Τρίτη, Οκτωβρίου 27

Aνακάλυψε την ευτυχία στα απλά και καθημερινά πράγματα!

Το βασικό συστατικό για την ευτυχία, σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Λίζα Βάρβογλη, είναι να τη βιώσει κάποιος εσωτερικά και προσωπικά, χωρίς να βάζει όρους και προϋποθέσεις. «Η ευτυχία πηγάζει μέσα από τον άνθρωπο, συνεπώς είναι περισσότερο άυλη παρά υλική. Όταν κάποιος επικεντρώνεται στο σήμερα και απολαμβάνει το τώρα θέτοντας απλά μακρινούς στόχους είναι πιο πιθανό να ευτυχήσει από εκείνον που απαξιώνει το παρόν και επιδιώκει μόνο πράγματα για το μέλλον», αναφέρει και επισημαίνει ότι η ευτυχία δεν είναι μονόδρομος. Μεταδίδεται, καθώς για να την αποκτήσει κανείς προσφέρει και εισπράττει εξίσου. 


Η μελέτη 
Πρόσφατη έρευνα των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Σαν Ντιέγκο, η οποία δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, απέδειξε ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική. Οι επιστήμονες- μεταξύ των οποίων ο Νικόλας Χριστάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Χάρβαρντ- παρακολούθησαν τη ζωή 4.700 ατόμων στο χωριό Φράμινχαμ της Μασαχουσέτης, ως μέρος μιας έρευνας για την καρδιά που διεξήχθη από το 1983 έως το 2003. Αναλύοντας τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία δεν ορίζεται μόνο από το άτομο και τις πράξεις του, αλλά ακόμα κι από τις ενέργειες ανθρώπων που δεν γνωρίζει. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική και ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι μετέδιδαν την ευτυχία τους ακόμα και σε εκείνους που δεν γνώριζαν προσωπικά. Η μεταβίβαση αυτή διαρκούσε για ένα χρόνο και έφτανε έως και τρεις κύκλους, δηλαδή στους φίλους των φίλων των φίλων.

«Η ευτυχία δεν είναι μία μόνιμη κατάσταση αλλά μία παροδική στιγμή που μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο στο κοινωνικό σύνολο και αντίστροφα» αναφέρει ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στρέτσος. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία ανθρώπινη επιδίωξη που σχετίζεται με την προσωπική αντίληψη του καθένα για τον κόσμο καθώς και τα μηνύματα που περνά η κοινωνία στο άτομο, μέσω της κοινωνικοποίησής του.

«Ο Φρόυντ έλεγε ότι η ευτυχία είναι μία προϊστορική επιθυμία του ανθρώπου, γι΄ αυτό για παράδειγμα τα χρήματα δεν θα μας έκαναν ποτέ ευτυχισμένους, γιατί ως παιδιά ποτέ δεν θα τα ζητούσαμε», αναφέρει ο κ. Στρέτσος και τονίζει ότι πολλοί άνθρωποι ακολουθώντας τον ρόλο που είχαν φανταστεί τον εαυτό τους ως παιδιά προχωρούν προς την ευτυχία χωρίς να το ξέρουν. Επιπλέον, η ευτυχία μετράται με τρεις δείκτες, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο: την αναγνώριση από το κοινωνικό περιβάλλον, την ικανότητα να είναι κάποιος αποδεκτός από τον εαυτό του καθώς και τις αξίες που υπάρχουν στον ευρύτερο κύκλο του. «Η ευτυχία λοιπόν επηρεάζεται εξίσου από το πρόσωπο και το κοινωνικό σύνολο».

Το γκάλοπ  
Τη 18η θέση κατέχει η Ελλάδα σε πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που εξετάζει την αντικειμενική ευεξία των πολιτών, δηλαδή τις θετικές ή αρνητικές εμπειρίες και τα συναισθήματα που κυριαρχούν στις ζωές τους. Συλλέγοντας στοιχεία από ένα παγκόσμιο γκάλοπ, που διεξήχθη σε 140 χώρες, επελέγη να απαντήσει ένα δείγμα 1.000 ανθρώπων και ηλικίας άνω των 15 ετών από την κάθε χώρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας συγκεντρώθηκαν σε μία κλίμακα από το 1 έως το 100, με τη μέση βαθμολογία να ανέρχεται στο 62,4. Τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα καθώς και η εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής ζωής οδήγησαν στις πρώτες θέσεις της λίστας χώρες της Βόρειας Ευρώπης.



Τι σας κάνει ευτυχισμένο;
 


Υγεία και φίλοι
«Η αληθινή ευτυχία δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά παρ΄ όλο που κι αυτά είναι χρήσιμα ενίοτε. Για μένα η ευτυχία προϋποθέτει υγεία, αγαπημένα πρόσωπα και όμορφα μέρη. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που όταν δεν είμαι καλά θέλω να βγαίνω με τους φίλους μου και να διασκεδάζω, για να μη σκέφτομαι», λέει στα «ΝΕΑ» ο 24χρονος Νικόλας Πατακός και προσθέτει ότι η ψυχραιμία και η κατανόηση είναι οι καλύτεροι «σύμβουλοι» για τον δρόμο προς την ευτυχία.

Ένα ζευγάρι γόβες
«'Ισως ένα  ζευγάρι όμορφες γόβες να με κάνει για μια στιγμή χαρούμενη, σίγουρα όμως δεν είναι ικανό ώστε να ολοκληρώσει την ευτυχία μου». Για τη Σταματία Κολιάδη χαρούμενες και μικρές στιγμές είναι εκείνες που συνθέτουν το παζλ της ευτυχίας της.

Όπως αναφέρει: «Δεν πιστεύω πια ότι η ευτυχία είναι κάτι μακρινό και μεγάλο. Ευτυχία για μένα είναι στιγμές με τον άνθρωπό μου και την οικογένειά μου».

Ένα ποτήρι μπίρα 
«Ευτυχία για εμένα είναι να πέφτω το βράδυ για ύπνο και να χαμογελάω, κάτι που σημαίνει ότι μια όμορφη ημέρα τελείωσε και μια καινούργια, γεμάτη αισιοδοξία, θα την υποδεχθεί αύριο», λέει η Σοφία Μερκούρη, τελειόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Και συμπληρώνει ότι οι φίλοι, η οικογένεια, μια μπίρα στο χέρι και ο ήχος της θάλασσας είναι οι συντελεστές της ευτυχίας της.

Μια όμορφη γυναίκα 
«Ε
υτυχία  για εμένα είναι να ξυπνάω δίπλα σε μια όμορφη γυναίκα, να πηγαίνω το πρωί στη δουλειά μου με όρεξη και χαρά, να πίνω τον απογευματινό καφέ παρέα με τους φίλους μου και το βράδυ να χαλαρώνω στο μπαλκόνι μου, κοιτάζοντας από ψηλά τη φωτισμένη Αθήνα», αναφέρει ο διαφημιστής Μαθιός Λιάβας, και επισημαίνει ότι ο δρόμος του προς την ευτυχία ανοίγει όταν σταματάει να παίρνει τη ζωή στα σοβαρά. 



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ