Τρίτη, Οκτωβρίου 11

Ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στα χέρια αρχαιοκάπηλων

Φωτογραφίες από τα όσα εντοπίστηκαν έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στα χέρια αρχαιοκάπηλων
Σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με την εξάρθρωση τριμελούς εγκληματικής οργάνωσης που σκόπευε να διαθέσει στο εμπόριο ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχαιοκάπηλοι είχαν ως στόχο να πουλήσει το πολύτιμο αρχαίο αντικείμενο έναντι 1.000.000 ευρώ, ωστόσο οι αρχές τους χάλασαν τα σχέδια.
astarx1
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων, τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, που προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.
Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, προχθές, Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2016, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ηλικίας 58 και 56 ετών και ένας 52χρονος Αρμένιος.
astarx2
Στη κατοχή τους βρέθηκε κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς.
Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.
Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων  και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.
astarx3
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.
astarx4