Έκαναν την ιδιοκτησία ακινήτου..."ΚΑΤΑΡΑ" - Έρχεται νέο ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΟΚ ύψους 1000 ευρώ! Όλες οι "φορομπηχτικές" αλλαγές... Σε εφιάλτη εξελίσσεται η ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, νέα χαράτσια έρχονται για όσους θέλουν να προχωρήσουν στη μίσθωση των ιδιοκτησιών τους. Και όχι μόνο...
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να νοικιάσουν ή να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο θα πρέπει να συγκεντρώσουν τρία νέα έγγραφα.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, πρόκειται για τα πιστοποιητικά:
Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
Βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (τέλος που εισπράττεται από τους δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ).
Αυτά τα πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα:
Ενεργειακό πιστοποιητικό
Πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Με βάση τους υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς που επικαλείται η «Καθημερινή», αυτά τα τρία νέα έγγραφα ανεβάζουν το κόστος για κάθε ένα από τα κτίρια που έχει στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης ούτε λίγο ούτε πολύ στα 1.000 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ: Και θα παραμείνει το 2017 και θα είναι 180 εκατ. ακριβότερος
Την ίδια ώρα για τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο και ακριβότερος κατά 180 εκατ. ευρώ θα μείνει ο ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα και με όσα είπε ο Αλεξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Κι αυτό γιατί στις αναφορές του πρωθυπουργού, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για μη επέκταση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών από το 2017, ενώ δεν έκανε και καμία αναφορά στο θέμα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.
Πρακτικά το συμπέρασμα είναι ότι το 2017:
- Πάνω απο 7 εκατομμύρια νοικοκυριά θα ξαναπληρώσουν ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές άξιες βάσει των οποίων έγινε ο υπολογισμός του φόρου για φέτος
- Το βάρος του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για οσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα είναι τεράστιο καθώς ο φόρος αυτός θα επεκταθεί και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.
- Οι μόνοι που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα θα γλιτώσουν θα είναι αυτοί που καλύπτονται από την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμενο το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του οποίου για το προηγούμενο έτος δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο ίδιος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Μάλιστα στην περίπτωση της Ταυτότητας Κτιρίου, της οποίας το κόστος υπολογίζεται μίνιμουμ στα 300 με 400 ευρώ και θα πρέπει να εκδοθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να την ανανεώνουν ανά επτά έτη, γεγονός που ανεβάζει το κόστος, καθώς η κάθε ανανέωση απαιτείται να γίνεται από μηχανικό, ο οποίος έχει αμοιβή τουλάχιστον 300 ευρώ.http://www.spirospero.gr/
http://www.spirospero.gr/