Τρίτη, Οκτωβρίου 13

Το ασβέστιο, τα οστά, η οστεοπόρωση και τα κατάγματα

Ανδρες και γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου από τη διατροφή καθημερινά
Το ασβέστιο έχει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Ρυθμίζει πολλές λειτουργίες στον οργανισμό όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων, τη λειτουργία της καρδίας, τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών.
Είναι επίσης απαραίτητο στην πήξη του αίματος και για τη λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του ασβεστίου που είναι διαθέσιμο στον οργανισμό για τα οστά και για τις άλλες σημαντικές λειτουργίες για τις οποίες είναι απαραίτητο.
Οι διατροφικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το μειωμένο περιεχόμενο σε ασβέστιο των φαγητών, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Όταν η διατροφή περιέχει πολύ ψηλές ποσότητες φυτικών ινών, περισσότερες από 50 γραμμάρια ημερησίως, το ασβέστιο της διατροφής μπορεί να μην απορροφάται ικανοποιητικά. Άτομα που πίνουν περισσότερους από έξη καφέδες ή καφεϊνούχα ποτά την ημέρα κινδυνεύουν από έλλειψη ασβεστίου.
Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει επίσης και για άτομα που καταναλώνουν ψηλές ποσότητες άλατος στην καθημερινή διατροφή τους.
Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι τα αναψυκτικά λόγω του ότι περιέχουν φωσφορικά άλατα χωρίς ασβέστιο, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, είναι δυνατόν να μειώνουν το ασβέστιο στον οργανισμό. Για αυτό πρέπει να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση αναψυκτικών από ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη ασβεστίου.
Άτομα με πολύ χαμηλό βάρος σώματος ή που δεν ασκούν αρκετά το σώμα τους, κινδυνεύουν από έλλειψη ασβεστίου.
Η έλλειψη βιταμίνης D, δεν βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο. Σε χώρες που δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, η σύνθεση της ενεργούς μορφής της βιταμίνης D δεν είναι ικανοποιητική γεγονός που οδηγεί σε μειωμένο ασβέστιο για τις ανάγκες του οργανισμού.  
Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του βάρους ενός μέσου ενήλικα. Καθημερινά, σε όλες τις ηλικίες ο οργανισμός χρειάζεται να προσλαμβάνει μια ποσότητα ασβεστίου.
Στα βρέφη οι καθημερινές ανάγκες σε ασβέστιο ανέρχονται 300 mg. Στα παιδιά μέχρι 11 ετών, οι ανάγκες ανέρχονται μέχρι τα 900 mg ημερησίως.
Στην εφηβική ηλικία οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης που παρατηρείται και οι καθημερινές ανάγκες ανέρχονται μέχρι 1.200 mg.
Οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ανάγκες τους σε ασβέστιο. Με την αύξηση της ηλικίας, χάνουμε ασβέστιο. Οι γυναίκες, στα πέντε χρόνια που εγκαθίσταται η εμμηνόπαυση, χάνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.
Για τους λόγους αυτούς, άνδρες και γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προσλαμβάνουν τουλάχιστο 1.000 mg ασβεστίου από τη διατροφή τους καθημερινά.
Η μείωση του περιεχομένου των οστών σε ασβέστιο τα καθιστά αδύνατα και εύθραυστα. Η προοδευτική απώλεια των ανόργανων στοιχείων των οστών οδηγεί στην οστεοπόρωση.
Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα ύπουλο και σοβαρό πρόβλημα που πλήττει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Η οστεοπόρωση προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 12 άντρες

Μεταξύ των γυναικών που είναι άνω των 50 ετών, το 50% θα παρουσιάσει ένα κάταγμα που έχει σχέση με την οστεοπόρωση, σε κάποια στιγμή της ζωής της. Το ίδιο ισχύει και για το 13% των ανδρών.
Οι κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι τα τρόφιμα. Είναι προτιμότερο να παίρνουμε το καθημερινό ασβέστιο που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας και να μην καταφεύγουμε σε φαρμακευτικά σκευάσματα ή συμπληρώματα παρά μόνο σε ιδιάζουσες περιπτώσεις.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά είναι πλούσια σε ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει 300 mg ασβεστίου.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λάχανα, η σόγια, το τυρί από σόγια, είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου σπανακιού περιέχει 100 mg ασβεστίου ενώ η ισοδύναμη ποσότητα μπρόκολου περιέχει 45 mg.
Τα ψάρια και ιδιαίτερα ο σολομός, οι σαρδέλες ο τόνος, είναι πλούσια σε ασβέστιο. Μισό φλιτζάνι σολομού με κόκαλο σε κονσέρβα, περιέχει 1.160 mg ασβεστίου.
Τέλος οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σησάμι όπως επίσης και η ταχίνι περιέχουν ασβέστιο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν πρέπει με κανένα λόγο να ξεχνούμε, σε όλες τις ηλικίες, το ασβέστιο. Στην παιδική ηλικία για την ανάπτυξη και στους ενήλικες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, το ασβέστιο είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής.
Οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι κατάγματα από την οστεοπόρωση που επιδεινώνεται λόγω μειωμένου ασβεστίου στον οργανισμό, μπορούν να έχουν σοβαρότατες συνέπειες στη ζωή τους.
  www.medlook.net