Ακριβότερος ο ΕΝΦΙΑ και το 2017

Ακριβότερος ο ΕΝΦΙΑ και το 2017
του Κώστα Ιερίδη
Το 2017 θα είναι μία ακόμη χρονιά κατά την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι και ακριβότερος για ένα μεγάλο μέρος κατόχων ιδιοκτησιών. Η αιτία; Επειδή στο συμπληρωματικό φόρο θα συνυπολογιστεί η αξία των αγροτεμαχίων. Στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ διακρίνεται σε «κύριο» και «συμπληρωματικό».


Κύριος φόρος υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα (κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης). Ο «συμπληρωματικός» ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν πάψει να εξετάζουν την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ με την αντικατάστασή του από μία φορολογική επιβάρυνση που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δεν έκανε εξαγγελίες για κατάργησή του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει διεύρυνση των απαλλαγών για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο εισπρακτικός στόχος για έσοδα ύψους 2,6 δις ευρώ το 2017 παραμένει ίδιος.

Γι’ αυτό, εξετάζεται να ενταχθούν τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο (μετά το προσωρινό πάγωμα για φέτος), κίνηση που θα επιτρέψει να έρθουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας περιθώρια ισόποσων εκπτώσεων σε μικροϊδιοκτήτες, εφόσον καλύπτεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

Έτσι όπως όλα δείχνουν, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργείται αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα είναι ακριβότερος, καθώς θα συνυπολογιστούν στο συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών

Ποιους όμως αφορά η πρωθυπουργική εξαγγελία για διεύρυνση των φοροαπαλλαγών; Κατά βάση τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα που πληρούν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ.

3. Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

4. Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Για όσους πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, το ποσοστό μείωσης του φόρου θα αυξηθεί από το 50% που είναι σήμερα, ακόμη και στο 100%, εφόσον φυσικά υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος.zougla.gr