύ των ανδρών που διαζεύχθηκαν και των ανδρών που παρέμεναν παντρεμένοι με την ίδια γυναίκα. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες που ξαναπαντρεύτηκαν είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που παρέμεναν παντρεμένοι με το ίδιο πρόσωπο.
Οι γυναίκες που ξαναπαντρεύτηκαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια από ότι οι γυναίκες που παρέμεναν συνεχώς παντρεμένες με τον ίδιο άντρα και παρά το γεγονός ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν ήταν ουσιαστικά χειρότερη.
Οι ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις της γαμήλιας ζωής, έχουν πλέον τεκμηριωθεί επαρκώς.
Οι άνθρωποι, που παντρεύτηκαν στη ζωή τους, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής  από ότι ανάλογοι άνθρωποι που δεν έχουν ποτέ παντρευτεί. Επίσης οι πιθανότητες τους να παρουσιάσουν προβλήματα της ψυχικής τους υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος, είναι λιγότερες.
Είναι όμως γεγονός ότι οι μελέτες των επιπτώσεων στην υγεία του διαζυγίου δεν είναι αρκετές και υπάρχουν πολλά άγνωστα στον τομέα αυτό.
 www.medlook.net